”EU valitsi pelon myötätunnon sijasta” – järjestöt pettyneitä siirtolaisuuskokouksen antiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”EU valitsi pelon myötätunnon sijasta” – järjestöt pettyneitä siirtolaisuuskokouksen antiin

EU:n aikomukset perustaa siirtolaisille maihinnousukeskuksia eivät saa järjestöjen kiitoksia. Niiden mukaan unioni on keskittynyt vain omien etujensa ajamiseen.

Siirtolaisten telttoja Kreikassa

EU aikoo perustaa siirtolaisille "maihinnousukeskuksia". Kuvassa siirtolaisten telttoja Kreikassa vuonna 2016. Kuva: © European Union 2016 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sekä Pelastakaa Lapset ry kritisoivat EU:n viimeviikkoisen siirtolaisuutta käsittelevän huippukokouksen tuloksia. Niiden mukaan kokous oli mahdollisuus korjata huonosti toimiva turvapaikkajärjestelmä mutta näin ei käynyt.

Huippukokouksen tarkoituksena oli etsiä ratkaisuja unionin maahanmuuttopolitiikan uudistamiseksi. Pitkään kestäneen väännön tuloksena EU-johtajat sopivat, että unionin ulkopuolelle perustetaan siirtolaisille alueellisia ”maihinnousukeskuksia”, jotta heidän ei tarvitsisi lähteä vaarallisille merimatkoille.

Myös EU:n sisäpuolelle aiotaan perustaa keskuksia, joista turvapaikkaan oikeutetut pääsisivät eteenpäin. Ne perustuisivat kuitenkin vapaaehtoisuuteen.

EU-johtajat valitsivat myötätunnon sijasta pelon, toteaa Amnesty. Sen mukaan sopimus voi vahingoittaa maailman haavoittuvimpia ihmisiä, jotka hakevat turvaa mutta jotka käytännössä otettaisiin säilöön.

”Päiväkausien kinastelun jälkeen EU-johtajat ovat allekirjoittaneet sarjan vaarallisia ja omia etuja tavoittelevia käytäntöjä, jotka altistaisivat ihmiset vakaville väärinkäytöksille. --- EU-johtajat ovat valinneet nojata muukalaiskammoisiin hallituksiin, jotka ovat päättäneet pitää Euroopan suljettuna, ja työntää vastuuta yhä enemmän EU:n ulkopuolisille maille”, sanoo Iverna McGowan, Amnestyn Euroopan instituutioiden toimiston johtaja tiedotteessa.

Myös Pelastakaa Lasten vaikuttamistoiminnan neuvonantaja Karen Mets sanoo, että jäsenmaat eivät onnistuneet nousemaan kansallisten intressiensä yläpuolelle.

”Ehdotukset 'vapaaehtoisesti kontrolloiduista keskuksista' EU:n sisällä sekä 'alueellisista maihinnousukeskuksista' ovat epäselviä ja nostavat esiin vakavia huolenaiheita lasten ja perheiden kiinniotosta. Turvapaikanhakijoilla pitäisi olla täydet oikeudet, jotka taataan Geneven sopimuksissa ja Euroopan turvapaikkalaissa”, hän sanoo.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä siirtolaisuusjärjestö IOM ovat uutistoimisto Reutersin mukaan suhtautuneet sopimukseen hieman myönteisemmin. Ne sanovat olevansa valmiita tukemaan yhteistä näkemystä, kunhan ihmisoikeudet ja turvallisuus asetetaan etusijalle.

Eurooppaan on saapunut meriteitse tänä vuonna noin 40 000 ihmistä. Määrä on lähes kuusi kertaa vähemmän kuin vuonna 2016 samana ajankohtana ja vain murto-osa kriisivuoden 2015 lukemista. Tänä vuonna Välimereen on kuitenkin hukkunut yli tuhat siirtolaista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia