Euroopan ihmisoikeustuomioistuin aloitti portugalilaisnuorten ilmastovalituksen käsittelyn – Kuusi nuorta syyttää Euroopan maita oikeuksiensa rikkomisesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin aloitti portugalilaisnuorten ilmastovalituksen käsittelyn – Kuusi nuorta syyttää Euroopan maita oikeuksiensa rikkomisesta

Metsäpaloista kärsivät portugalilaisnuoret haastoivat EU:n ja tukun muita maita oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisen takia. Tuomioistuin voi velvoittaa maat vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä.

Metallinhohtoinen rakennus joenrannan takana, edessä silta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin Strasbourgissa Ranskassa. Kuva: LuxTonnerre / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa alettiin tänään käsitellä portugalilaisnuorten 32:ta Euroopan maata vastaan jättämää valitusta, jonka mukaan maat eivät tee riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Jos tuomioistuin on samaa mieltä, se voi velvoittaa maat oikeudellisesti vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä. Tapaus on ensimmäinen laatuaan EIT:ssä.

Kuusi 11–24-vuotiasta nuorta jätti valituksen alun perin vuonna 2020. Taustalla olivat Portugalin tuhoisat metsäpalot vuonna 2017.

”Kuten monet muutkin ympäri maailman, ilmastonmuutos vaikuttaa suoraan kantajien terveyteen. Lisääntyvät lämpöaallot ovat rajoittaneet heidän kykyään viettää aikaa ulkona, kuntoilla, nukkua ja keskittyä kunnolla. Osalla on myös astma, jota pahentaa äärimmäisen lämmön, metsäpalojen ja päästöjen aiheuttama huono ilmanlaatu”, sanoo kanteessa mukana olevan ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin strategisten oikeustapausten johtaja Mandi Mudarikwa tiedotteessa.

Syytökset kohdistuvat EU:n 27 jäsenmaahan sekä Isoon-Britanniaan, Sveitsiin, Norjaan, Venäjään ja Turkkiin. Alun perin mukana oli myös Ukraina, mutta se on pudotettu listalta pois.

Oikeuden on määrä tarkastella Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja, jotka käsittelevät oikeutta elämään, oikeutta elää ilman kidutusta, epäinhimillistä tai halventavaa kohtelua, oikeutta yksityisyyteen ja perhe-elämään sekä oikeutta elää ilman ikäsyrjintää. 

Nuorten mukaan valtiot eivät ole ryhtyneet riittäviin toimiin rajataukseen maapallon keskilämpötilan nousun alle 1,5 asteeseen ja ovat laiminlyöneet Pariisin ilmastosopimukseen liittyviä sitoumuksia, joihin 1,5 asteen tavoitekin kuuluu.

Ilmasto-oikeusjuttuja on nostettu viime vuosina yhä enemmän ympäri maailman. Hiljattain Yhdysvalloissa Montanan osavaltiossa oikeus linjasi, että osavaltio rikkoo nuorten oikeutta puhtaaseen ja terveeseen ympäristöön.

Lapsilla on oikeus tulla kuulluiksi ja osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon, muistuttaa Pelastakaa Lapset ry.

”Tämä oikeus tulla kuulluksi koskee myös ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja torjuntaan liittyviä päätöksiä. Lasten tekemä valitus on merkittävä sen osalta, millaista tietä se näyttää lasten kuulemisen suhteen tulevaisuudessa, Pelastakaa Lasten johtava asiantuntija Tiina-Maria Levamo tiedotteessa.

EIT:n päätöstä portugalilaisnuorten valituksesta odotetaan ensi vuoden alkupuolella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia