FAO: GM-ruokatuotanto ei ole lähellekään aukotonta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

FAO: GM-ruokatuotanto ei ole lähellekään aukotonta

Maailmanlaajuisessa selvityksessä kävi ilmi lähes 200 saastumistapausta kymmenen vuoden sisällä.

Laatuaan ensimmäinen GM-saastumistapauksia kartoittava selvitys on paljastanut geenimuunneltujen elintarvikkeiden tuotantoketjuissa olevan huomattavia aukkoja ympäri maailman, raportoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Saastumista tapahtuu, kun GM-viljalajikkeet tai -siemenet leviävät tahattomasti muuntelemattomien kasvilajien sekaan esimerkiksi tuotannon, prosessoinnin, pakkauksen tai kuljetuksen yhteydessä.

Kyselyyn vastanneet 75 FAO:n jäsenvaltiota olivat havainneet vuosina 2002 – 2012 yhteensä 198 saastumistapausta, joista 138 havaittiin tarkastelujakson viimeisen neljän vuoden aikana.

FAO:n mukaan eniten saastumistapauksia löytyi linssien, riisin, maissin ja papaijan kohdalta ja valtaosa saastuneista viljoista oli peräisin Yhdysvalloista, Kanadasta ja Kiinasta. Löydetyt kuormat joko tuhottiin tai lähetettiin takaisin alkuperämaahan.

Järjestö huomauttaa, että koska tällä hetkellä ei ole omassa mitään kansainvälisesti sovittua määritelmää saastumiselle, tulkinnat ja havaitut tapaukset vaihtelevat huomattavasti maittain. Tästä esimerkkinä kaikista havainnosta lähes kaksi kolmasosaa tuli Saksasta ja toisaalta 33 kyselyyn vastannutta valtiota ilmoitti, ettei heillä ollut keinoja selvittää gm-saastumista. Suomessa saastumistapauksista ei ollut löytynyt.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia