Uutiset Ilmastopolitiikka

Etiopia tähtää mittaviin päästöleikkauksiin – Apuna muun muassa aurinkoenergialla toimivat vesipumput

Etiopia ei ole merkittävä hiilidioksidipäästöjen tuottaja, mutta väestön ja talouden kasvu uhkaavat kasvattaa myös päästöjä. Nyt maalla on kunnianhimoinen suunnitelma, jonka tarkoituksena on tehdä siitä keskituloinen kestävällä tavalla.
Nainen taustallaan vuorimaisema
Etiopian ilmastonmuutoshanke pyrkii auttamaan erityisesti maaseudun naisia. Kuvan nainen asuu pohjoisen kuivalla Tigrayn alueella. (Kuva: James Jeffrey / IPS)

(IPS) -- Maatalousvaltaisen Etiopian hiilijalanjälki on pieni, mutta riippuvuus maan antimista kasvattaa huolta ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Maan historiassa on tuhoisia nälänhätiä, ja viime vuosien kuivuuskaudet ennustavat tilanteen pahenevan.

”Etiopia on yhtenä harvoista maista laatinut hyvin kunnianhimoisen ilmastonmuutossuunnitelman. Tavoitteena on leikata päästöjä 64 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja nostaa talous kestävällä tavalla köyhien kastista keskituloisiin”, talousministeriön edustaja Zerihun Getu sanoo.

Etiopian yli satamiljoonainen väestö kasvaa lähes kolmen prosentin vuosivauhtia. ”Kun väestö ja talous kasvavat, päästöt nousevat merkittävästi. Vuoden 2010 luku on 150 miljoonaa tonnia, ja se uhkaa kolminkertaistua vuoteen 2030 mennessä”, Zerihun kertoo.

”Siksi Etiopian on keskityttävä nyt sekä ilmastonmuutoksen torjuntaan että sen vaikutuksiin sopeutumiseen”, hän tiivistää. Avuksi on saatu YK:n ilmastorahasto GCF.

Vesihuoltoa parannetaan

Etiopia aloitti syksyllä 2017 GCF:n tukeman viisivuotisen hankkeen, jonka on tarkoitus turvata kohdealueen maaseudun vesihuolto kaikissa oloissa. Hankkeen budjetti on 43 miljoonaa euroa ja Etiopian oma osuus kymmenosa siitä.

Maaseudulle rakennetaan aurinkoenergialla toimivia vesipumppuja ja pienimuotoisia keinokastelujärjestelmiä, viljavuuttaan menettäneitä maita kunnostetaan ja asukkaiden tietämystä ilmastoasioista kohotetaan. Hankkeen toteutusta valvoo vihreää talouskasvua edistämään perustettu Global Green Growth Institute (GGGI).

Noin 80 prosenttia etiopialaisista saa elantonsa maataloudesta. Kaikkein haavoittuvimpia säänmuutoksille ovat pientilat, joille sadon epäonnistuminen merkitsee ruokakriisiä.

Hanke pyrkii erityisesti parantamaan maaseudun köyhien naisten tilannetta. Sen piirissä olevista 1,3 miljoonasta ihmisestä yli puolet on naisia. Kohdealueen kotitalouksista on naisen johtamia 30 prosenttia.

Kuivuudet pahenevat

Etiopia hyväksyi vuonna 2011 strategian ilmastonkestävästä vihreästä taloudesta. ”Tavoitteena on, että pystymme eräänä päivänä selviämään kuivuudesta joutumatta pyytämään ulkopuolista apua”, maatalousministeri Mitiku Kassa sanoo.

Tutkijoiden mukaan ilmaston lämpeneminen saattaa voimistaa säännöllisin välein esiintyvää El Niño -ilmiötä, joka aiheutti kolmen viime vuoden tuhoisat kuivuudet Etiopiassa. Menneiden vuosikymmenten nälänhädistä selvinneet iäkkäät paimentolaiset luonnehtivat viime vuosien kuivuuskausia elämänsä pahimmiksi.

Zerihun muistuttaa, että meneillään oleva GCF-hanke on vasta pieni apu. Jotta ilmastonmuutokseen pystytään vastaamaan tehokkaasti, tarvitaan 130 miljardin euron investoinnit.

Ilmastopolitiikka maatalouspolitiikkailmastonmuutosluonnonkatastrofit Etiopia Suomen IPS

Lue myös

Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Ympäristönsuojelu, yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet linkittyvät tiiviisti toisiinsa

Hyvän ympäristön ja ihmisoikeuksien puolesta toimivien on aika yhdistää voimansa yhdenvertaisemman maailman puolesta, kirjoittavat Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila ja ulkoministeriön ympäristöneuvonantaja, emeritus Matti Nummelin.
Hiilivoimalan piippuja veden rannalla

Raportti: Rikkaat maat ovat lupauksistaan huolimatta melkein kolminkertaistaneet hiilivoimaloiden tuen

G20-maat lupasivat kymmenen vuotta sitten luopua fossiilisten polttoaineiden tuista, mutta kehitys on ollut hidasta. Ne ulkoistavat päästöjä etenkin ulkomaille tukemalla muissa maissa hiilivoimaa, selviää tuoreesta raportista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Ihmisiä, palmuja ja rikkoutuneita katulaattoja

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja

1,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee yhä apua Mosambikia ja sen naapurimaita viime keväänä runnelleiden hirmumyrskyjen jäljiltä. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja apua tarvitaan lisää, vetoavat avustusjärjestöt.
Kolme ihmistä puhujanpöydän takana

”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi

Kehittyvissä maissa kasvua yhä tarvitaan, kehittyneissä maissa taas on muutettava tuotanto- ja kulutustapoja, todetaan YK:n pääsihteerin nimittämän työryhmän raportissa, joka arvioi maailman kestävän kehityksen tilaa.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari puhujanpöntössä

Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille

Kehityspolitiikan painopisteet eivät tällä hallituskaudella muutu oleellisesti. Suomi haluaa edelleen kehittää kehitysmaiden yksityistä sektoria mutta edistää samalla myös suomalaisten yritysten mahdollisuuksia, kertoi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari (sd) linjapuheessaan.

Tuoreimmat

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa
”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta
Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät