EU kieltää viherpesun mainoksissa – Tuote ei voi enää olla ”luonnollinen” tai ”biohajoava”, jos sitä ei pystytä todistamaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU kieltää viherpesun mainoksissa – Tuote ei voi enää olla ”luonnollinen” tai ”biohajoava”, jos sitä ei pystytä todistamaan

Uusi direktiivi vaikeuttaa yritysten perusteettomia ympäristöväitteitä. Jatkossa esimerkiksi väitteet tuotteen kestävyydestä pitää pystyä perustelemaan.

Paperimuki vihreän aineen päällä.

- Kuva: Andrew Martin / Pixabay.

Euroopan parlamentti on hyväksynyt direktiivin, joka kieltää harhaanjohtavat ympäristöväitteet mainonnassa.

Tuotteiden mainonnassa ei saa tulevaisuudessa enää käyttää yleisluontoisia ympäristötermejä, kuten ”ympäristöystävällinen”, ”luonnollinen, ”biohajoava”, ”ilmastoneutraali” tai ”eko”, ellei niiden paikkansapitävyyttä pystytä todistamaan.

Tuotetta ei saa myöskään kutsua ympäristöneutraaliksi tai -positiiviseksi eikä ympäristövaikutuksiltaan vähäiseksi, mikäli väite perustuu päästökompensaatioon. Takuutietojen pitää olla näkyvämpiä ja väitteet tuotteen kestävyydestä pitää perustella. 

Viime viikolla hyväksytty direktiivi kieltää myös kehotukset ostaa uusi tuote aiemmin kuin on tarpeen. Esimerkiksi tulostimen mustekasettia ei siis pitäisi kehottaa vaihtamaan ennen kuin kasetti on tyhjä.

Direktiivin taustalla ovat kirjavin perustein luodut ekomerkit ja ympäristöväitteet, joista kuluttajien on vaikea pysyä perillä. 

”Tämä laki muuttaa kaikkien eurooppalaisten arkea. Astumme pois kertakäyttökulttuurista, teemme markkinoinnista läpinäkyvämpää ja torjumme tavaroiden ennenaikaista vanhenemista. -- Mikä tärkeintä, yritykset eivät voi enää huijata ihmisiä sanomalla, että muovipullot ovat hyviä, koska yritys istutti puita jonnekin, tai sanoa, että joku on kestävää selittämättä, miten”, sanoo kroatialainen, parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmän europarlamentaarikko Biljana Borzan tiedotteessa.

Yritysten vastuullisuutta seuraavan Eettisen kaupan puolesta ry:n mukaan uusi direktiivi ei poista tarvetta suhtautua vastuullisuusväittämiin jatkossakin kriittisesti.

”Maailma ei ole valmis uuden lain myötä. Yritykset osaavat muokata toimintaansa lain mukaiseksi – todennäköisesti viherpesu ei tule poistumaan, vaan muuttumaan yhä salakavalammaksi. -- Uusi direktiivi edistää kuitenkin merkittävästi viherpesun kitkemistä ja saattaa yritykset vastuuseen perusteettomasta markkinoinnista”, järjestö toteaa.

Direktiivi hyväksyttiin äänin 593–21. Seuraavaksi Euroopan neuvoston pitää vielä hyväksyä direktiivi. Sen jälkeen jäsenmailla on 24 kuukautta aikaa sisällyttää se lainsäädäntöönsä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia