Espanjalle laajat kalastusoikeudet Länsi-Saharan vesille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Espanjalle laajat kalastusoikeudet Länsi-Saharan vesille

Euroopan unionin ja Marokon välinen kiistelty kalastussopimus on nyt teknisiä muodollisuuksia vaille valmis.

Marokon parlamentti on myöntänyt joukolle EU-valtioita kalastusoikeudet Marokon aluevesille mukaan lukien maan miehittämään Länsi-Saharaan.

Euroopan unionin ja Marokon välinen kiistelty kalastussopimus antaa erityisesti Espanjalle laajat oikeudet miehitetyn Länsi-Saharan rannikkovesille, raportoi Western Sahara Resource Watch -verkosto (WSRW).

Teknisten muodollisuuksien hyväksymistä odottava sopimus hyväksyttiin europarlamentissa jo joulukuussa.

Sopimuksessa määritetyistä 108 kalastuslisenssistä Espanjalle on myönnetty 90, joista puolet koskee kalastamista miehitetyillä aluevesillä, WSRW sanoo. Espanja kärsi raskaasti Euroopan unionin ja Marokon aiemman kalastussopimuksen kaatumisesta Länsi-Sahara-kysymyksen vuoksi vuonna 2011, ja maa on sen jälkeen kampanjoinut voimakkaasti sopimuksen uusimisen puolesta.

Loput lisensseistä myönnettiin Portugalille ja Ranskalle. Lisäksi sopimuksessa on määritelty Saksan, Puolan, Iso-Britannian, Irlannin, Ranskan, Portugalin ja Espanjan välille jaettu vuosittainen 80 000 tonnin kalastuskiintiö.

WSRW on kritisoinut EU:ta sopimuksen solmimisesta Marokon kanssa siitä huolimatta, että miehittäjävaltiolla ei ole oikeutta päättää alueen luonnonvarojen käytöstä Länsi-Saharan sahrawi-kansan puolesta. Verkosto pitää merkittävänä epäkohtana sitä, että EU maksaa kalastusoikeuksista Marokolle vuosittain 30 miljoonan euroa, kun taas sahraweille myönnetty humanitaarinen tuki on vain murto-osa tästä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia