Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.

Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Kongossa yritetään hidastaa ebolan leviämistä rokotteella. Kuva: Martine Perret / UN Photo / CC BY-SA 2.0.

Ebolaorpojen määrä on yli kaksinkertaistunut Kongon demokraattisessa tasavallassa huhtikuun jälkeen. Siksi taudin kurittamissa Iturin ja Pohjois-Kivun maakunnissa tarvitaan nopeasti lisää hoitoa, sanoo YK:n lasten järjestö Unicef.

Yli 2 800 ihmistä Kongossa on saanut ebolatartunnan viime vuoden elokuussa alkaneessa epidemiassa. 1 905 on kuollut tautiin.

Samalla myös ebolaorpojen määrä on kasvanut. Unicef ja sen kumppanit kertovat rekisteröineensä nyt yhteensä 1 380 lasta, jotka ovat menettäneet vähintään toisen vanhemmistaan.

”Tämä tauti on ollut erityisen riipaiseva lapsille. He näkevät, kun heidän vanhempansa kuolevat ja miten heidän lähimmäisensä viedään hoitokeskuksiin epävarmoina siitä, milloin he palaavat vai palaavatko he ollenkaan. He joutuvat selviytymään surusta ja ahdistuksesta ja huolehtimaan samalla nuoremmista sisaruksistaan. Monet kohtaavat syrjintää, stigmaa ja eristämistä”, sanoo Unicefin Kongon lastensuojeluohjelmien päällikkö Pierre Ferry tiedotteessa.

Järjestö kertoo kouluttaneensa yli 900 psykososiaalista assistenttia ja psykologia ja tarjoavansa hoidossa olevien lasten vanhemmille päiväkotipalveluita. Hoitajina ovat ebolasta selviytyneet, jotka ovat immuuneja taudille.

Myös tautiin kuolleiden lasten määrä on Kongossa kasvanut. Pelastakaa Lapset -järjestö kertoi viime viikolla, että ebola on vienyt jo yli 500 lapsen hengen. Tautiin kuolleiden lasten määrä on nelinkertaistunut viimeisten puolen vuoden aikana.

Nykyinen ebolaepidemia on Kongon kymmenes, mutta sen saaminen kuriin on osoittautunut aiempaa vaikeammaksi. WHO julisti maan kansainväliseksi terveysuhaksi heinäkuussa.

Ebola on verenvuotoa aiheuttava kuumetauti, johon ei ole varsinaista hoitoa. Se tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin, kuten vereen, sylkeen ja virtsaan sekä myös sukupuolikontaktissa. Historian pahimmassa, vuosina 2013–2016 Länsi-Afrikassa riehuneessa ebolaepidemiassa, kuoli yli 11 300 ihmistä.

Tällä viikolla taudin hoidossa nähtiin kuitenkin toivonpilkahdus, kun tutkijat kertoivat kahden uuden lääkkeen osoittautuneen muita tehokkaimmiksi.
Ebolan ehkäisemiseksi on kehitetty myös rokote, joka ei ole vielä kaupallisessa käytössä mutta jota on käytetty Kongossa. Myös Kongon naapurimaissa Burundissa sekä Ugandassa on ryhdytty rokottamaan muun muassa terveystyöntekijöitä taudin leviämisen varalta. Ugandassa kuoli kesäkuussa kolme Kongosta saapunutta ihmistä ebolaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia