Uutiset Sananvapaus ja media

Ennätysmäärä toimittajia on vangittu tänä vuonna – ”Presidentti Trumpin perintö”, sanoo lehdistönvapausjärjestö

Trumpin kova retoriikka lehdistöä kohtaan on antanut myös muiden maiden autoritaarisille johtajille mahdollisuuden käydä toimittajiensa kimppuun, sanoo lehdistönvapausjärjestö CPJ. Tänä vuonna esimerkiksi mielenosoituksista uutisoiminen on ollut toimittajille erityisen vaarallista.
Sanomalehtiä pinossa
Vangittuja toimittajia on tänä vuonna viidettä vuotta peräkkäin vähintään 250. (Kuva: Sarah-Rose / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Maailmassa oli joulukuun alussa ainakin 274 vangittua toimittajaa. Määrä on suurin sen jälkeen, kun tietoja alettiin tilastoida 1990-luvun alussa, kertoo yhdysvaltalainen lehdistönvapausjärjestö Committee to Protect Journalists (CPJ).

Taustalla ovat muun muassa viranomaisten yritykset hallita koronaviruspandemiasta kertovia uutisia ja mielenosoitusuutisointia.

CPJ kohdistaa tuoreessa raportissaan suoraa kritiikkiä myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpiin, jonka kova retoriikka lehdistöä kohtaan on antanut myös muiden maiden autoritaarisille johtajille mahdollisuuden käydä toimittajiensa kimppuun.

Tänä vuonna 34 toimittajaa on vangittu ”valeuutisten” takia.

”Ennätysmäärä vangittuja toimittajia ympäri maailman on presidentti Trumpin lehdistönvapauden perintö”, toteaa CPJ:n toiminnanjohtaja Joel Simon tiedotteessa.

Yhdysvalloissa toimittajia ei ole vangittuna, mutta ennennäkemättömät 110 on tänä vuonna pidätetty, monet heidän uutisoidessaan poliisiväkivaltaa vastustavista mielenosoituksista. 12 on saanut syytteen.

Pahimpia toimittajien vangitsiojita ovat Kiina, Turkki, Egypti ja Saudi-Arabia. Esimerkiksi monet Kiinan vangituista toimittajista istuvat pitkiä tuomioita, eikä heidän syytteitään ole välttämättä julkistettu.

Raportin mukaan monen pidätyksen ja vangitsemisen taustalla ovat mielenosoitukset ja poliittiset jännitteet. Merkittävää kasvua on nähty etenkin Etiopiassa ja Valko-Venäjällä. Etiopian Tigrayssa on meneillään aseellinen konflikti, Valko-Venäjällä taas on pidätetty toimittajia, jotka ovat raportoineet presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastustaneista mielenosoituksista.

Korona-aikana toimittajien vangitseminen on myös hengenvaarallista, CPJ muistuttaa. Ainakin kaksi toimittajaa on kuollut koronaan vankilassa ollessaan.

Myös Toimittajat ilman rajoja -järjestö varoitti aiemmin tänä vuonna, että koronaviruspandemia on pahentanut lehdistönvapauden kriisiä.

CPJ:n tilastot eivät kata koko vuoden aikana vangittuja ja vapautettuja toimittajia vaan kertovat tilanteen vain tiettynä päivänä, 1. joulukuuta. Järjestö kertoo auttaneensa vapauttamaan ainakin 75 toimittajaa tänä vuonna.

Sananvapaus ja media mediasananvapaustiedotusvälineettieto

Lue myös

Mies radiostudiossa selkä päin kameraa.

Lehdistönvapaustilanne heikkenee Zimbabwessa – Tutkivan toimittajan ammatista on tullut vaarallinen, sillä tviitti voi viedä telkien taa

Lehdistönvapauden, ilmaisunvapauden ja ihmisoikeuksien loukkaukset ovat pahentuneet Zimbabwessa vuodenvaihteen jälkeen. ”Näet, että toimittajaa viedään jalkaraudoissa oikeuteen tviittaamisen takia. Luonnollisesti alat miettiä, onko seuraava juttusi henkesi arvoinen”, toteaa tutkiva journalisti Tawanda Majoni.
Tietokoneen näppäimistö ja näyttö

Sananvapauskeskustelun pitäisi perustua tietoon ”mitä saa ja mitä ei saa sanoa” -väittelyn sijasta

Hiljattain julkaistun gallupin mukaan puolet suomalaisista kannattaa sananvapauden rajoittamista, puolet ei. Tosiasiassa sananvapautta on rajattu avoimesti laeilla jo pitkään. Keskustelua sananvapaudesta pitäisikin käydä rakentavammin, kirjoittavat Manu Jalonen ja Simo Arhippainen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Tuoreimmat

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”