Enää neljännes maailman maista on turvallisia toimittajille – Tilanne heikkenee myös aiemmin edistyksellisinä pidetyillä alueilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Enää neljännes maailman maista on turvallisia toimittajille – Tilanne heikkenee myös aiemmin edistyksellisinä pidetyillä alueilla

Suomi on kohonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä toiselle sijalle muutaman vuoden pudotuksen jälkeen. Monessa muussa maassa tilanne on heikentynyt.

New York Timesin rakennus

Yhdysvallat on pudonnut kolme sijaa lehdistönvapausindeksissä. Kuva: samchills / Flickr.com / CC BY 2.0.

Toimittajille turvallisiksi luokiteltujen maiden määrä on vähentynyt ja monet toimittajat joutuvat toimimaan yhä pahenevassa pelon ilmapiirissä, varoittaa kansainvälinen lehdistönvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja (Reporters sans frontières, RSF).

Se julkaisi tänään vuotuisen lehdistönvapausindeksinsä, jossa tarkastellaan 180 maan sananvapaustilannetta. Indeksin mukaan monissa maissa poliittisten johtajien toimittajia kohtaan ilmaisema viha on lietsonut väkivaltaa, mikä tarkoittaa, että toimittajiin kohdistuvat vaarat ovat lisääntyneet.

Indeksin mukaan enää 24 prosenttia maista ja alueista luokitellaan hyviksi tai melko hyviksi toimittajien kannalta. Viime vuonna osuus oli 26 prosenttia.

Tilanne on pahentunut monissa autoritaarisissa maissa. Esimerkiksi toimittajiin kohdistuvia pidätyksiä ja häirintää lisänneet Venäjä ja Venezuela ovat pudonneet indeksissä. Venäjä on pudonnut yhden pykälän sijalle 149, Venezuela viisi sijalle 148.

Pahimpia alueita lehdistönvapauden kannalta ovat Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka, mutta silti tilanne on pahentunut eniten Pohjois- ja Etelä-Amerikassa ja sen jälkeen Euroopassa ja Balkanilla.

Yhdysvallat on pudonnut kolme sijaa sijalle 48, ja sen mediailmasto luokitellaan nyt ”ongelmalliseksi”. Taustalla on presidentti Donald Trumpin kommentteja pidemmälle ulottuva vihamielinen ilmapiiri, raportissa todetaan. Indeksi viittaa esimerkiksi viime kesäkuussa Capital Gazette -lehdessä tapahtuneeseen ampumistapaukseen, jossa neljä toimittajaa ja yksi henkilökunnan jäsen tapettiin.

Viime vuonna toimittajiin kohdistui vakavaa uhkaa myös perinteisesti turvalliseksi koetuilla alueilla, kuten Euroopassa ja Balkanilla. Esimerkiksi Ranskassa toimittajat joutuivat keltaliivien mielenosoitusten yhteydessä tekemään työtään henkivartijoiden suojeluksessa. Monissa maissa journalisteja on pyritty hiljentämään myös oikeustoimilla, indeksissä kerrotaan.

Indeksissä on ykkösenä Norja, sitten Suomi, Ruotsi, Alankomaat ja Islanti. Viimeisinä ovat Turkmenistan, Pohjois-Korea, Eritrea, Kiina ja Vietnam.

Suomi on noussut yhden sijan. Suomen Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan Suomen nousua selittää se, etteivät lehdistön- ja sananvapauteen vuosina 2016 ja 2017 liittyneet skandaalit ole toistuneet. Tuolloin pudotusta selittivät pääministeri Juha Sipilän (kesk) pyrkimykset painostaa Yleä sen uutisoinnissa.

Toimittaja Johanna Vehkoon tuomio ääriryhmään lukeutuvan kaupunginvaltuutetun kunnian loukkaamisesta ei ehtinyt vaikuttaa vuoden 2019 indeksiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia