Gazan sairaaloissa on pulaa kaikesta – Isku Al-Ahlin sairaalaan tuomittu laajasti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gazan sairaaloissa on pulaa kaikesta – Isku Al-Ahlin sairaalaan tuomittu laajasti

Gazassa on ollut ainakin 51 iskua terveyspalveluita vastaan. Tuhoisin tapahtui eilen, kun terveysministeriön mukaan yli 500 ihmistä kuoli iskussa, josta Israel ja palestiinalaiset syyttelevät toisiaan.

Mies lähikuvassa.

- Kuva: Violaine Martin / UN Geneva, UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut Gazassa eilen tapahtuneen ilmaiskun, jonka seurauksena Al-Ahli Arabin sairaalassa kuoli terveysviranomaisten mukaan yli 500 ihmistä.

Hamas on syyttänyt iskusta Israelia, Israel puolestaan Islamilainen jihad -järjestöä.

”Olen kauhuissani satojen palestiinalaissiviilien kuolemasta iskussa, jonka tuomitsen voimakkaasti. --Kansainvälinen oikeus suojelee sairaaloita ja terveyshenkilökuntaa”, muistutti YK:n pääsihteeri António Guterres viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter).

Hän tuomitsi myös aiemmin eilen tapahtuneen, YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n ylläpitämään kouluun tehdyn iskun, jossa kuoli kuusi ihmistä.

Kansainvälisen oikeuden mukaan sairaaloita, kouluja ja muita siviilirakennuksia vastaan ei saa hyökätä. Niihin iskeminen on sotarikos. 

”Emme vielä tiedä tämän verilöylyn täyttä laajuutta, mutta on selvää, että väkivallan pitää loppua heti”, sanoi myös YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk lausunnossaan.

Al-Ahlin sairaala oli yksi niistä 20 sairaalasta, jotka Israel on kehottanut evakuoimaan. Sinne oli majoittunut myös pakolaisia. Käytännössä evakuoituminen ei ole mahdollista, sillä potilailla ei ole paikkaa, minne mennä.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan Gazassa on ollut ainakin 51 iskua terveyspalveluita vastaan sen jälkeen, kun konflikti pari viikkoa sitten kärjistyi. Ainakin 15 terveystyöntekijää on kuollut. 

YK arvioi eilen aamulla, että sairaaloilla on enää 48 tunniksi polttoainetta, joilla pyöritetään varageneraattoreita. Israel on katkaissut sähköntoimitukset Gazaan. 

WHO:n Palestiinan-edustaja Richard Peeperkorn arvioi, että kaikki sairaalat kärsivät lääkkeiden ja perustarvikkeiden puutteesta. Veripankeilla on varastoja noin viikoksi.

”Lääkkeiden lisäksi meidän pitää miettiä myös yksinkertaisia asioita – siivous- ja hygieniamateriaaleja – infektioiden välttämiseksi. Jo nyt sairaaloissa on paljon infektioita”, hän sanoi.

Väkivalta kärjistyi 7. lokakuuta, kun Israelin saartamassa Gazassa valtaa pitävä ääriliike Hamas hyökkäsi Israeliin ja tappoi noin 1 300 ihmistä, joista suuri osa siviilejä. Se otti myös panttivankeja. Israelin kostotoimissa on kuollut tuoreimpien tietojen mukaan noin 3 000 palestiinalaista, joista ainakin 853 lapsia.

TÄSMENNYS 20.10. Kuolonuhrien määrää al-Ahlin iskussa ei ole pystytty vahvistamaan. Lisätty tieto siitä, että luku on peräisin terveysviranomaisilta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia