Uutiset Ebola

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen
Kongossa yritetään hidastaa ebolan leviämistä rokotteella. (Kuva: Martine Perret / UN Photo / CC BY-SA 2.0)

Ebolaorpojen määrä on yli kaksinkertaistunut Kongon demokraattisessa tasavallassa huhtikuun jälkeen. Siksi taudin kurittamissa Iturin ja Pohjois-Kivun maakunnissa tarvitaan nopeasti lisää hoitoa, sanoo YK:n lasten järjestö Unicef.

Yli 2 800 ihmistä Kongossa on saanut ebolatartunnan viime vuoden elokuussa alkaneessa epidemiassa. 1 905 on kuollut tautiin.

Samalla myös ebolaorpojen määrä on kasvanut. Unicef ja sen kumppanit kertovat rekisteröineensä nyt yhteensä 1 380 lasta, jotka ovat menettäneet vähintään toisen vanhemmistaan.

”Tämä tauti on ollut erityisen riipaiseva lapsille. He näkevät, kun heidän vanhempansa kuolevat ja miten heidän lähimmäisensä viedään hoitokeskuksiin epävarmoina siitä, milloin he palaavat vai palaavatko he ollenkaan. He joutuvat selviytymään surusta ja ahdistuksesta ja huolehtimaan samalla nuoremmista sisaruksistaan. Monet kohtaavat syrjintää, stigmaa ja eristämistä”, sanoo Unicefin Kongon lastensuojeluohjelmien päällikkö Pierre Ferry tiedotteessa.

Järjestö kertoo kouluttaneensa yli 900 psykososiaalista assistenttia ja psykologia ja tarjoavansa hoidossa olevien lasten vanhemmille päiväkotipalveluita. Hoitajina ovat ebolasta selviytyneet, jotka ovat immuuneja taudille.

Myös tautiin kuolleiden lasten määrä on Kongossa kasvanut. Pelastakaa Lapset -järjestö kertoi viime viikolla, että ebola on vienyt jo yli 500 lapsen hengen. Tautiin kuolleiden lasten määrä on nelinkertaistunut viimeisten puolen vuoden aikana.

Nykyinen ebolaepidemia on Kongon kymmenes, mutta sen saaminen kuriin on osoittautunut aiempaa vaikeammaksi. WHO julisti maan kansainväliseksi terveysuhaksi heinäkuussa.

Ebola on verenvuotoa aiheuttava kuumetauti, johon ei ole varsinaista hoitoa. Se tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin, kuten vereen, sylkeen ja virtsaan sekä myös sukupuolikontaktissa. Historian pahimmassa, vuosina 2013–2016 Länsi-Afrikassa riehuneessa ebolaepidemiassa, kuoli yli 11 300 ihmistä.

Tällä viikolla taudin hoidossa nähtiin kuitenkin toivonpilkahdus, kun tutkijat kertoivat kahden uuden lääkkeen osoittautuneen muita tehokkaimmiksi.
Ebolan ehkäisemiseksi on kehitetty myös rokote, joka ei ole vielä kaupallisessa käytössä mutta jota on käytetty Kongossa. Myös Kongon naapurimaissa Burundissa sekä Ugandassa on ryhdytty rokottamaan muun muassa terveystyöntekijöitä taudin leviämisen varalta. Ugandassa kuoli kesäkuussa kolme Kongosta saapunutta ihmistä ebolaan.

Ebola avustustyökatastrofiapulapsetterveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä Kongon demokraattinen tasavalta

Lue myös

Ihmisiä ebolakampanjakyltin alla

Ebola leviää Kongossa yhä nopeammin – Väkivallan lisäksi taudin estämistä vaikeuttavat väärät uskomukset

Yli tuhat ihmistä on saanut ebolatartunnan Kongossa. Suurin osa ottaa avun vastaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan neljännes ihmisistä ebola-alueilla ei usko, että ebolavirus on todellinen.
WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus

Kongon ebolaepidemia on virallisesti ohi – seuraavaan pitää jo valmistautua

Kongo on julistettu vapaaksi viimeisimmästä ebolaepidemiastaan. Maassa on kiitelty etenkin paikallisten panosta taudin torjunnassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.