Eurooppaa järkyttänyt slovakialaistoimittajan murha jälleen oikeuteen – ”Uskomme, että nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus rikkoa rankaisemattomuuden kierre” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eurooppaa järkyttänyt slovakialaistoimittajan murha jälleen oikeuteen – ”Uskomme, että nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus rikkoa rankaisemattomuuden kierre”

Palkkatappaja surmasi slovakialaisen pariskunnan helmikuussa 2018. Murhasta on jo tuomittu palkkatappaja, mutta nyt syytetyn penkille on joutumassa liikemies, jonka uskotaan tilanneen murhat kostoksi liiketoimiaan koskevista kirjoituksista.

Ihmisiä ja kyltti, jossa mustavalkokuva pariskunnasta.

Slovakian korkein oikeus on määrännyt uusintaoikeudenkäynnin journalisti Jan Kuciakin ja tämän morsiamen Martina Kusnirovan murhasta. Murha synnytti Slovakian suurimmat mielenosoitukset sitten Tšekkoslovakian jakautumisen. Kuva: Ed Holt / IPS.

(IPS) -- Slovakian korkein oikeus on määrännyt uuteen käsittelyyn slovakialaisen journalistin Jan Kuciakin ja hänen morsiamensa Martina Kusnirovan murhan.

Korkeimman oikeuden mukaan aikaisemmassa oikeudenkäynnissä jätettiin tutkimatta avaintodisteita. Aiemmin syytteistä vapautettua liikemiestä Marian Kocneria syytetään jälleen murhan suunnittelusta.

Syyttäjien mukaan Kocner tilasi Kuciakin murhan kostoksi liiketoimiaan koskevista kirjoituksista. Kocnerin vapautus viime syyskuussa järkytti niin slovakkipoliitikkoja kuin lehdistönvapauden puolustajiakin. Kocnerin vapautus nähtiin yleisesti valtiokoneiston ylimmille portaille ulottuneen korruption symbolina.

Symboliikkaa nähdään korkeimman oikeuden päätöksessäkin. Lehdistönvapauden puolustajat sanovat sen antavan toivoa myös muun maailman journalistikollegoille sekä surmattujen toimittajien omaisille.

”Uskomme, että nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus rikkoa rankaisemattomuuden kehä, ei vain Slovakiassa, vaan muissakin maissa”, lehdistönvapautta puolustavan International Press Instituten varajohtaja Scott Griffen sanoo.

Kuciak ja Kusnirova, molemmat 27-vuotiaita, ammuttiin helmikuussa 2018 kuoliaiksi Kuciakin kotona Velka Macassa, joka sijaitsee noin 60 kilometriä maan pääkaupungista Bratislavasta itään. Palkkatappaja Miroslav Marcek, 37, tunnusti viime vuonna syyllisyytensä pariskunnan murhaan, ja hän sai 23 vuoden vankeustuomion.

Murhat järkyttivät Slovakiaa, johtivat suurimpiin joukkoprotesteihin maassa sitten kommunismin kaatumisen ja pakottivat silloisen pääministerin eroamaan.

Murhatutkimukset paljastivat yhteyksiä murhiin sekaantuneiksi väitettyjen ihmisten ja poliitikkojen, syyttäjien, tuomarien ja poliisien kesken. Vyyhdin keskiössä oli Kocner – kiistanalainen hahmo, joka on usein yhdistetty rikollisiin, ja joka viime vuonna toisessa oikeudenkäynnissä tuomittiin 19 vuodeksi vankeuteen velkakirjojen väärentämisestä.

Kuin märkivä haava

Slovakiassa odotetaan nyt uusintaoikeudenkäynnin ajankohdan ilmoittamista ja mahdollista tulevaa tuomiota. Koko oikeusprosessin odotetaan venyvän pitkälle ensi vuoteen. Todennäköistä on, että Kocner todetaan syylliseksi mutta tämä valittaa tuomiosta.

Griffen toivoo, että prosessi vihdoin saataisiin päätökseen ja Kuciak ja Kusnirova saisivat oikeutta niin pian kuin suinkin.

”Me tarvitsemme suhteellisen pikaisen ratkaisun. Jos käsittely jatkaa venymistään ilman päätöstä, se on kamalaa perheille. Se on kamalaa myös journalisteille, jotka niin ikään kaipaavat tapauksen saattamista päätökseen. Ilman päätöstä se on kuin märkivä haava”, Griffen sanoo.

Maailmanlaajuisesti vuonna 2020 työnsä yhteydessä henkensä menetti 50 journalistia, joista 84 prosenttia murhattiin tarkoituksella. Toimittajat ilman rajoja -järjestö raportoi, että monilla alueilla vaarat lisääntyvät. Erityisesti Eurooppa huolettaa – vaikka Eurooppa yhä onkin journalistille turvallisin maanosa, sekin on muuttumassa vaarallisemmaksi.

”Tuskin ketään on missään tuomittu journalistin tappamisesta. Usein joku pidätetään, häntä syytetään ja hänet tuodaan oikeuteen, ja sitten hänet vapautetaan. Oikeuteen mennään lähinnä siksi, että näyttäisi siltä, että jotain muka tehdään. Tuomio voisi nyt muodostua malliksi muille maille”, Griffen toivoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia