Uutiset Sananvapaus ja media

Koronaviruskriisi kaventaa lehdistönvapautta, varoittaa toimittajajärjestö – Poikkeuksellista tilannetta käytetään hyväksi

Pohjoismaat ovat jälleen kärjessä Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä. Monet indeksin hännillä olevat maat ovat sensuroineet myös koronavirusuutisia, järjestö kertoo.
Tyhjä paperi ja musta kynä pöydällä.
Monet maat ovat sensuroineet koronavirusuutisointia. (Kuva: Daria / Epicantus / CC BY 2.0)

Koronaviruspandemia on pahentanut maailman lehdistönvapautta uhkaavia kriisejä, varoittaa lehdistönvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka julkaisi tänään vuotuisen lehdistönvapausindeksinsä.

”Kansanterveyskriisi antaa autoritaarisille hallinnoille mahdollisuuden toteuttaa shokkioppia: käyttää hyödykseen sitä, että politiikka on tauolla, yleisö on lamaantunut eikä protesteja voi järjestää – ja ottaa näin käyttöön toimenpiteitä, jotka olisivat normaaleina aikoina mahdottomia”, sanoo järjestön pääsihteeri Christophe Deloire tiedotteessa.

RSF:n lehdistönvapausindeksi mittaa 180 maan ja alueen median toimintavapautta. Tänä vuonna listan hännillä olevista maista moni on tukahduttanut mediaa myös koronaviruksen aikana.

Esimerkiksi 177. sijalla oleva Kiina ja 173. sijalla oleva Iran ovat sensuroineet aiheeseen liittyviä uutisia. 162. sijalla olevan Irakin viranomaiset veivät uutistoimisto Reutersilta luvan kolmeksi kuukaudeksi, kun se julkaisi artikkelin, joka kyseenalaisti tartuntaluvut. 89. sijalla olevassa Unkarissa puolestaan säädettiin ”koronalaki”, joka langettaa jopa viiden vuoden vankeustuomion väärän tiedon levittämisestä, järjestö kertoo.

Indeksin kärjessä ovat Norja, Suomi, Tanska, Ruotsi ja Alankomaat. Viimeisillä sijoilla taas ovat Pohjois-Korea, Turkmenistan, Eritrea, Kiina ja Djibouti.

Tilanne on parantunut eniten Malesiassa ja Malediiveillä, taustalla hallituksen vaihtuminen. Myös Sudanin sijoitus on parantunut sen jälkeen, kun presidentti Omar al-Bashir syrjäytettiin.

Indeksi mittaa myös yleistä lehdistönvapauden tilaa. Sen pisteytyksellä tilanne on viime vuodesta hieman parantunut mutta vuodesta 2013 lähtien heikentynyt 12 prosenttia. Vain runsas neljännes maailman maista on sellaisia, joissa lehdistönvapauden tila on vähintään tyydyttävä.

RSF:n mukaan tulevan vuosikymmenen aikana journalismiin tulevat vaikuttamaan monenlaiset kriisit, kuten esimerkiksi demokratian kriisi, mediaan kohdistuva luottamuskriisi sekä medioiden talouskriisi.

Suomen Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan erityisen suuri huolenaihe länsimaissa on mediavihamielisyyden lisääntyminen Yhdysvalloissa.

”Fake news on kaikkien jo tuntema heitto, jolla presidentti Trump nurinkurisesti halventaa juuri sitä amerikkalaista laatumediaa, joka Yhdysvalloissa luotettavinta tietoa tarjoaa. Yhdysvaltain on palautettava asemansa lehdistönvapauden puolustajana niin kotimaassa kuin maailmallakin. Siinä on yksi tämän lehdistönvapausindeksin keskeinen toive”, järjestön puheenjohtaja Jarmo Mäkelä sanoo tiedotteessa.

Sananvapaus ja media mediasananvapaustiedotusvälineet

Lue myös

Tietokoneen näppäimistö ja näyttö

Sananvapauskeskustelun pitäisi perustua tietoon ”mitä saa ja mitä ei saa sanoa” -väittelyn sijasta

Hiljattain julkaistun gallupin mukaan puolet suomalaisista kannattaa sananvapauden rajoittamista, puolet ei. Tosiasiassa sananvapautta on rajattu avoimesti laeilla jo pitkään. Keskustelua sananvapaudesta pitäisikin käydä rakentavammin, kirjoittavat Manu Jalonen ja Simo Arhippainen.
Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Kädet tietokoneen näppäimistöllä

Mitään ei saa enää sanoa – Äärioikeistolaisen retoriikan ABC

Äärioikeisto luo uusien käsitteiden avulla kuviteltuja vihollisia ja olkiukkoja, joiden avulla se voi voittaa helppoja taisteluja. Yksi ajankohtaisimmista on myytti sananvapauskriisistä, kirjoittaa Aurora Lemma.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.
Nainen pöydän takana.

Alkuperäiskansojen maat ovat vaarassa, kun talouksia elvytetään pandemian jäljiltä

Kiinnostus alkuperäiskansojen asuttamien alueiden luonnonvaroihin on lisääntynyt, sillä talouksille halutaan piristysruiske koronapandemian jälkeen. Se voi pahentaa pandemian vaikutuksia, varoittaa Amerikkojen ihmisoikeuskomission varapresidentti Antonia Urrejola.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen