Eettisten konvehtien valikoima kasvanut suomalaiskaupoissa – Finnwatchin mukaan kunnianhimoa tarvitaan lisää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eettisten konvehtien valikoima kasvanut suomalaiskaupoissa – Finnwatchin mukaan kunnianhimoa tarvitaan lisää

Monista suomalaisista kaupoista löytyy nyt konvehteja, joiden sisältämä kaakao on tuotettu vastuullisesti. Finnwatchin mukaan yritysten pitäisi kuitenkin asettaa tavoitteekseen elämiseen riittävän toimeentulon takaaminen kaakaonviljelijöille.

Suklaakonvehteja

Eettisiä joulukonvehteja saa yleisesti kaupoista, mutta parannettavaa riittää yhä. Kuva: Philippa Willitts / CC BY-NC 2.0.

Yhä suurempi osa suomalaisten kauppaketjujen joulukonvehtivalikoimasta on tuotettu vastuullisesti tai ainakin vastuullisemmin kuin tavalliset joulukonvehdit. Yritysten yhteiskuntavastuuta tutkivan Finnwatchin tuoreen kyselyn mukaan kaikki sen tarkastelemat viisi kauppaketjua ovat lisänneet sertifioitujen konvehtien osuutta valikoimissaan.

Finnwatch kysyi S-ryhmältä, Keskolta, Stockmannilta, Lidliltä ja Tokmannilta, millaisia ja miten paljon vastuullisuussertifiointeja niiden joulukonvehdeilla on.

”Kaikki Finnwatchin kyselyyn vastanneet kaupan ketjut ovat tänä vuonna lisänneet vastuullisuussertifioitujen joulukonvehtien tarjontaa edellisvuosiin nähden. Kesko kuitenkin näyttää luopuneen leikistä, sillä se jätti ainoana kauppaketjuna vastaamatta Finnwatchin kyselyyn”, sanoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Lidlillä valikoimista 67 prosenttia, Tokmannilla 27 prosenttia, S-ryhmällä 23 prosenttia, Stockmannilla 20 prosenttia ja Keskolla 18 prosenttia konvehdeista on vastullisuussertifioituja. Keskon luvut saatiin yhtiön omasta selvityksestä. Lukumäärällisesti eniten vastuullisia konvehteja on Stockmannilla, 41.

Sertifioinneilla tarkoitetaan kolmannen osapuolen takuuta siitä, että esimerkiksi työntekijöiden oikeudet on varmistettu tuotannossa. Sertifioidulle kaakaolle on erityisen suuri tarve, sillä sen tuotannossa käytetään Ghanassa ja Norsunluurannikolla jopa lapsityövoimaa. Viimeisen vuoden aikana kaakaon maailmanmarkkinahinta on myös romahtanut, mikä on ajanut viljelijöitä vaikeuksiin.

Vastuullisuussertifiointeihin kuuluvat esimerkiksi UTZ sekä Rainforest Alliance ja Reilu kauppa. Finnwatchin mukaan Reilu kauppa on sertifikaateista kunnianhimoisin, sillä se edellyttää kaakaon lisäksi myös useiden muiden riskiraaka-aineiden sertifiointia. Kyselyn mukaan Reilu kauppa -sertifioituja konvehteja löytyy kuitenkin vain Stockmannilta.

Finnwatchin mukaan yritysten pitäisi asettaa tavoitteekseen elämiseen riittävän toimeentulon takaaminen kaakaonviljelijöille.

”Yksi suurimpia kaakaon tuotannon ympäristö- ja lapsityöongelmia on kaakaosta viljelijöille maksettava liian alhainen hinta. Maailmanmarkkinahinnan romahdus voi olla monelle jo valmiiksi köyhyysrajan alapuolella elävälle kaakaoviljelijälle kohtalon kysymys”, Kultalahti sanoo.

Ongelmana on järjestön mukaan myös se, että kaupat eivät vielä juurikaan sertifioi kaakaon muita raaka-aineita, kuten sokeria tai pähkinöitä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia