Uutiset Sananvapaus ja media

Eurooppaa järkyttänyt slovakialaistoimittajan murha jälleen oikeuteen – ”Uskomme, että nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus rikkoa rankaisemattomuuden kierre”

Palkkatappaja surmasi slovakialaisen pariskunnan helmikuussa 2018. Murhasta on jo tuomittu palkkatappaja, mutta nyt syytetyn penkille on joutumassa liikemies, jonka uskotaan tilanneen murhat kostoksi liiketoimiaan koskevista kirjoituksista.
Ihmisiä ja kyltti, jossa mustavalkokuva pariskunnasta.
Slovakian korkein oikeus on määrännyt uusintaoikeudenkäynnin journalisti Jan Kuciakin ja tämän morsiamen Martina Kusnirovan murhasta. Murha synnytti Slovakian suurimmat mielenosoitukset sitten Tšekkoslovakian jakautumisen. (Kuva: Ed Holt / IPS)

(IPS) -- Slovakian korkein oikeus on määrännyt uuteen käsittelyyn slovakialaisen journalistin Jan Kuciakin ja hänen morsiamensa Martina Kusnirovan murhan.

Korkeimman oikeuden mukaan aikaisemmassa oikeudenkäynnissä jätettiin tutkimatta avaintodisteita. Aiemmin syytteistä vapautettua liikemiestä Marian Kocneria syytetään jälleen murhan suunnittelusta.

Syyttäjien mukaan Kocner tilasi Kuciakin murhan kostoksi liiketoimiaan koskevista kirjoituksista. Kocnerin vapautus viime syyskuussa järkytti niin slovakkipoliitikkoja kuin lehdistönvapauden puolustajiakin. Kocnerin vapautus nähtiin yleisesti valtiokoneiston ylimmille portaille ulottuneen korruption symbolina.

Symboliikkaa nähdään korkeimman oikeuden päätöksessäkin. Lehdistönvapauden puolustajat sanovat sen antavan toivoa myös muun maailman journalistikollegoille sekä surmattujen toimittajien omaisille.

”Uskomme, että nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus rikkoa rankaisemattomuuden kehä, ei vain Slovakiassa, vaan muissakin maissa”, lehdistönvapautta puolustavan International Press Instituten varajohtaja Scott Griffen sanoo.

Kuciak ja Kusnirova, molemmat 27-vuotiaita, ammuttiin helmikuussa 2018 kuoliaiksi Kuciakin kotona Velka Macassa, joka sijaitsee noin 60 kilometriä maan pääkaupungista Bratislavasta itään. Palkkatappaja Miroslav Marcek, 37, tunnusti viime vuonna syyllisyytensä pariskunnan murhaan, ja hän sai 23 vuoden vankeustuomion.

Murhat järkyttivät Slovakiaa, johtivat suurimpiin joukkoprotesteihin maassa sitten kommunismin kaatumisen ja pakottivat silloisen pääministerin eroamaan.

Murhatutkimukset paljastivat yhteyksiä murhiin sekaantuneiksi väitettyjen ihmisten ja poliitikkojen, syyttäjien, tuomarien ja poliisien kesken. Vyyhdin keskiössä oli Kocner – kiistanalainen hahmo, joka on usein yhdistetty rikollisiin, ja joka viime vuonna toisessa oikeudenkäynnissä tuomittiin 19 vuodeksi vankeuteen velkakirjojen väärentämisestä.

Kuin märkivä haava

Slovakiassa odotetaan nyt uusintaoikeudenkäynnin ajankohdan ilmoittamista ja mahdollista tulevaa tuomiota. Koko oikeusprosessin odotetaan venyvän pitkälle ensi vuoteen. Todennäköistä on, että Kocner todetaan syylliseksi mutta tämä valittaa tuomiosta.

Griffen toivoo, että prosessi vihdoin saataisiin päätökseen ja Kuciak ja Kusnirova saisivat oikeutta niin pian kuin suinkin.

”Me tarvitsemme suhteellisen pikaisen ratkaisun. Jos käsittely jatkaa venymistään ilman päätöstä, se on kamalaa perheille. Se on kamalaa myös journalisteille, jotka niin ikään kaipaavat tapauksen saattamista päätökseen. Ilman päätöstä se on kuin märkivä haava”, Griffen sanoo.

Maailmanlaajuisesti vuonna 2020 työnsä yhteydessä henkensä menetti 50 journalistia, joista 84 prosenttia murhattiin tarkoituksella. Toimittajat ilman rajoja -järjestö raportoi, että monilla alueilla vaarat lisääntyvät. Erityisesti Eurooppa huolettaa – vaikka Eurooppa yhä onkin journalistille turvallisin maanosa, sekin on muuttumassa vaarallisemmaksi.

”Tuskin ketään on missään tuomittu journalistin tappamisesta. Usein joku pidätetään, häntä syytetään ja hänet tuodaan oikeuteen, ja sitten hänet vapautetaan. Oikeuteen mennään lähinnä siksi, että näyttäisi siltä, että jotain muka tehdään. Tuomio voisi nyt muodostua malliksi muille maille”, Griffen toivoo.

Sananvapaus ja media mediasananvapaustiedotusvälineetlakioikeus ja rikos Slovakia Suomen IPS

Lue myös

Mies kyltin kera kamera kaulassa, taustalla muita ihmisiä.

Mafiat usein toimittajamurhien taustalla Latinalaisessa Amerikassa

Latinalainen Amerikka oli maailman vaarallisin paikka toimittajille vuonna 2020. Pahin tilanne oli Meksikossa, jossa vähintään kahdeksan journalistia kuoli tutkittuaan poliitikkojen ja järjestäytyneen rikollisuuden kytköksiä, selviää Toimittajat ilman rajoja -järjestön raportista. Brasiliassa taas presidentti Jair Bolsonaro muodostaa vakavan vaaran toimittajille.
Mies radiostudiossa selkä päin kameraa.

Lehdistönvapaustilanne heikkenee Zimbabwessa – Tutkivan toimittajan ammatista on tullut vaarallinen, sillä tviitti voi viedä telkien taa

Lehdistönvapauden, ilmaisunvapauden ja ihmisoikeuksien loukkaukset ovat pahentuneet Zimbabwessa vuodenvaihteen jälkeen. ”Näet, että toimittajaa viedään jalkaraudoissa oikeuteen tviittaamisen takia. Luonnollisesti alat miettiä, onko seuraava juttusi henkesi arvoinen”, toteaa tutkiva journalisti Tawanda Majoni.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.