Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Eettisten konvehtien valikoima kasvanut suomalaiskaupoissa – Finnwatchin mukaan kunnianhimoa tarvitaan lisää

Monista suomalaisista kaupoista löytyy nyt konvehteja, joiden sisältämä kaakao on tuotettu vastuullisesti. Finnwatchin mukaan yritysten pitäisi kuitenkin asettaa tavoitteekseen elämiseen riittävän toimeentulon takaaminen kaakaonviljelijöille.
Suklaakonvehteja
Eettisiä joulukonvehteja saa yleisesti kaupoista, mutta parannettavaa riittää yhä. (Kuva: Philippa Willitts / CC BY-NC 2.0)

Yhä suurempi osa suomalaisten kauppaketjujen joulukonvehtivalikoimasta on tuotettu vastuullisesti tai ainakin vastuullisemmin kuin tavalliset joulukonvehdit. Yritysten yhteiskuntavastuuta tutkivan Finnwatchin tuoreen kyselyn mukaan kaikki sen tarkastelemat viisi kauppaketjua ovat lisänneet sertifioitujen konvehtien osuutta valikoimissaan.

Finnwatch kysyi S-ryhmältä, Keskolta, Stockmannilta, Lidliltä ja Tokmannilta, millaisia ja miten paljon vastuullisuussertifiointeja niiden joulukonvehdeilla on.

”Kaikki Finnwatchin kyselyyn vastanneet kaupan ketjut ovat tänä vuonna lisänneet vastuullisuussertifioitujen joulukonvehtien tarjontaa edellisvuosiin nähden. Kesko kuitenkin näyttää luopuneen leikistä, sillä se jätti ainoana kauppaketjuna vastaamatta Finnwatchin kyselyyn”, sanoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Lidlillä valikoimista 67 prosenttia, Tokmannilla 27 prosenttia, S-ryhmällä 23 prosenttia, Stockmannilla 20 prosenttia ja Keskolla 18 prosenttia konvehdeista on vastullisuussertifioituja. Keskon luvut saatiin yhtiön omasta selvityksestä. Lukumäärällisesti eniten vastuullisia konvehteja on Stockmannilla, 41.

Sertifioinneilla tarkoitetaan kolmannen osapuolen takuuta siitä, että esimerkiksi työntekijöiden oikeudet on varmistettu tuotannossa. Sertifioidulle kaakaolle on erityisen suuri tarve, sillä sen tuotannossa käytetään Ghanassa ja Norsunluurannikolla jopa lapsityövoimaa. Viimeisen vuoden aikana kaakaon maailmanmarkkinahinta on myös romahtanut, mikä on ajanut viljelijöitä vaikeuksiin.

Vastuullisuussertifiointeihin kuuluvat esimerkiksi UTZ sekä Rainforest Alliance ja Reilu kauppa. Finnwatchin mukaan Reilu kauppa on sertifikaateista kunnianhimoisin, sillä se edellyttää kaakaon lisäksi myös useiden muiden riskiraaka-aineiden sertifiointia. Kyselyn mukaan Reilu kauppa -sertifioituja konvehteja löytyy kuitenkin vain Stockmannilta.

Finnwatchin mukaan yritysten pitäisi asettaa tavoitteekseen elämiseen riittävän toimeentulon takaaminen kaakaonviljelijöille.

”Yksi suurimpia kaakaon tuotannon ympäristö- ja lapsityöongelmia on kaakaosta viljelijöille maksettava liian alhainen hinta. Maailmanmarkkinahinnan romahdus voi olla monelle jo valmiiksi köyhyysrajan alapuolella elävälle kaakaoviljelijälle kohtalon kysymys”, Kultalahti sanoo.

Ongelmana on järjestön mukaan myös se, että kaupat eivät vielä juurikaan sertifioi kaakaon muita raaka-aineita, kuten sokeria tai pähkinöitä.

Yritysten yhteiskuntavastuu työtalouskuluttaminen Suomi

Lue myös

Kasvillisuutta Tesso Nilon kansallispuistossa Indonesiassa

Raportti paljasti Indonesian suojelualueiden palmuöljykaupan – Neste kertoo lopettaneensa ostot laittomasti toimivista tehtaista

Uuden tutkimuksen mukaan Neste ja monet muut länsimaiset brändit käyttävät palmuöljyä, jonka raaka-aine kasvatetaan laittomasti Indonesian suojelu- ja metsäalueilla. Neste kertoo lopettaneensa ostot tehtaista tänä vuonna. WWF:n suojelujohtajan Jari Luukkosen mukaan kuluttajan kannattaa suhtautua palmuöljyyn varovaisesti.
Ilmakuva palmuöljyplantaasilta

Raportti: Neste ja muut suuryritykset käyttävät laittomasti tuotettua palmuöljyä

Indonesiassa raivataan suojeltuja sademetsiä palmuöljyplantaaseiksi. Laittomilla plantaaseilla tuotetuista öljypalmun hedelmistä valmistettua öljyä käyttävät monet tunnetut elintarvikejätit ja öljyfirmat, kertoo ympäristöjärjestöjen julkaisema tuore tutkimusraportti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.
Katunäkymä Havannassa

Kuuba syyttää oppositiojohtajaa murhayrityksestä – Silminnäkijät: poliisi hyppäsi auton eteen

Kuuba on vanginnut oppositioryhmä UNPACUn johtajan José Daniel Ferrer Garcían ja pitää tätä eristyksissä. Ferrer García on pidätetty useita kertoja aiemminkin, nyt häntä syytetään siviilipoliisin murhayrityksestä.
Tyttö istuu kadulla

Afrikasta pois pyrkivät kerääntyvät nyt Beniniin – Cotonou toivottaa tulijat tervetulleiksi

Benin on monille afrikkalaisille välietappi matkalla Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan. Cotonoussa ei tarvitse pelätä poliisin ahdistelua, mutta ihmissalakuljettajat ovat jo löytäneet paikalle.
Naisia ja lapsia istumassa maassa

"Seuraavan sadekauden jälkeen istutan riisiä" – Orjuudessa eläneet Intian janadit iloitsevat maanomistusoikeudesta

Intian alkuperäisväestöön kuuluvat janadit ovat saaneet odottaa maanomistusoikeuden toteutumista jo parikymmentä vuotta. Paikallinen järjestö auttaa orjuuden kaltaisissa oloissa eläneitä janadeja kohentamaan elinolojaan.