Uutiset Länsi-Saharan miehitys

Espanjalle laajat kalastusoikeudet Länsi-Saharan vesille

Euroopan unionin ja Marokon välinen kiistelty kalastussopimus on nyt teknisiä muodollisuuksia vaille valmis.

Marokon parlamentti on myöntänyt joukolle EU-valtioita kalastusoikeudet Marokon aluevesille mukaan lukien maan miehittämään Länsi-Saharaan.

Euroopan unionin ja Marokon välinen kiistelty kalastussopimus antaa erityisesti Espanjalle laajat oikeudet miehitetyn Länsi-Saharan rannikkovesille, raportoi Western Sahara Resource Watch -verkosto (WSRW).

Teknisten muodollisuuksien hyväksymistä odottava sopimus hyväksyttiin europarlamentissa jo joulukuussa.

Sopimuksessa määritetyistä 108 kalastuslisenssistä Espanjalle on myönnetty 90, joista puolet koskee kalastamista miehitetyillä aluevesillä, WSRW sanoo. Espanja kärsi raskaasti Euroopan unionin ja Marokon aiemman kalastussopimuksen kaatumisesta Länsi-Sahara-kysymyksen vuoksi vuonna 2011, ja maa on sen jälkeen kampanjoinut voimakkaasti sopimuksen uusimisen puolesta.

Loput lisensseistä myönnettiin Portugalille ja Ranskalle. Lisäksi sopimuksessa on määritelty Saksan, Puolan, Iso-Britannian, Irlannin, Ranskan, Portugalin ja Espanjan välille jaettu vuosittainen 80 000 tonnin kalastuskiintiö.

WSRW on kritisoinut EU:ta sopimuksen solmimisesta Marokon kanssa siitä huolimatta, että miehittäjävaltiolla ei ole oikeutta päättää alueen luonnonvarojen käytöstä Länsi-Saharan sahrawi-kansan puolesta. Verkosto pitää merkittävänä epäkohtana sitä, että EU maksaa kalastusoikeuksista Marokolle vuosittain 30 miljoonan euroa, kun taas sahraweille myönnetty humanitaarinen tuki on vain murto-osa tästä.

Länsi-Saharan miehitys ihmisoikeudetkalastusEUkonflikti Länsi-SaharaMarokkoEspanja

Lue myös

Taiteilija Mohamed Sulaiman Labat studiossaan

Maailman konfliktien keskellä väkivallaton vastarinta ansaitsisi enemmän huomiota, sanoo taiteilija Länsi-Saharasta

Keskellä Saharan autiomaata elää varsin kärsivällinen kansa: sahrawit ovat vaatineet vuosikausien ajan rauhanomaisin keinoin kotimaansa Länsi-Saharan vapautusta. Pakolaisleirillä varttunut Mohamed Sulaiman Labat on valinnut omaksi vaikuttamismuodokseen taiteen mutta tietää, ettei se riitä kaikille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.