Uutiset Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitys

Egypti pidättää sosiaalisen median vaikuttajanaisia ”moraalirikosten” perusteella – TikTok-videosta kahden vuoden vankeustuomio

Egyptissä monet naiset elättävät itsensä sosiaalisen median vaikuttajina. Nyt viranomaiset ovat aloittaneet heitä vastaan moraalikampanjan, joka on johtanut jopa vankeustuomioihin. Eräässä tapauksessa videon julkaisija oli itse seksuaalirikoksen uhri.
Egyptin lippu
Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt vuoden 2013 vallankaappauksen jälkeen. (Kuva: Asim Bharwani / CC BY-NC-ND 2.0)

Egyptin viranomaiset ovat asettaneet viime huhtikuusta alkaen syytteeseen useita naispuolisia sosiaalisen media vaikuttajia ja antaneet heille jopa vankeustuomioita ”yleisen moraalin” ja ”perhearvojen heikentämisen” perusteella.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan pidätettyjä on ainakin 15. Heistä osa on miehiä, jotka ovat auttaneet sosiaalisessa mediassa toimivia naisia.

Usein pidätyksen perusteena on ollut ”säädytön” some-video, vaikka suurimmassa osassa naiset ovat olleet täysissä pukeissa.

Ensimmäinen pidätetyistä oli 20-vuotias yliopisto-opiskelija ja sosiaalisen median vaikuttaja Hanim Hossain, jolla on satoja tuhansia TikTok- ja Instagram-seuraajia.

Syyte perustui pääosin TikTok-videoon, jolla Hossain kertoo naisille mahdollisuuksista ansaita rahaa ja saada seuraajia Likee-videoidenjakoalustan avulla.

Hän sai syytteen perhearvojen ja -periaatteiden heikentämisestä. Tuomio oli kaksi vuotta vankeutta ja noin 16 000 euron sakot. Jutussa oli myös muita syytettyjä.

Toisessa tapauksessa 17-vuotias tyttö julkaisi videon, jossa kertoi tulleensa pahoinpidellyksi ja raiskatuksi. Video johti rikostutkintaan, mutta myös uhria itseään epäillään moraalirikoksesta.

”Nämä sarjapidätykset lähettävät hyytävän viestin naisten oikeuksien tilasta Egyptissä. Sen sijaan, että puututtaisiin syvään juurtuneeseen kotiväkivaltaan, seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan, Egyptin viranomaisten tarkoituksena näyttää olevan vain vahvistaa yhteiskunnallista syrjintää vainoamalla naisia ja tyttöjä sillä perusteella, miltä he näyttävät sosiaalisessa mediassa tai mitä he sanovat”, kritisoi HRW:n naisten oikeuksien vanhempi tutkija Rothna Begum tiedotteessa.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun armeija kaappasi vuonna 2013 vallan vaaleilla valitulta presidentiltä Muhamed Mursilta.

HRW:n mukaan nyt nostetut syytteet ovat ilmeisesti ensimmäisiä vuoden 2018 kyberrikoslakiin perustuvia moraalisyytteitä. Syytteistä monet ovat saaneet alkunsa sen jälkeen, kun sosiaalisen median käyttäjät ovat valittaneet videoista syyttäjän Facebook-sivuilla.

Pidätyksiä on tehty myös sen jälkeen, kun yleisen syyttäjän virasto julkaisi lausunnon, jonka mukaan ”pahat voimat” käyttävät ”uutta virtuaalista elektronista tilaa” ”tuhotaksemme yhteiskuntamme, hajottaakseen sen arvot ja periaatteet ja varastaakseen sen viattomuuden”.

Osittain kyse näyttää olevan myös siitä, että naiset ovat olleet suosittuja sosiaalisessa mediassa ja he ovat pystyneet elättämään itse itsensä esimerkiksi TikTokin avulla, arvioi ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Järjestöt vaativat Egyptiä perumaan syytteet ja vapauttamaan syytetyt.

”On myös korjattava tai kumottava kaikki lait, jotka rajoittavat kehollista itsenäisyyttä, oikeutta yksityisyyteen ja ilmaisunvapautta ’moraalisuuden’ tai ’säädyllisyyden’ perusteella. Naisten kriminalisointi näiden oikeuksien harjoittamisen perusteella ei vain riko kansainvälistä lakia vaan myös syventää epätasa-arvon ja naisiin kohdistuvan väkivallan kulttuuria”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan vt. johtaja Lynn Maalouf tiedotteessa.

Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitysTasa-arvo ihmisoikeudetgendersukupuolten tasa-arvoinformaatioteknologiainternetpolitiikkahallintolakioikeus ja rikos Egypti Amnesty International

Lue myös

Egyptin lippu.

Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna

Egypti teloitti viime vuonna kolmanneksi eniten ihmisiä koko maailmassa. Nyt vetoomustuomioistuin on pitänyt voimassa 12 kuolemantuomiota, jotka liittyvät vuoden 2013 vallankaappauksen jälkeisiin mielenosoituksiin.
Kairon rakennuksia

Maanpaossa oleva egyptiläinen ihmisoikeusaktivisti sai 15 vuoden vankeustuomion – ”Uusi pohjanoteeraus Egyptin oikeuslaitokselta”

Bahey el-Din Hassan oli tviitannut Egyptin ihmisoikeustilanteesta ja vaatinut oikeutta kadonneelle ja tapetulle italialaiselle opiskelijalle. ”Tämä tuomio on oikeuden pilkkaa ja lähettää hyytävän viestin Egyptin saarretulle ihmisoikeusliikkeelle ”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Polvillaan maassa istuvia lapsia, joilla on käsissään kulhoja.

Nälkä hellittää hitaasti

Maailman ravitsemustilanne on kohentunut selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna, mutta viime vuosina positiivinen kehitys on hidastunut. Globaalin nälkäindeksin mukaan kymmenessä maassa ollaan ravitsemuksen suhteen hälyttävällä tai äärimmäisen hälyttävällä tasolla.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.

Luetuimmat