Uutiset Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitys

Egypti pidättää sosiaalisen median vaikuttajanaisia ”moraalirikosten” perusteella – TikTok-videosta kahden vuoden vankeustuomio

Egyptissä monet naiset elättävät itsensä sosiaalisen median vaikuttajina. Nyt viranomaiset ovat aloittaneet heitä vastaan moraalikampanjan, joka on johtanut jopa vankeustuomioihin. Eräässä tapauksessa videon julkaisija oli itse seksuaalirikoksen uhri.
Egyptin lippu
Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt vuoden 2013 vallankaappauksen jälkeen. (Kuva: Asim Bharwani / CC BY-NC-ND 2.0)

Egyptin viranomaiset ovat asettaneet viime huhtikuusta alkaen syytteeseen useita naispuolisia sosiaalisen media vaikuttajia ja antaneet heille jopa vankeustuomioita ”yleisen moraalin” ja ”perhearvojen heikentämisen” perusteella.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan pidätettyjä on ainakin 15. Heistä osa on miehiä, jotka ovat auttaneet sosiaalisessa mediassa toimivia naisia.

Usein pidätyksen perusteena on ollut ”säädytön” some-video, vaikka suurimmassa osassa naiset ovat olleet täysissä pukeissa.

Ensimmäinen pidätetyistä oli 20-vuotias yliopisto-opiskelija ja sosiaalisen median vaikuttaja Hanim Hossain, jolla on satoja tuhansia TikTok- ja Instagram-seuraajia.

Syyte perustui pääosin TikTok-videoon, jolla Hossain kertoo naisille mahdollisuuksista ansaita rahaa ja saada seuraajia Likee-videoidenjakoalustan avulla.

Hän sai syytteen perhearvojen ja -periaatteiden heikentämisestä. Tuomio oli kaksi vuotta vankeutta ja noin 16 000 euron sakot. Jutussa oli myös muita syytettyjä.

Toisessa tapauksessa 17-vuotias tyttö julkaisi videon, jossa kertoi tulleensa pahoinpidellyksi ja raiskatuksi. Video johti rikostutkintaan, mutta myös uhria itseään epäillään moraalirikoksesta.

”Nämä sarjapidätykset lähettävät hyytävän viestin naisten oikeuksien tilasta Egyptissä. Sen sijaan, että puututtaisiin syvään juurtuneeseen kotiväkivaltaan, seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan, Egyptin viranomaisten tarkoituksena näyttää olevan vain vahvistaa yhteiskunnallista syrjintää vainoamalla naisia ja tyttöjä sillä perusteella, miltä he näyttävät sosiaalisessa mediassa tai mitä he sanovat”, kritisoi HRW:n naisten oikeuksien vanhempi tutkija Rothna Begum tiedotteessa.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun armeija kaappasi vuonna 2013 vallan vaaleilla valitulta presidentiltä Muhamed Mursilta.

HRW:n mukaan nyt nostetut syytteet ovat ilmeisesti ensimmäisiä vuoden 2018 kyberrikoslakiin perustuvia moraalisyytteitä. Syytteistä monet ovat saaneet alkunsa sen jälkeen, kun sosiaalisen median käyttäjät ovat valittaneet videoista syyttäjän Facebook-sivuilla.

Pidätyksiä on tehty myös sen jälkeen, kun yleisen syyttäjän virasto julkaisi lausunnon, jonka mukaan ”pahat voimat” käyttävät ”uutta virtuaalista elektronista tilaa” ”tuhotaksemme yhteiskuntamme, hajottaakseen sen arvot ja periaatteet ja varastaakseen sen viattomuuden”.

Osittain kyse näyttää olevan myös siitä, että naiset ovat olleet suosittuja sosiaalisessa mediassa ja he ovat pystyneet elättämään itse itsensä esimerkiksi TikTokin avulla, arvioi ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Järjestöt vaativat Egyptiä perumaan syytteet ja vapauttamaan syytetyt.

”On myös korjattava tai kumottava kaikki lait, jotka rajoittavat kehollista itsenäisyyttä, oikeutta yksityisyyteen ja ilmaisunvapautta ’moraalisuuden’ tai ’säädyllisyyden’ perusteella. Naisten kriminalisointi näiden oikeuksien harjoittamisen perusteella ei vain riko kansainvälistä lakia vaan myös syventää epätasa-arvon ja naisiin kohdistuvan väkivallan kulttuuria”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan vt. johtaja Lynn Maalouf tiedotteessa.

Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitysTasa-arvo ihmisoikeudetgendersukupuolten tasa-arvoinformaatioteknologiainternetpolitiikkahallintolakioikeus ja rikos Egypti Amnesty International

Lue myös

Kairon rakennuksia

Maanpaossa oleva egyptiläinen ihmisoikeusaktivisti sai 15 vuoden vankeustuomion – ”Uusi pohjanoteeraus Egyptin oikeuslaitokselta”

Bahey el-Din Hassan oli tviitannut Egyptin ihmisoikeustilanteesta ja vaatinut oikeutta kadonneelle ja tapetulle italialaiselle opiskelijalle. ”Tämä tuomio on oikeuden pilkkaa ja lähettää hyytävän viestin Egyptin saarretulle ihmisoikeusliikkeelle ”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther.
Kairon rakennuksia

Egyptissä laajimmat pidätykset sitten presidentin valtaannousun – Joukossa myös 111 lasta

Egyptin viranomaiset ovat reagoineet syyskuussa alkaneisiin mielenosoituksiin pidättämällä protestoijia ja toisinajattelijoita. ”Hallitus on suunnitellut tämän hyökkäyksen murskatakseen pienetkin vastarinnan merkit”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntija Najia Bounaim.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä

Suomi vei viime vuonna aseita muun muassa Arabiemiirikuntiin. Esimerkiksi Bahrainin ja Indonesian aseviennin kohteita ei tiedetä, koska lupajärjestelmä ei ole läpinäkyvä, kritisoi asevientitilastoja kokoava SaferGlobe.
Yleiskuva YK:n kokoussalista.

Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella

Suomi ei ole vielä mukana tammikuussa voimaan tulevassa ydinasekieltosopimuksessa. Hallitusohjelman mukaan Suomi arvioi liittymistä kieltoprosessin edetessä. “Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon”, kritisoi ICAN Finland -verkoston koordinaattori Claus Montonen.

Tuoreimmat

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta