Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Espanjaan pyrkivät siirtolaiset piileskelevät Marokon vuorilla

Siirtolaiset kertovat elävänsä "kuin eläimet".
(Kuva: Trevor Huxham / cc 2.0)

(IPS) -- Marokon metsissä Espanjalle kuuluvan Ceutan kaupungin ympäristössä majailee jopa tuhatpäin muualta Afrikasta tulleita siirtolaisia. He haaveilevat pääsystä Espanjaan tai muualle Eurooppaan, mutta harvan unelma toteutuu.

Ceuta oli viimeisiä Afrikasta Euroopan unioniin johtavia "ovia", mutta sekin suljettiin jo 1990-luvun lopulla. Espanja rakensi sen ja toisen Afrikassa sijaitsevan kaupunkinsa, Melillan, ympärille kolminkertaisen kuusi metriä korkean ja piikkilangalla kruunatun aidan.

Ceutaa ympäröiville kukkuloille kertyy silti afrikkalaisia odottamaan tilaisuutta päästä Eurooppaan. Aiemmin he saattoivat elää kohtalaisen rauhassa teltoissaan, mutta vuonna 2012 Marokko alkoi polttaa siirtolaisten leirejä ja tehdä säännöllisiä ratsioita alueelle. Kaikki kiinni jääneet ulkomaalaiset pidätettiin ja pantiin syytteeseen laittomasta maahantulosta.

Toimien taustalla on Espanjan ja Marokon sopimus siitä, että Marokko alkaa padota siirtolaisvirtoja.

Kuolettavia ratsioita

Toistaiseksi tuhoisimmassa ratsiassa kuoli viime vuonna viisi ihmistä Gurugun vuorella Melillan lähellä. Noin 40 ihmistä loukkaantui ja 400 siirrettiin aavikolle Algerian rajan tuntumaan. Siirtolaisten mukaan loukkaantuneet jätettiin hoidotta.

Nyt siirtolaiset piileskelevät vuorilla pienissä ryhmissä. He tietävät, että yritykset ylittää Marokon raja johtavat lähes varmaan pidätykseen.

He sanovat elävänsä "kuin eläimet" ja häpeävät likaisuuttaan ja olojaan. Moni ranskaa puhuva afrikkalainen selittää olevansa opiskelija. He ovat kotoisin ebolan ja levottomuuksien koettelemista Länsi-Afrikan maista, kuten Guineasta, Norsunluurannikolta, Gambiasta, Malista ja Burkina Fasosta.

Monet ovat eläneet Marokon metsissä kuukausia tai jopa vuosia.

Synkkiä vaihtoehtoja

Tilastojen valossa osaa Marokossa piileskelevistä odottaa Espanjaan pyrkiessä varma kuolema aitoihin johdetun sähkövirran tai merionnettomuuden seurauksena.

Muutamat pääsevät lopulta Espanjaan, kenties viiden tai kuuden epäonnistuneen yrityksen jälkeen. Ongelmat eivät lopu siihen, sillä Espanjan rajavartiosto on ryhtynyt sääntöjen vastaisesti työntämään maahan pyrkijöitä takaisin Marokon puolelle.

Seuraava uhka on virallinen karkotus, varsinkin jos henkilö tulee maasta, jonka kanssa Espanjalla on luovutussopimus.

Jumissa Marokossa

Moni antaa periksi ja päättää jäädä Marokkoon, vaikka luvaton oleskelu tarkoittaa jatkuvaa epävarmuutta. Heitä tapaa Marokon kaupungeissa, varsinkin pohjoisrannikolla. Kun on käynyt lähellä kuolemaa Espanjaan pyrkiessään, riskinottohalut loppuvat siihen.

Espanjan ei-valtiollisen pakolaiskomission keväällä julkaistun raportin mukaan edes konfliktimaista, kuten Malista, Kongon demokraattisesta tasavallasta tai Somaliasta, tulevat ihmiset eivät halua hakea turvapaikkaa Espanjasta, koska se merkitsisi keskimäärin 1,5 vuoden oleskelua Ceutan tai Melillan vastaanottokeskuksissa ilman lupaa poistua alueelta

Pakolaiskomission mukaan pitkät käsittelyajat ovat keino torjua afrikkalaisia, sillä syyrialaisten asiat selvitetään parissa kuukaudessa.

Kotimaiset ja kansainväliset kansalaisjärjestöt moittivat muutenkin Espanjan siirtolaispolitiikkaa. Pääministeri Mariano Rajoyn oikeistohallitus ajoi tänä vuonna läpi turvallisuuslain, joka laillistaa siirtolaisten työntämisen takaisin Ceutassa ja Melillassa. Laki rikkoo kansainvälisiä ja Euroopan unionin säädöksiä.

Kanta EU-kiintiöön muuttui

(IPS) -- Espanja ilmoitti 8. syyskuuta että se on valmis vastaanottamaan kaikki turvapaikanhakijat, joita sille ehdotetaan Euroopan unionin kiintiösuunnitelmassa. EU on kaavaillut Espanjaan sijoitettavan noin 19 000 turvapaikanhakijaa.

Aiemmin Espanjan hallitus vastusti EU:n suunnitelmaa vedoten korkeaan työttömyyteensä ja maahan suoraan Afrikasta saapuvien pakolaisten määrään.

Espanjan hallitus perusteli täyskäännöstään sillä, että tilanne on muuttunut ja pakolaiskriisin painopiste on siirtynyt Välimereltä enemmän Itä-Eurooppaan.

(Lähteet: Yle/Reuters)

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuskonflikti MarokkoEspanja Suomen IPS

Lue myös

Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.
Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Nuori nainen puolilähikuvassa

Maahanmuuttajanuorten asioista puhuvat usein keski-ikäiset kantasuomalaiset keskenään – MakeSomeNoise-foorumi antaa äänen maahanmuuttajataustaisille nuorille

Helsingissä perustetun MakeSomeNoise-foorumin nuoret eivät ole kokemusasiantuntijoita vaan asiantuntijoita, jotka puhuvat tärkeinä pitämistään asioista. Yksi sen aktiiveista on Ulkar Aghayeva, joka sai 16-vuotiaana kuulla olevansa ylikoulutettu siivoojan työhön.
Valkoinen kivirakennus sekä pienempi rakennus, jossa kyltti Fleurs d'Algeer

Kansanliike vaatii epäkohtiin puuttumista Algeriassa – Rauhanomaisen protestoinnin kautta halutaan muuttaa rakenteita

Algerian presidentin viimekeväinen ilmoitus tavoitella viidettä presidenttikautta synnytti Hirak-liikkeen, joka on vaatinut Algerian kaduilla muutoksia viikoittain yli vuoden ajan. ”Mielenosoitukset voisi nähdä lähes terapeuttisena performanssina, jonka kautta ihmiset uusintavat kansalaisoikeuksiaan”, sanoo tutkija Karim Maiche.
Puita kuvattuna alhaalta päin

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Sungai Nibungin kalastajat hakkasivat mangrovemetsiä aiemmin polttopuuksi, mutta toiminta muuttui, kun heille annettiin lupa hyödyntää metsiä, kunhan he eivät kaada sitä. ”Tuloni olivat ennen epävarmat, mutta nyt pystyin lähettämään toisen lapseni opiskelemaan yliopistoon ja nuorimmaiseni yläkouluun”, kertoo kalastaja Muhammad Tahir.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.

Tuoreimmat

Maahanmuuttajanuorten asioista puhuvat usein keski-ikäiset kantasuomalaiset keskenään – MakeSomeNoise-foorumi antaa äänen maahanmuuttajataustaisille nuorille
Kansanliike vaatii epäkohtiin puuttumista Algeriassa – Rauhanomaisen protestoinnin kautta halutaan muuttaa rakenteita
Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita
Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita
Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia

Luetuimmat

Kansanliike vaatii epäkohtiin puuttumista Algeriassa – Rauhanomaisen protestoinnin kautta halutaan muuttaa rakenteita
Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Raportti: Demokratia heikkenee kehittyvissä maissa – sortoa kiristävät nyt myös aiemmin edistyneet maat
Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”
Maailmanpankki: Äärimmäinen köyhyys laskenut ennätysalhaiseksi – Köyhyyden poistaminen kokonaan on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi
Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Terveysjärjestö varoittaa koronasta Syyriassa – Yhdeksän vuotta kestänyt konflikti on tuhonnut terveysjärjestelmän ja ajanut miljoonat pakosalle