Eurooppa tankkaa kestämättömällä biodieselillä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eurooppa tankkaa kestämättömällä biodieselillä

Euroopan huoltamoilla myydään biopolttoaineita, jotka voivat olla ilmastolle vahingollisempia kuin fossiiliset, paljastaa Greenpeace.

(Kuva: Steve Jurvetson / cc 2.0)

Euroopan huoltamoilla myydään kestämättömistä raaka-aineista valmistettua biodieseliä, paljastaa ympäristöjärjestö Greenpeacen raportti. Järjestö vaatii EU:lta välittömiä muutoksia biopolttoainelakeihin.

Greenpeacen tutkimuksessa kerättiin näytteitä yhdeksän EU-maan huoltamoilta. Tuloksista käy ilmi, että biodieselin valmistamiseen käytetään eniten kaikkein vahingollisimpia raaka-aineita, kuten palmuöljyä, rypsiä ja soijaa.

Näistä raaka-aineista valmistetut biopolttoaineet aiheuttavat metsäkatoa ja muita maankäyttövaikutuksia myös julkisuuteen vuotaneen EU-komission oman tutkimuksen mukaan, Greenpeace kertoo. Kun esimerkiksi hiiltä sitova metsä muutetaan viljelysmaaksi, seuraukset ilmastolle ovat jopa fossiilisia polttoaineita vahingollisemmat.

"EU:n on korjattava biopolttoainepolitiikkaansa nyt. Biopolttoaineiden tarkoituksena oli vähentää ilmastopäästöjä, nyt päästöt uhkaavat kasvaa. Epäsuorat maankäyttövaikutukset on sisällytettävä lainsäädäntöön, jotta biopolttoaineita ei valmisteta kestämättömistä raaka-aineista, kuten palmuöljystä", sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

EU suunnittelee täyttävänsä uusiutuvan energian tavoitteensa liikenteessä vuoteen 2020 mennessä suurelta osin biodieselin avulla. Viime vuonna Euroopan komissio lupasi antaa viimeistään heinäkuussa esityksen, miten biopolttoaineiden epäsuorat maankäyttövaikutukset huomioidaan.

Greenpeacen tutkimuksessa analysoitiin laboratoriossa 92 biodieselnäytettä, jotka oli otettu touko- ja kesäkuussa yhdeksässä EU-maassa.

Keskimäärin biodieselin osuus oli 5,5-7 prosenttia näytteistä. Eniten biodieseliä oli Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Ruotsissa ja Itävallassa otetuissa näytteissä. Testejä ei tehty Suomessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia