Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

”EU valitsi pelon myötätunnon sijasta” – järjestöt pettyneitä siirtolaisuuskokouksen antiin

EU:n aikomukset perustaa siirtolaisille maihinnousukeskuksia eivät saa järjestöjen kiitoksia. Niiden mukaan unioni on keskittynyt vain omien etujensa ajamiseen.
Siirtolaisten telttoja Kreikassa
EU aikoo perustaa siirtolaisille "maihinnousukeskuksia". Kuvassa siirtolaisten telttoja Kreikassa vuonna 2016. (Kuva: © European Union 2016 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sekä Pelastakaa Lapset ry kritisoivat EU:n viimeviikkoisen siirtolaisuutta käsittelevän huippukokouksen tuloksia. Niiden mukaan kokous oli mahdollisuus korjata huonosti toimiva turvapaikkajärjestelmä mutta näin ei käynyt.

Huippukokouksen tarkoituksena oli etsiä ratkaisuja unionin maahanmuuttopolitiikan uudistamiseksi. Pitkään kestäneen väännön tuloksena EU-johtajat sopivat, että unionin ulkopuolelle perustetaan siirtolaisille alueellisia ”maihinnousukeskuksia”, jotta heidän ei tarvitsisi lähteä vaarallisille merimatkoille.

Myös EU:n sisäpuolelle aiotaan perustaa keskuksia, joista turvapaikkaan oikeutetut pääsisivät eteenpäin. Ne perustuisivat kuitenkin vapaaehtoisuuteen.

EU-johtajat valitsivat myötätunnon sijasta pelon, toteaa Amnesty. Sen mukaan sopimus voi vahingoittaa maailman haavoittuvimpia ihmisiä, jotka hakevat turvaa mutta jotka käytännössä otettaisiin säilöön.

”Päiväkausien kinastelun jälkeen EU-johtajat ovat allekirjoittaneet sarjan vaarallisia ja omia etuja tavoittelevia käytäntöjä, jotka altistaisivat ihmiset vakaville väärinkäytöksille. --- EU-johtajat ovat valinneet nojata muukalaiskammoisiin hallituksiin, jotka ovat päättäneet pitää Euroopan suljettuna, ja työntää vastuuta yhä enemmän EU:n ulkopuolisille maille”, sanoo Iverna McGowan, Amnestyn Euroopan instituutioiden toimiston johtaja tiedotteessa.

Myös Pelastakaa Lasten vaikuttamistoiminnan neuvonantaja Karen Mets sanoo, että jäsenmaat eivät onnistuneet nousemaan kansallisten intressiensä yläpuolelle.

”Ehdotukset 'vapaaehtoisesti kontrolloiduista keskuksista' EU:n sisällä sekä 'alueellisista maihinnousukeskuksista' ovat epäselviä ja nostavat esiin vakavia huolenaiheita lasten ja perheiden kiinniotosta. Turvapaikanhakijoilla pitäisi olla täydet oikeudet, jotka taataan Geneven sopimuksissa ja Euroopan turvapaikkalaissa”, hän sanoo.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä siirtolaisuusjärjestö IOM ovat uutistoimisto Reutersin mukaan suhtautuneet sopimukseen hieman myönteisemmin. Ne sanovat olevansa valmiita tukemaan yhteistä näkemystä, kunhan ihmisoikeudet ja turvallisuus asetetaan etusijalle.

Eurooppaan on saapunut meriteitse tänä vuonna noin 40 000 ihmistä. Määrä on lähes kuusi kertaa vähemmän kuin vuonna 2016 samana ajankohtana ja vain murto-osa kriisivuoden 2015 lukemista. Tänä vuonna Välimereen on kuitenkin hukkunut yli tuhat siirtolaista.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU Amnesty InternationalPelastakaa Lapset ry

Lue myös

Nora Repo-Saeed

Turvapaikanhakijoiden hätä näkyy neuvontapalveluissa – Auttajat ovat huolissaan oikeusturvasta: ”Suomessa ei kyseenalaisteta riittävästi viranomaisten päätöksiä”

Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat hakevat apua muun muassa Pakolaisneuvonnasta ja Helsingin monikulttuurisesta päiväkeskus Mosaiikista. Työntekijöiden mukaan viime vuosien lakimuutokset ja huolimattomasti tehdyt päätökset heikentävät turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa.
Broken EU flag

Yli 50 järjestöä vetoaa EU:hun Libya-palautusten lopettamiseksi – ”Välimerestä on tullut vetinen hautausmaa”

Italian, EU:n ja Libyan välinen yhteistyösopimus on ollut voimassa kaksi vuotta. Sinä aikana yli 5 300 ihmistä on hukkunut Välimereen ja EU:sta on tullut osasyyllinen tragediaan, sanovat järjestöt.
Kumiveneen jäänteet rannalla

Unicef patistaa Euroopan valtioita sopimaan Välimeren yli pakenevien lasten suojelusta

Jo yli 200 Eurooppaan pyrkivää ihmistä on kuollut tänä vuonna Välimerellä samaan aikaan, kun pelastusalusten toimintaa on estetty. YK:n lastenjärjestö vaatii Euroopan-laajuista linjausta Välimeren yli pakenevien lasten suojelemiseksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nora Repo-Saeed

Turvapaikanhakijoiden hätä näkyy neuvontapalveluissa – Auttajat ovat huolissaan oikeusturvasta: ”Suomessa ei kyseenalaisteta riittävästi viranomaisten päätöksiä”

Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat hakevat apua muun muassa Pakolaisneuvonnasta ja Helsingin monikulttuurisesta päiväkeskus Mosaiikista. Työntekijöiden mukaan viime vuosien lakimuutokset ja huolimattomasti tehdyt päätökset heikentävät turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa.
Teddykarhu

Suomen raportti lapsen oikeuksien sopimuksesta on toista vuotta myöhässä – Järjestöt huolissaan Suomen suhtautumisesta ihmisoikeusvelvoitteisiin

Suomen piti raportoida YK:n lapsen oikeuksien komitealle heinäkuussa 2017, mutta raporttia ei ole vieläkään saatu valmiiksi. Ulkoministeriön mukaan syynä on raporttisuma.
Kaksi miestä työskentelee nahanvärjäysaltailla

Globaali työttömyys on laskenut finanssikriisiä edeltäviin lukuihin, mutta ”työssäkäynti ei aina takaa kunnon elintasoa”, varoittaa Kansainvälinen työjärjestö

Yksi 20 työikäisestä on työttömänä. Työttömyysluvut ovat laskeneet, mutta uudet trendit, kuten teknologia, saattavat uhata työmarkkinoilla viime vuosina saavutettuja edistysaskeleita, varoitetaan uudessa raportissa.
Viisi naista kanoja sylissään

El Salvadorissa etsitään maaseudulta amerikkalaisen unelman korvaajaa

Miljoonat elsalvadorilaiset ovat muuttaneet Yhdysvaltoihin, mutta osa myös joutuu palaamaan takaisin. Uusi hanke kannustaa etsimään elantoa maaseudulta. Yhdysvalloista palanneen Lorena Mejían yhdistys kasvattaa kanoja.

Luetuimmat

Turvapaikanhakijoiden hätä näkyy neuvontapalveluissa – Auttajat ovat huolissaan oikeusturvasta: ”Suomessa ei kyseenalaisteta riittävästi viranomaisten päätöksiä”
Avustusjärjestöt: Syyriassa kuollut lapsia hypotermiaan – Perheet pakenevat taisteluita jalkaisin ja autojen lavoilla
Pula naisista lisää ihmiskauppaa Kiinassa ja Intiassa – Kauppias on usein oma sukulainen
Tutkimus: Monet länsimaisten brändien vaatteet viimeistellään intialaisnaisten kodeissa – Tuntipalkka voi olla vain 13 senttiä
Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille
Miinanraivaus etenee hitaasti Irakissa – Pelkästään Mosulissa on 7,6 miljoonaa tonnia vaarallista jätettä ja raivaukseen menee 8 vuotta, arvioi YK
Brasiliassa on murhattu tänä vuonna jo toistasataa naista – Rankaisemattomuus viestii, että väkivalta on sallittua, varoittaa ihmisoikeuskomissio
Venäjällä ensimmäinen rikostutkinta ”ei-toivottuun” ulkomaiseen järjestöön kuulumisesta
Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen
Raportti kertoo työpaikkakiusaamisesta ja syrjinnästä ihmisokeusjärjestö Amnestyssa – Suomen Amnestyn mukaan työtyytyväisyys hyvällä tolalla