Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

”EU valitsi pelon myötätunnon sijasta” – järjestöt pettyneitä siirtolaisuuskokouksen antiin

EU:n aikomukset perustaa siirtolaisille maihinnousukeskuksia eivät saa järjestöjen kiitoksia. Niiden mukaan unioni on keskittynyt vain omien etujensa ajamiseen.
Siirtolaisten telttoja Kreikassa
EU aikoo perustaa siirtolaisille "maihinnousukeskuksia". Kuvassa siirtolaisten telttoja Kreikassa vuonna 2016. (Kuva: © European Union 2016 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sekä Pelastakaa Lapset ry kritisoivat EU:n viimeviikkoisen siirtolaisuutta käsittelevän huippukokouksen tuloksia. Niiden mukaan kokous oli mahdollisuus korjata huonosti toimiva turvapaikkajärjestelmä mutta näin ei käynyt.

Huippukokouksen tarkoituksena oli etsiä ratkaisuja unionin maahanmuuttopolitiikan uudistamiseksi. Pitkään kestäneen väännön tuloksena EU-johtajat sopivat, että unionin ulkopuolelle perustetaan siirtolaisille alueellisia ”maihinnousukeskuksia”, jotta heidän ei tarvitsisi lähteä vaarallisille merimatkoille.

Myös EU:n sisäpuolelle aiotaan perustaa keskuksia, joista turvapaikkaan oikeutetut pääsisivät eteenpäin. Ne perustuisivat kuitenkin vapaaehtoisuuteen.

EU-johtajat valitsivat myötätunnon sijasta pelon, toteaa Amnesty. Sen mukaan sopimus voi vahingoittaa maailman haavoittuvimpia ihmisiä, jotka hakevat turvaa mutta jotka käytännössä otettaisiin säilöön.

”Päiväkausien kinastelun jälkeen EU-johtajat ovat allekirjoittaneet sarjan vaarallisia ja omia etuja tavoittelevia käytäntöjä, jotka altistaisivat ihmiset vakaville väärinkäytöksille. --- EU-johtajat ovat valinneet nojata muukalaiskammoisiin hallituksiin, jotka ovat päättäneet pitää Euroopan suljettuna, ja työntää vastuuta yhä enemmän EU:n ulkopuolisille maille”, sanoo Iverna McGowan, Amnestyn Euroopan instituutioiden toimiston johtaja tiedotteessa.

Myös Pelastakaa Lasten vaikuttamistoiminnan neuvonantaja Karen Mets sanoo, että jäsenmaat eivät onnistuneet nousemaan kansallisten intressiensä yläpuolelle.

”Ehdotukset 'vapaaehtoisesti kontrolloiduista keskuksista' EU:n sisällä sekä 'alueellisista maihinnousukeskuksista' ovat epäselviä ja nostavat esiin vakavia huolenaiheita lasten ja perheiden kiinniotosta. Turvapaikanhakijoilla pitäisi olla täydet oikeudet, jotka taataan Geneven sopimuksissa ja Euroopan turvapaikkalaissa”, hän sanoo.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä siirtolaisuusjärjestö IOM ovat uutistoimisto Reutersin mukaan suhtautuneet sopimukseen hieman myönteisemmin. Ne sanovat olevansa valmiita tukemaan yhteistä näkemystä, kunhan ihmisoikeudet ja turvallisuus asetetaan etusijalle.

Eurooppaan on saapunut meriteitse tänä vuonna noin 40 000 ihmistä. Määrä on lähes kuusi kertaa vähemmän kuin vuonna 2016 samana ajankohtana ja vain murto-osa kriisivuoden 2015 lukemista. Tänä vuonna Välimereen on kuitenkin hukkunut yli tuhat siirtolaista.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU Amnesty InternationalPelastakaa Lapset ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Mielenosoittajia, Io tifo Aquarius -kyltti

Kysely: Eurooppalaiset toivottavat yhä pakolaiset tervetulleiksi – Unkarilaiset ja puolalaiset nihkeimpiä

Kymmenessä EU-maassa tehdyn tutkimuksen mukaan useimmat kansalaiset kannattavat pakolaisten vastaanottoa mutta eivät hyväksy tapaa, jolla EU on hoitanut pakolaiskysymystä.
Ihmisiä kantamassa tavaroita päänsä päällä

Maailmanpankki: Äärimmäinen köyhyys laskenut ennätysalhaiseksi – Köyhyyden poistaminen kokonaan on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi

YK:n jäsenmaat ovat sopineet poistavansa äärimmäisen köyhyyden kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Vaikka köyhyys vähenee, tavoitetta ei tällä vauhdilla saavuteta.
Mies leikkaa metsässä veitsellä kaakaopuun hedelmää

Belizessä elvytetään tuhoutunutta metsää peltometsäviljelyllä – ”Uudistuksiin taivutaan helpommin, kun ilmastonmuutos tuntuu jokaisen elämässä”

Belizessä aloitettu ympäristöhanke tuo elannon tuhansille ja auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Kulottamisen lopettamisen jälkeen villieläimet ovat palaamassa alueelle, mikä on herättänyt haaveita myös ekomatkailusta.