Uutiset Ebola

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen
Kongossa yritetään hidastaa ebolan leviämistä rokotteella. (Kuva: Martine Perret / UN Photo / CC BY-SA 2.0)

Ebolaorpojen määrä on yli kaksinkertaistunut Kongon demokraattisessa tasavallassa huhtikuun jälkeen. Siksi taudin kurittamissa Iturin ja Pohjois-Kivun maakunnissa tarvitaan nopeasti lisää hoitoa, sanoo YK:n lasten järjestö Unicef.

Yli 2 800 ihmistä Kongossa on saanut ebolatartunnan viime vuoden elokuussa alkaneessa epidemiassa. 1 905 on kuollut tautiin.

Samalla myös ebolaorpojen määrä on kasvanut. Unicef ja sen kumppanit kertovat rekisteröineensä nyt yhteensä 1 380 lasta, jotka ovat menettäneet vähintään toisen vanhemmistaan.

”Tämä tauti on ollut erityisen riipaiseva lapsille. He näkevät, kun heidän vanhempansa kuolevat ja miten heidän lähimmäisensä viedään hoitokeskuksiin epävarmoina siitä, milloin he palaavat vai palaavatko he ollenkaan. He joutuvat selviytymään surusta ja ahdistuksesta ja huolehtimaan samalla nuoremmista sisaruksistaan. Monet kohtaavat syrjintää, stigmaa ja eristämistä”, sanoo Unicefin Kongon lastensuojeluohjelmien päällikkö Pierre Ferry tiedotteessa.

Järjestö kertoo kouluttaneensa yli 900 psykososiaalista assistenttia ja psykologia ja tarjoavansa hoidossa olevien lasten vanhemmille päiväkotipalveluita. Hoitajina ovat ebolasta selviytyneet, jotka ovat immuuneja taudille.

Myös tautiin kuolleiden lasten määrä on Kongossa kasvanut. Pelastakaa Lapset -järjestö kertoi viime viikolla, että ebola on vienyt jo yli 500 lapsen hengen. Tautiin kuolleiden lasten määrä on nelinkertaistunut viimeisten puolen vuoden aikana.

Nykyinen ebolaepidemia on Kongon kymmenes, mutta sen saaminen kuriin on osoittautunut aiempaa vaikeammaksi. WHO julisti maan kansainväliseksi terveysuhaksi heinäkuussa.

Ebola on verenvuotoa aiheuttava kuumetauti, johon ei ole varsinaista hoitoa. Se tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin, kuten vereen, sylkeen ja virtsaan sekä myös sukupuolikontaktissa. Historian pahimmassa, vuosina 2013–2016 Länsi-Afrikassa riehuneessa ebolaepidemiassa, kuoli yli 11 300 ihmistä.

Tällä viikolla taudin hoidossa nähtiin kuitenkin toivonpilkahdus, kun tutkijat kertoivat kahden uuden lääkkeen osoittautuneen muita tehokkaimmiksi.
Ebolan ehkäisemiseksi on kehitetty myös rokote, joka ei ole vielä kaupallisessa käytössä mutta jota on käytetty Kongossa. Myös Kongon naapurimaissa Burundissa sekä Ugandassa on ryhdytty rokottamaan muun muassa terveystyöntekijöitä taudin leviämisen varalta. Ugandassa kuoli kesäkuussa kolme Kongosta saapunutta ihmistä ebolaan.

Ebola avustustyökatastrofiapulapsetterveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä Kongon demokraattinen tasavalta

Lue myös

Ihmisiä ebolakampanjakyltin alla

Ebola leviää Kongossa yhä nopeammin – Väkivallan lisäksi taudin estämistä vaikeuttavat väärät uskomukset

Yli tuhat ihmistä on saanut ebolatartunnan Kongossa. Suurin osa ottaa avun vastaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan neljännes ihmisistä ebola-alueilla ei usko, että ebolavirus on todellinen.
WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus

Kongon ebolaepidemia on virallisesti ohi – seuraavaan pitää jo valmistautua

Kongo on julistettu vapaaksi viimeisimmästä ebolaepidemiastaan. Maassa on kiitelty etenkin paikallisten panosta taudin torjunnassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen mukaansa armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.
Nuoria istumassa riveissä muovituoleilla

Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas

Afrikkalainen koulu ei ole muuntunut vastaamaan tulevaisuuden taitojen tarvetta, linjaa tuore raportti. Tämä heikentää myös talouskasvun mahdollisuuksia.

Tuoreimmat

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään
Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria
Afrikan kehityspankki kehottaa maanosan maita parantamaan koulutustasoa – Peruskouluun satsataan keskimäärin vain 485 euroa per oppilas
Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä