Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

”EU valitsi pelon myötätunnon sijasta” – järjestöt pettyneitä siirtolaisuuskokouksen antiin

EU:n aikomukset perustaa siirtolaisille maihinnousukeskuksia eivät saa järjestöjen kiitoksia. Niiden mukaan unioni on keskittynyt vain omien etujensa ajamiseen.
Siirtolaisten telttoja Kreikassa
EU aikoo perustaa siirtolaisille "maihinnousukeskuksia". Kuvassa siirtolaisten telttoja Kreikassa vuonna 2016. (Kuva: © European Union 2016 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sekä Pelastakaa Lapset ry kritisoivat EU:n viimeviikkoisen siirtolaisuutta käsittelevän huippukokouksen tuloksia. Niiden mukaan kokous oli mahdollisuus korjata huonosti toimiva turvapaikkajärjestelmä mutta näin ei käynyt.

Huippukokouksen tarkoituksena oli etsiä ratkaisuja unionin maahanmuuttopolitiikan uudistamiseksi. Pitkään kestäneen väännön tuloksena EU-johtajat sopivat, että unionin ulkopuolelle perustetaan siirtolaisille alueellisia ”maihinnousukeskuksia”, jotta heidän ei tarvitsisi lähteä vaarallisille merimatkoille.

Myös EU:n sisäpuolelle aiotaan perustaa keskuksia, joista turvapaikkaan oikeutetut pääsisivät eteenpäin. Ne perustuisivat kuitenkin vapaaehtoisuuteen.

EU-johtajat valitsivat myötätunnon sijasta pelon, toteaa Amnesty. Sen mukaan sopimus voi vahingoittaa maailman haavoittuvimpia ihmisiä, jotka hakevat turvaa mutta jotka käytännössä otettaisiin säilöön.

”Päiväkausien kinastelun jälkeen EU-johtajat ovat allekirjoittaneet sarjan vaarallisia ja omia etuja tavoittelevia käytäntöjä, jotka altistaisivat ihmiset vakaville väärinkäytöksille. --- EU-johtajat ovat valinneet nojata muukalaiskammoisiin hallituksiin, jotka ovat päättäneet pitää Euroopan suljettuna, ja työntää vastuuta yhä enemmän EU:n ulkopuolisille maille”, sanoo Iverna McGowan, Amnestyn Euroopan instituutioiden toimiston johtaja tiedotteessa.

Myös Pelastakaa Lasten vaikuttamistoiminnan neuvonantaja Karen Mets sanoo, että jäsenmaat eivät onnistuneet nousemaan kansallisten intressiensä yläpuolelle.

”Ehdotukset 'vapaaehtoisesti kontrolloiduista keskuksista' EU:n sisällä sekä 'alueellisista maihinnousukeskuksista' ovat epäselviä ja nostavat esiin vakavia huolenaiheita lasten ja perheiden kiinniotosta. Turvapaikanhakijoilla pitäisi olla täydet oikeudet, jotka taataan Geneven sopimuksissa ja Euroopan turvapaikkalaissa”, hän sanoo.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä siirtolaisuusjärjestö IOM ovat uutistoimisto Reutersin mukaan suhtautuneet sopimukseen hieman myönteisemmin. Ne sanovat olevansa valmiita tukemaan yhteistä näkemystä, kunhan ihmisoikeudet ja turvallisuus asetetaan etusijalle.

Eurooppaan on saapunut meriteitse tänä vuonna noin 40 000 ihmistä. Määrä on lähes kuusi kertaa vähemmän kuin vuonna 2016 samana ajankohtana ja vain murto-osa kriisivuoden 2015 lukemista. Tänä vuonna Välimereen on kuitenkin hukkunut yli tuhat siirtolaista.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU Amnesty InternationalPelastakaa Lapset ry

Lue myös

Mies kuljettaa poikaa ostoskärryssä

Paperittomuus voi murtaa mielen

Paperittomalla ei ole oikeutta tehdä töitä, ei oikeastaan oikeutta olla edes olemassa, mutta jotenkin on silti yritettävä tulla toimeen. Helsingin Refugee Film Festivalin elokuvat näyttävät, millaista elämä on ainaisen epävarmuuden edessä.
Mielenosoittaja, jonka yllä pelastusliivi ja selässä teksti No Borders No Nation

Kreikan saarilla elää tuhansia siirtolaislapsia ala-arvoisissa olosuhteissa – Osa on yrittänyt jopa itsemurhaa

Yli 7 000 turvapaikanhakija- ja siirtolaislasta on saapunut tänä vuonna Kreikan saarille. Unicef vaatii, että EU-maat alkavat ottaa nopeasti vastaan heitä ja heidän perheitään. ”Tämä on paitsi häpeällistä myös lyhytnäköistä”, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vauva syö plumpy'nutia.

Nälkäisten Nutella – Maapähkinätahna on ihmeaine, joka pelastaa vakavasti aliravittuja lapsia nälkäkuolemalta

Ranskalaislääkäri kehitti 1990-luvun lopulla maapähkinätahnan, joka on merkinnyt vallankumousta nälkäkriisien hoidossa: nykyään kaikki vakavasta aliravitsemuksesta kärsivät lapset on periaatteessa mahdollista hoitaa. Tahnan taustalla pyörii bisnes, jota on myös kritisoitu.
Vihreitä kasveja ja taivasta pyöreässä kuvassa

Maailmanparannuskin tuottaa päästöjä – Suomessa kehitettiin järjestöille oma laskuri hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Suomessa on kehitetty tiettävästi maailman ensimmäinen hiilijalanjälkilaskuri kansalaisjärjestöille. Toiveissa on, että niiden kautta tavoitetaan myös tavalliset kansalaiset. Suomalainen demokratiajärjestö Demo aikoo ryhtyä vähentämään päästöjään muun muassa lisäämällä videoneuvotteluita.
Mies osoittaa peltoja ja palmua kohti

Vapaakaupan piti tuoda vaurautta, mutta paikalliset menettivätkin maansa – Filippiinien maa-aktivistit vaativat nyt oikeutta

Filippiinien kymmenen vuotta sitten perustetun erityistalousalue Apecon piti tuoda paikallisille asukkaille uusia elinkeinomahdollisuuksia, mutta toisin kävi. Luvattuja työpaikkoja ei kuulunut, ja maat vietiin osin väkivalloin. Luomuviljelijä Enes raahattiin pois pelloltaan.
Solmuun kierrettyä revolveria esittävä patsas New Yorkissa

Uusi ydinvarustelukierre uhkaa – Kehitystä on vaikea ennustaa, sillä suurvaltojen presidentit osaavat yllättää

Kansainväliset sopimukset ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet tuntuvasti ydinaseiden määrää. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus INF-sopimuksesta vetäytymisestä kertoo sovun murenemisesta. Kehityksen suuntaa on mahdotonta ennustaa, kirjoittaa Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin johtaja Dan Smith.