Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

”EU valitsi pelon myötätunnon sijasta” – järjestöt pettyneitä siirtolaisuuskokouksen antiin

EU:n aikomukset perustaa siirtolaisille maihinnousukeskuksia eivät saa järjestöjen kiitoksia. Niiden mukaan unioni on keskittynyt vain omien etujensa ajamiseen.
Siirtolaisten telttoja Kreikassa
EU aikoo perustaa siirtolaisille "maihinnousukeskuksia". Kuvassa siirtolaisten telttoja Kreikassa vuonna 2016. (Kuva: © European Union 2016 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sekä Pelastakaa Lapset ry kritisoivat EU:n viimeviikkoisen siirtolaisuutta käsittelevän huippukokouksen tuloksia. Niiden mukaan kokous oli mahdollisuus korjata huonosti toimiva turvapaikkajärjestelmä mutta näin ei käynyt.

Huippukokouksen tarkoituksena oli etsiä ratkaisuja unionin maahanmuuttopolitiikan uudistamiseksi. Pitkään kestäneen väännön tuloksena EU-johtajat sopivat, että unionin ulkopuolelle perustetaan siirtolaisille alueellisia ”maihinnousukeskuksia”, jotta heidän ei tarvitsisi lähteä vaarallisille merimatkoille.

Myös EU:n sisäpuolelle aiotaan perustaa keskuksia, joista turvapaikkaan oikeutetut pääsisivät eteenpäin. Ne perustuisivat kuitenkin vapaaehtoisuuteen.

EU-johtajat valitsivat myötätunnon sijasta pelon, toteaa Amnesty. Sen mukaan sopimus voi vahingoittaa maailman haavoittuvimpia ihmisiä, jotka hakevat turvaa mutta jotka käytännössä otettaisiin säilöön.

”Päiväkausien kinastelun jälkeen EU-johtajat ovat allekirjoittaneet sarjan vaarallisia ja omia etuja tavoittelevia käytäntöjä, jotka altistaisivat ihmiset vakaville väärinkäytöksille. --- EU-johtajat ovat valinneet nojata muukalaiskammoisiin hallituksiin, jotka ovat päättäneet pitää Euroopan suljettuna, ja työntää vastuuta yhä enemmän EU:n ulkopuolisille maille”, sanoo Iverna McGowan, Amnestyn Euroopan instituutioiden toimiston johtaja tiedotteessa.

Myös Pelastakaa Lasten vaikuttamistoiminnan neuvonantaja Karen Mets sanoo, että jäsenmaat eivät onnistuneet nousemaan kansallisten intressiensä yläpuolelle.

”Ehdotukset 'vapaaehtoisesti kontrolloiduista keskuksista' EU:n sisällä sekä 'alueellisista maihinnousukeskuksista' ovat epäselviä ja nostavat esiin vakavia huolenaiheita lasten ja perheiden kiinniotosta. Turvapaikanhakijoilla pitäisi olla täydet oikeudet, jotka taataan Geneven sopimuksissa ja Euroopan turvapaikkalaissa”, hän sanoo.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä siirtolaisuusjärjestö IOM ovat uutistoimisto Reutersin mukaan suhtautuneet sopimukseen hieman myönteisemmin. Ne sanovat olevansa valmiita tukemaan yhteistä näkemystä, kunhan ihmisoikeudet ja turvallisuus asetetaan etusijalle.

Eurooppaan on saapunut meriteitse tänä vuonna noin 40 000 ihmistä. Määrä on lähes kuusi kertaa vähemmän kuin vuonna 2016 samana ajankohtana ja vain murto-osa kriisivuoden 2015 lukemista. Tänä vuonna Välimereen on kuitenkin hukkunut yli tuhat siirtolaista.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU Amnesty InternationalPelastakaa Lapset ry

Lue myös

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.
Mielenosoittajia, Io tifo Aquarius -kyltti

Euroopassa tarvitaan yhteisvastuuta turvaa etsivistä ihmisistä

Keskustelu siirtolaisista on jälleen kärjistynyt EU:ssa, vaikka tulijoita on vain murto-osa muutaman vuoden takaiseen verrattuna. Epämääräiset ehdotukset koontileireistä EU:n ulkopuolella eivät riitä, vaan jokaisen jäsenmaan on kannettava vastuunsa Euroopasta turvaa hakevista ihmisistä – etenkin lapsista, vaatii Pelastakaa Lapset ry:n vaikuttamistyön asiantuntija Tapio Laakso.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.