Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Espanjaan pyrkivät siirtolaiset piileskelevät Marokon vuorilla

Siirtolaiset kertovat elävänsä "kuin eläimet".
(Kuva: Trevor Huxham / cc 2.0)

(IPS) -- Marokon metsissä Espanjalle kuuluvan Ceutan kaupungin ympäristössä majailee jopa tuhatpäin muualta Afrikasta tulleita siirtolaisia. He haaveilevat pääsystä Espanjaan tai muualle Eurooppaan, mutta harvan unelma toteutuu.

Ceuta oli viimeisiä Afrikasta Euroopan unioniin johtavia "ovia", mutta sekin suljettiin jo 1990-luvun lopulla. Espanja rakensi sen ja toisen Afrikassa sijaitsevan kaupunkinsa, Melillan, ympärille kolminkertaisen kuusi metriä korkean ja piikkilangalla kruunatun aidan.

Ceutaa ympäröiville kukkuloille kertyy silti afrikkalaisia odottamaan tilaisuutta päästä Eurooppaan. Aiemmin he saattoivat elää kohtalaisen rauhassa teltoissaan, mutta vuonna 2012 Marokko alkoi polttaa siirtolaisten leirejä ja tehdä säännöllisiä ratsioita alueelle. Kaikki kiinni jääneet ulkomaalaiset pidätettiin ja pantiin syytteeseen laittomasta maahantulosta.

Toimien taustalla on Espanjan ja Marokon sopimus siitä, että Marokko alkaa padota siirtolaisvirtoja.

Kuolettavia ratsioita

Toistaiseksi tuhoisimmassa ratsiassa kuoli viime vuonna viisi ihmistä Gurugun vuorella Melillan lähellä. Noin 40 ihmistä loukkaantui ja 400 siirrettiin aavikolle Algerian rajan tuntumaan. Siirtolaisten mukaan loukkaantuneet jätettiin hoidotta.

Nyt siirtolaiset piileskelevät vuorilla pienissä ryhmissä. He tietävät, että yritykset ylittää Marokon raja johtavat lähes varmaan pidätykseen.

He sanovat elävänsä "kuin eläimet" ja häpeävät likaisuuttaan ja olojaan. Moni ranskaa puhuva afrikkalainen selittää olevansa opiskelija. He ovat kotoisin ebolan ja levottomuuksien koettelemista Länsi-Afrikan maista, kuten Guineasta, Norsunluurannikolta, Gambiasta, Malista ja Burkina Fasosta.

Monet ovat eläneet Marokon metsissä kuukausia tai jopa vuosia.

Synkkiä vaihtoehtoja

Tilastojen valossa osaa Marokossa piileskelevistä odottaa Espanjaan pyrkiessä varma kuolema aitoihin johdetun sähkövirran tai merionnettomuuden seurauksena.

Muutamat pääsevät lopulta Espanjaan, kenties viiden tai kuuden epäonnistuneen yrityksen jälkeen. Ongelmat eivät lopu siihen, sillä Espanjan rajavartiosto on ryhtynyt sääntöjen vastaisesti työntämään maahan pyrkijöitä takaisin Marokon puolelle.

Seuraava uhka on virallinen karkotus, varsinkin jos henkilö tulee maasta, jonka kanssa Espanjalla on luovutussopimus.

Jumissa Marokossa

Moni antaa periksi ja päättää jäädä Marokkoon, vaikka luvaton oleskelu tarkoittaa jatkuvaa epävarmuutta. Heitä tapaa Marokon kaupungeissa, varsinkin pohjoisrannikolla. Kun on käynyt lähellä kuolemaa Espanjaan pyrkiessään, riskinottohalut loppuvat siihen.

Espanjan ei-valtiollisen pakolaiskomission keväällä julkaistun raportin mukaan edes konfliktimaista, kuten Malista, Kongon demokraattisesta tasavallasta tai Somaliasta, tulevat ihmiset eivät halua hakea turvapaikkaa Espanjasta, koska se merkitsisi keskimäärin 1,5 vuoden oleskelua Ceutan tai Melillan vastaanottokeskuksissa ilman lupaa poistua alueelta

Pakolaiskomission mukaan pitkät käsittelyajat ovat keino torjua afrikkalaisia, sillä syyrialaisten asiat selvitetään parissa kuukaudessa.

Kotimaiset ja kansainväliset kansalaisjärjestöt moittivat muutenkin Espanjan siirtolaispolitiikkaa. Pääministeri Mariano Rajoyn oikeistohallitus ajoi tänä vuonna läpi turvallisuuslain, joka laillistaa siirtolaisten työntämisen takaisin Ceutassa ja Melillassa. Laki rikkoo kansainvälisiä ja Euroopan unionin säädöksiä.

Kanta EU-kiintiöön muuttui

(IPS) -- Espanja ilmoitti 8. syyskuuta että se on valmis vastaanottamaan kaikki turvapaikanhakijat, joita sille ehdotetaan Euroopan unionin kiintiösuunnitelmassa. EU on kaavaillut Espanjaan sijoitettavan noin 19 000 turvapaikanhakijaa.

Aiemmin Espanjan hallitus vastusti EU:n suunnitelmaa vedoten korkeaan työttömyyteensä ja maahan suoraan Afrikasta saapuvien pakolaisten määrään.

Espanjan hallitus perusteli täyskäännöstään sillä, että tilanne on muuttunut ja pakolaiskriisin painopiste on siirtynyt Välimereltä enemmän Itä-Eurooppaan.

(Lähteet: Yle/Reuters)

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuskonflikti MarokkoEspanja Suomen IPS

Lue myös

Punavalkoinen laiva satamassa.

Koronavirus tyhjensi Välimeren siirtolaisia pelastavista avustuslaivoista –”Tilanne on entistäkin kaoottisempi”, sanoo tutkija

Koronaviruksen aiheuttama hätätila ja Välimeren maiden päätökset ovat tehneet järjestöjen meripelastustoiminnasta lähes mahdotonta. “Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu, eli koronavirus, ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, sanoo italialainen tutkija Matteo Villa.
Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas