Uutiset Sananvapaus ja media

Koronaviruskriisi kaventaa lehdistönvapautta, varoittaa toimittajajärjestö – Poikkeuksellista tilannetta käytetään hyväksi

Pohjoismaat ovat jälleen kärjessä Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä. Monet indeksin hännillä olevat maat ovat sensuroineet myös koronavirusuutisia, järjestö kertoo.
Tyhjä paperi ja musta kynä pöydällä.
Monet maat ovat sensuroineet koronavirusuutisointia. (Kuva: Daria / Epicantus / CC BY 2.0)

Koronaviruspandemia on pahentanut maailman lehdistönvapautta uhkaavia kriisejä, varoittaa lehdistönvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka julkaisi tänään vuotuisen lehdistönvapausindeksinsä.

”Kansanterveyskriisi antaa autoritaarisille hallinnoille mahdollisuuden toteuttaa shokkioppia: käyttää hyödykseen sitä, että politiikka on tauolla, yleisö on lamaantunut eikä protesteja voi järjestää – ja ottaa näin käyttöön toimenpiteitä, jotka olisivat normaaleina aikoina mahdottomia”, sanoo järjestön pääsihteeri Christophe Deloire tiedotteessa.

RSF:n lehdistönvapausindeksi mittaa 180 maan ja alueen median toimintavapautta. Tänä vuonna listan hännillä olevista maista moni on tukahduttanut mediaa myös koronaviruksen aikana.

Esimerkiksi 177. sijalla oleva Kiina ja 173. sijalla oleva Iran ovat sensuroineet aiheeseen liittyviä uutisia. 162. sijalla olevan Irakin viranomaiset veivät uutistoimisto Reutersilta luvan kolmeksi kuukaudeksi, kun se julkaisi artikkelin, joka kyseenalaisti tartuntaluvut. 89. sijalla olevassa Unkarissa puolestaan säädettiin ”koronalaki”, joka langettaa jopa viiden vuoden vankeustuomion väärän tiedon levittämisestä, järjestö kertoo.

Indeksin kärjessä ovat Norja, Suomi, Tanska, Ruotsi ja Alankomaat. Viimeisillä sijoilla taas ovat Pohjois-Korea, Turkmenistan, Eritrea, Kiina ja Djibouti.

Tilanne on parantunut eniten Malesiassa ja Malediiveillä, taustalla hallituksen vaihtuminen. Myös Sudanin sijoitus on parantunut sen jälkeen, kun presidentti Omar al-Bashir syrjäytettiin.

Indeksi mittaa myös yleistä lehdistönvapauden tilaa. Sen pisteytyksellä tilanne on viime vuodesta hieman parantunut mutta vuodesta 2013 lähtien heikentynyt 12 prosenttia. Vain runsas neljännes maailman maista on sellaisia, joissa lehdistönvapauden tila on vähintään tyydyttävä.

RSF:n mukaan tulevan vuosikymmenen aikana journalismiin tulevat vaikuttamaan monenlaiset kriisit, kuten esimerkiksi demokratian kriisi, mediaan kohdistuva luottamuskriisi sekä medioiden talouskriisi.

Suomen Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan erityisen suuri huolenaihe länsimaissa on mediavihamielisyyden lisääntyminen Yhdysvalloissa.

”Fake news on kaikkien jo tuntema heitto, jolla presidentti Trump nurinkurisesti halventaa juuri sitä amerikkalaista laatumediaa, joka Yhdysvalloissa luotettavinta tietoa tarjoaa. Yhdysvaltain on palautettava asemansa lehdistönvapauden puolustajana niin kotimaassa kuin maailmallakin. Siinä on yksi tämän lehdistönvapausindeksin keskeinen toive”, järjestön puheenjohtaja Jarmo Mäkelä sanoo tiedotteessa.

Sananvapaus ja media mediasananvapaustiedotusvälineet

Lue myös

Mies radiostudiossa selkä päin kameraa.

Lehdistönvapaustilanne heikkenee Zimbabwessa – Tutkivan toimittajan ammatista on tullut vaarallinen, sillä tviitti voi viedä telkien taa

Lehdistönvapauden, ilmaisunvapauden ja ihmisoikeuksien loukkaukset ovat pahentuneet Zimbabwessa vuodenvaihteen jälkeen. ”Näet, että toimittajaa viedään jalkaraudoissa oikeuteen tviittaamisen takia. Luonnollisesti alat miettiä, onko seuraava juttusi henkesi arvoinen”, toteaa tutkiva journalisti Tawanda Majoni.
Sanomalehtiä pinossa

Ennätysmäärä toimittajia on vangittu tänä vuonna – ”Presidentti Trumpin perintö”, sanoo lehdistönvapausjärjestö

Trumpin kova retoriikka lehdistöä kohtaan on antanut myös muiden maiden autoritaarisille johtajille mahdollisuuden käydä toimittajiensa kimppuun, sanoo lehdistönvapausjärjestö CPJ. Tänä vuonna esimerkiksi mielenosoituksista uutisoiminen on ollut toimittajille erityisen vaarallista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Ihmisiä mielenosoituskylttien kera.

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta on kärjistynyt pahimmaksi vuosikausiin. Etenkään Gazan ylikuormittunut terveysjärjestelmä ei kestä enää lisää uhreja, pelkäävät avustusjärjestöt.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.

Tuoreimmat

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö
EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”