Gilad Sade kuului teini-ikäisenä ääriliikkeeseen, jonka tehtävänä oli piinata palestiinalaisia – Nyt hän syyttää Israelin hallituksen ministeriä viharikoksiin yllyttämisestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gilad Sade kuului teini-ikäisenä ääriliikkeeseen, jonka tehtävänä oli piinata palestiinalaisia – Nyt hän syyttää Israelin hallituksen ministeriä viharikoksiin yllyttämisestä

Israelin kansallisesta turvallisuudesta vastaava ministeri Itamar Ben-Gvir tunnetaan äärioikeistolaisista kannanotoistaan ja halustaan säätää terroristeille kuolemanrangaistus. Hän rekrytoi aikoinaan myös nuoria juutalaiseen äärijärjestöön. Yksi heistä oli Gilad Sade, jonka mukaan Ben-Gvir yllytti nuoria viharikoksiin ja vältti itse riskit.

Mies puolilähikuvassa.

Gilad Saden on Israelin äärioikeistoliikkeiltä jatkuvasti saamiensa uhkausten vuoksi maanpaossa Roomassa. Kuva: Karlos Zurutuza / IPS.

(IPS) -- Palestiinalaisten häirintää, heidän autojensa ja talojensa töhrimistä ja maidensa miehittämistä – sellaista oli Israelin juutalaisen Gilad Saden, 36, elämä silloin, kun hän kuului juutalaisten ylivaltaa Israelissa ajavaan järjestöön.

”Jouduin vankilaan ensimmäistä kertaa kolmetoistavuotiaana. Niinä vuosina Itamar Ben-Gvir ja minä olimme kuin paita ja peppu”, Sade kertoo.

Ben-Gvir on nyt Israelin nykyisen, kautta aikain oikeistolaisimman hallituksen kansallisen turvallisuuden ministeri.  Hän rekrytoi aikoinaan Saden ja muita nuoria juutalaisten äärijärjestöön. Saden mukaan Ben-Gvir pilasi sekä hänen omansa että satojen muiden nuorten elämän.

Gilad Sade muistaa, että lapsena hän oli usein Ben-Gvirin luona hoidossa. Ensimmäisen tehtävänsä hän sai jo peruskoululaisena.

”Jaoimme lentolehtisiä, joissa vaadittiin arabien karkottamista Israelista tai al-Aqsan moskeijan hävittämistä. Ben-Gvir pyysi minua piilottamaan lehtiset paitani alle. Poliisi ei tarkastanut lapsia.”

Saden mukaan Ben-Gvir rekrytoi nuoria ihmisiä rikkonaisista perheistä.

”Hän ylpeili, että pitää heidät poissa kaduilta ja erossa huumeista mutta samalla maksoi pojille rikosten tekemisestä. Pojat etsivät ryhmän hyväksyntää sylkemällä palestiinalaisten päälle, tönimällä heitä maahan, suihkuttamalla pippurisumutetta heidän silmilleen.”

Poikia koulutettiin monenlaisten tilanteiden varalta, jotta nämä eivät joutuneet improvisoimaan – oli kyse sitten palestiinalaisen kodin valtaamisesta tai poliisikuulustelusta.

Kun Sade oli neljäntoista, Ben-Gvir pyysi poikaa murtautumaan YK:n aidatulle alueelle Jerusalemissa, rikkomaaan YK:n autoja ja suihkimaan YK:n vastaisia graffiteja seinille.

”Hän itse ei koskaan ottanut riskejä. Minä olisin hyvin voinut joutua vaikeuksiin tai jopa tulla tapetuksi samalla kun hän vain istuskeli autossaan kuunnellen hasidi-musiikkia.”

Kuuluisa vihanlietsoja

Itamar Ben-Gvir oli itse teini-ikäisenä liittynyt 1990-luvulla terroristijärjestöksi luokiteltuun, rabbi Meir Kahanen nimeen vannovaan juutalaiseen ultraortodoksijärjestöön, Kach-liikkeeseen.

Vuonna 1995 Ben-Gvir tuli kuuluisaksi uhattuaan silloisen pääministeri Jitzhak Rabinin henkeä kolme viikkoa ennen kuin Rabin salamurhattiin.

”Kun Itamar muutti pois lapsuudenkodistaan, hän ripusti uuteen asuntoonsa Baruch Goldsteinin valokuvan”, Sade kertoo.

Myös Hebronin teurastajana tunnettu Goldstein murhasi rynnäkkökiväärillä 29 palestiinalaista vuonna 1994.

Israelilaiselle Channel 7:lle antamassaan haastattelussa Ben-Gvir kehuskeli, että hänet on pidätetty satoja kertoja mutta syytetty vain kahdeksassa tapauksessa. Rikosrekisteri pelasti hänet armeijapalvelukselta.

Ennen poliittista uraansa Ben-Gvir tuomittiin rasismiin yllyttämisestä ja terrorismin tukemisesta. Hän oli vaatinut arabien karkottamista Israelista.

”Nykyään hän puhuu julkisuudessa maltillisemmin. Kaikki kuitenkin tietävät, että hän on edelleen sama rasisti kuin on aina ollut”, Sade sanoo.

Gilad Sade jätti ääriliikkeen 21-vuotiaana.

”Oli hyvin pitkä ja tuskallinen prosessi toipua monen muun asian ohessa vihasta itseäni kohtaan. Olin aiheuttanut niin paljon vahinkoa”, Sade myöntää. ”Olen myös pahoillani, että vain harvat entisistä kollegoistani ovat pystyneet murtamaan henkisen vankilansa muurit.”

Hän itse haluaa paljastaa ne, jotka pilasivat hänen ja muiden nuorten elämän. Siitä Sade maksaa kovaa hintaa. Jatkuvien uhkauksien vuoksi hänen on täytynyt lähteä maanpakoon. Hän ei voi ajatellakaan paluuta Israeliin nyt, kun hänen entiset mentorinsa ovat hallituksessa.

”Israelista on tullut ansa”

Itamar Ben-Gvirin tiedottaja kieltäytyi vastaamassa IPS:n esittämiin kysymyksiin ja totesi, etteivät viharikossyytökset ole vakavasti otettavia ja että ne ovat vain ”jihadistista propagandaa”.

Helmikuun alussa Ben-Gvir antoi haastattelun israelilaiselle Channel 12 -televisiokanavalle. Siinä hän antoi hallitukselle kolme kuukautta aikaa säätää muun muassa kuolemanrangaistus terroristeille sekä perustaa aseistetuista siviileistä muodostettava turvallisuuselin. Hän onkin jo säätänyt kuukausittain myönnettäviin aselupiin 400 prosentin korotuksen.

Sade uskoo, että Ben-Gvir haluaa luoda oman yksityisarmeijansa.

”Nyt hän haluaa aseistaa kaikki, jotta väkivalta saataisiin kuriin. Yhteenotot ovat kuitenkin vain lisääntyneet sen jälkeen, kun hän astui virkaansa. Mutta mitä muuta voisi odottaa maalta, jonka kansallisen turvallisuuden ministeri pyysi minua ja muita tekemään viharikoksia?”

”Israelista on tullut ansa. Ei vain palestiinalaisille, vaan kaikille, jotka ajattelevat toisin.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia