EU:ssa päästiin sopuun yritysvastuudirektiivistä – Jatkossa yritysten on kunnioitettava ihmisoikeuksia ja suojeltava ympäristöä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:ssa päästiin sopuun yritysvastuudirektiivistä – Jatkossa yritysten on kunnioitettava ihmisoikeuksia ja suojeltava ympäristöä

Neuvoston ja parlamentin mukaan yrityksille tulee oikeudellinen velvoite torjua ihmisoikeusloukkauksia ja ympäristöongelmia toiminnassaan.

Eu-lippuja ikkunanpokien takana

- Kuva: European Council / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Europarlamentti ja Euroopan unionin neuvosto  ovat päässeet sopuun pitkään odotetun yritysvastuudirektiivin sisällöstä.

Direktiivi asettaa suurille yrityksille lakisääteisen velvollisuuden kunnioittaa ihmisoikeuksia ja suojella ympäristöä. Käytännössä kyse on siitä, että yritysten on ryhdyttävä soveltamaan huolellisuusvelvoitetta ja pyrittävä torjumaan toimintansa kielteisiä vaikutuksia, kuten lapsityövoimaa, orjuutta, saasteita ja metsäkatoa. 

Lainsäädäntö koskee EU:n yrityksiä, joissa on yli 500 työntekijää ja yli 150 miljoonan euron liikevaihto. Lisäksi se koskee myös yli 250 työntekijän ja yli 40 miljoonan euron liikevaihdon yrityksiä, jos ainakin puolet niiden liikevaihdosta tulee tietyiltä sektoreilta, kuten vaateteollisuudesta tai maataloudesta. Direktiivi koskee myös osaa EU:n ulkopuolisista yrityksistä.

Sääntöjen rikkomisesta voi tulla sakkoja, joiden määrä voi olla jopa viisi prosenttia liikevaihdosta. Uhreilla on oikeus korvauksiin.

”Yritysvastuu ei enää tulevaisuudessa ole vapaaehtoista. Osa yrityksistä on sulkenut silmänsä ympäristön pilaamiselta tai ihmisoikeusloukkauksilta niiden tuotantoketjuissa. Nyt tähän tulee muutos”, sanoo yritysten vastuullisuutta seuraavan suomalaisjärjestö Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér tiedotteessa.

Direktiivin sisällöstä on kiistelty pitkään, ja eri tahot ovat lobanneet sitä vastaan. Onkin takaisku, että finanssiala on ainakin väliaikaisesti jätetty ulkopuolelle, Finnwatch sanoo.

Direktiivi pitää vielä muodollisesti hyväksyä parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunnassa ja koko parlamentissa sekä neuvostossa ennen kuin se tulee voimaan. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia