Finnwatchin tutkijan oikeudenkäynti alkaa syyskuussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Finnwatchin tutkijan oikeudenkäynti alkaa syyskuussa

Kansainväliset järjestöt vaativat yhä thaimaalaista Natural Fruitia luopumaan syytteistä väärinkäytöksiä paljastanutta Andy Hallia vastaan.

Vakavia ihmisoikeusrikkomuksia Thaimaan ananasmehuteollisuudessa paljastaneen Andy Hallin oikeudenkäynnin on määrä alkaa syyskuun alussa. Noin sata kansalaisjärjestöä on aloittanut kampanjan, jotta syytteistä luovuttaisiin.

Järjestöt vaativat eilen alkaneessa kampanjassaan, että Thaimaan ananasteollisuuden etujärjestö TPIA puuttuu Natural Fruit -yhtiön nostamiin syytteisiin. Kampanjassa vaaditaan, että TPIA:n johtaja, Natural Fruitin toimitusjohtaja Wirat Piyapornpaiboon, erotetaan ja yhtiön jäsenyys järjestössä perutaan, mikäli se ei kieltäydy hylkäämästä syytettä.

Brittiläinen Hall haastatteli suomalaisen Finnwatch-järjestön tammikuussa 2013 ilmestynyttä raporttia varten thaimaalaisen Natural Fruit -yhtiön ananasmehu- ja säilyketehtaan työntekijöitä. Hall havaitsi tehtaalla vakavia ihmisoikeusrikkomuksia, kuten lapsityövoiman käyttöä, minimipalkkasäädösten rikkomista ja paperien takavarikointia.

Natural Fruit on nostanut Hallia vastaan kolme rikossyytettä ja yhden siviilikanteen kunnianloukkauksesta sekä kaksi rikossyytettä, jotka perustuvat niin sanottuun tietokonerikoslakiin. Syytteet voivat johtaa seitsemän vuoden vankeustuomioon per rikos ja noin seitsemän miljoonan euron vahingonkorvauksiin.

Hallin tapaus on saanut paljon huomiota YK:ta myöden. Thaimaan ihmisoikeustilanne on heikko, ja esimerkiksi siirtotyöläisten oikeuksien loukkaukset yleisiä.

Hall sanoi maailma.netin haastattelussa toukokuussa 2013 uskovansa, että kyseessä on Thaimaan hallituksen yritys hiljentää hänet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia