Haiti valmistautumaton tulevaan kolera-aaltoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haiti valmistautumaton tulevaan kolera-aaltoon

Avustusjärjestöt pelkäävät satojentuhansien sairastuvan tautiin nyt alkaneen sadekauden aikana.

Sadekauden alku on kasvattanut koleratartuntojen määrää Haitissa, eikä maa ole kunnolla valmistautunut taisteluun tappavaa epidemiaa vastaan, sanovat kansainväliset avustusjärjestöt.

Vaikka Haitin terveys- ja väestöministeriö vakuuttaa tilanteen olevan hallinnassa, monissa osissa maata terveydenhuolto ei ole kyennyt vastaamaan kasvaviin koleratartuntojen kasvuun, arvioi Lääkäri vailla rajoja (MSF).

MSF:n hoitamien potilaiden määrä pääkaupungissa Port-au-Princessä on nelinkertaistunut alle kuukaudessa. Huhtikuussa hoidettavana oli 1600 koleraan sairastunutta.

Planin arvioiden mukaan jopa neljännesmiljoona ihmistä on vaarassa saada tartunnan.

Sadekausi ei ole ainoa syy epidemian puhkeamiseen. Vuoden 2010 tuhoisan maanjäristyksen tuhojen korjaaminen on ollut hidasta ja yhä noin puoli miljoonaa ihmistä asuu teltoissa. Heistä alle kolmannes saa puhdasta juomavettä ja leirien hygieniataso on puutteellinen.

Lokakuussa 2010 puhjenneessa koleraepidemiassa on noin puoli miljoonaa haitilaista saanut koleratartunnan ja runsaat 7000 on kuollut. Pelkästään viime vuoden sadekauden aikana yli 200 000 ihmistä sai tartunnan. MSF on hoitanut noin kolmanneksen kaikista tartunnan saaneista.

Epidemia on poikkeuksellisen poliittisesti arkaluoteinen, sillä sen epäillään levinneen maahan YK:n nepalilaisten rauhanturvaajien välityksellä. Ennen rauhanturvaajien saapumista Haitissa ei ollut koleratapauksia 50 vuoteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia