Uutiset Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitys

Egypti pidättää sosiaalisen median vaikuttajanaisia ”moraalirikosten” perusteella – TikTok-videosta kahden vuoden vankeustuomio

Egyptissä monet naiset elättävät itsensä sosiaalisen median vaikuttajina. Nyt viranomaiset ovat aloittaneet heitä vastaan moraalikampanjan, joka on johtanut jopa vankeustuomioihin. Eräässä tapauksessa videon julkaisija oli itse seksuaalirikoksen uhri.
Egyptin lippu
Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt vuoden 2013 vallankaappauksen jälkeen. (Kuva: Asim Bharwani / CC BY-NC-ND 2.0)

Egyptin viranomaiset ovat asettaneet viime huhtikuusta alkaen syytteeseen useita naispuolisia sosiaalisen media vaikuttajia ja antaneet heille jopa vankeustuomioita ”yleisen moraalin” ja ”perhearvojen heikentämisen” perusteella.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan pidätettyjä on ainakin 15. Heistä osa on miehiä, jotka ovat auttaneet sosiaalisessa mediassa toimivia naisia.

Usein pidätyksen perusteena on ollut ”säädytön” some-video, vaikka suurimmassa osassa naiset ovat olleet täysissä pukeissa.

Ensimmäinen pidätetyistä oli 20-vuotias yliopisto-opiskelija ja sosiaalisen median vaikuttaja Hanim Hossain, jolla on satoja tuhansia TikTok- ja Instagram-seuraajia.

Syyte perustui pääosin TikTok-videoon, jolla Hossain kertoo naisille mahdollisuuksista ansaita rahaa ja saada seuraajia Likee-videoidenjakoalustan avulla.

Hän sai syytteen perhearvojen ja -periaatteiden heikentämisestä. Tuomio oli kaksi vuotta vankeutta ja noin 16 000 euron sakot. Jutussa oli myös muita syytettyjä.

Toisessa tapauksessa 17-vuotias tyttö julkaisi videon, jossa kertoi tulleensa pahoinpidellyksi ja raiskatuksi. Video johti rikostutkintaan, mutta myös uhria itseään epäillään moraalirikoksesta.

”Nämä sarjapidätykset lähettävät hyytävän viestin naisten oikeuksien tilasta Egyptissä. Sen sijaan, että puututtaisiin syvään juurtuneeseen kotiväkivaltaan, seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan, Egyptin viranomaisten tarkoituksena näyttää olevan vain vahvistaa yhteiskunnallista syrjintää vainoamalla naisia ja tyttöjä sillä perusteella, miltä he näyttävät sosiaalisessa mediassa tai mitä he sanovat”, kritisoi HRW:n naisten oikeuksien vanhempi tutkija Rothna Begum tiedotteessa.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun armeija kaappasi vuonna 2013 vallan vaaleilla valitulta presidentiltä Muhamed Mursilta.

HRW:n mukaan nyt nostetut syytteet ovat ilmeisesti ensimmäisiä vuoden 2018 kyberrikoslakiin perustuvia moraalisyytteitä. Syytteistä monet ovat saaneet alkunsa sen jälkeen, kun sosiaalisen median käyttäjät ovat valittaneet videoista syyttäjän Facebook-sivuilla.

Pidätyksiä on tehty myös sen jälkeen, kun yleisen syyttäjän virasto julkaisi lausunnon, jonka mukaan ”pahat voimat” käyttävät ”uutta virtuaalista elektronista tilaa” ”tuhotaksemme yhteiskuntamme, hajottaakseen sen arvot ja periaatteet ja varastaakseen sen viattomuuden”.

Osittain kyse näyttää olevan myös siitä, että naiset ovat olleet suosittuja sosiaalisessa mediassa ja he ovat pystyneet elättämään itse itsensä esimerkiksi TikTokin avulla, arvioi ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Järjestöt vaativat Egyptiä perumaan syytteet ja vapauttamaan syytetyt.

”On myös korjattava tai kumottava kaikki lait, jotka rajoittavat kehollista itsenäisyyttä, oikeutta yksityisyyteen ja ilmaisunvapautta ’moraalisuuden’ tai ’säädyllisyyden’ perusteella. Naisten kriminalisointi näiden oikeuksien harjoittamisen perusteella ei vain riko kansainvälistä lakia vaan myös syventää epätasa-arvon ja naisiin kohdistuvan väkivallan kulttuuria”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan vt. johtaja Lynn Maalouf tiedotteessa.

Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitysTasa-arvo ihmisoikeudetgendersukupuolten tasa-arvoinformaatioteknologiainternetpolitiikkahallintolakioikeus ja rikos Egypti Amnesty International

Lue myös

Kairon rakennuksia

Maanpaossa oleva egyptiläinen ihmisoikeusaktivisti sai 15 vuoden vankeustuomion – ”Uusi pohjanoteeraus Egyptin oikeuslaitokselta”

Bahey el-Din Hassan oli tviitannut Egyptin ihmisoikeustilanteesta ja vaatinut oikeutta kadonneelle ja tapetulle italialaiselle opiskelijalle. ”Tämä tuomio on oikeuden pilkkaa ja lähettää hyytävän viestin Egyptin saarretulle ihmisoikeusliikkeelle ”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther.
Kairon rakennuksia

Egyptissä laajimmat pidätykset sitten presidentin valtaannousun – Joukossa myös 111 lasta

Egyptin viranomaiset ovat reagoineet syyskuussa alkaneisiin mielenosoituksiin pidättämällä protestoijia ja toisinajattelijoita. ”Hallitus on suunnitellut tämän hyökkäyksen murskatakseen pienetkin vastarinnan merkit”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntija Najia Bounaim.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä