Uutiset Ebola

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen
Kongossa yritetään hidastaa ebolan leviämistä rokotteella. (Kuva: Martine Perret / UN Photo / CC BY-SA 2.0)

Ebolaorpojen määrä on yli kaksinkertaistunut Kongon demokraattisessa tasavallassa huhtikuun jälkeen. Siksi taudin kurittamissa Iturin ja Pohjois-Kivun maakunnissa tarvitaan nopeasti lisää hoitoa, sanoo YK:n lasten järjestö Unicef.

Yli 2 800 ihmistä Kongossa on saanut ebolatartunnan viime vuoden elokuussa alkaneessa epidemiassa. 1 905 on kuollut tautiin.

Samalla myös ebolaorpojen määrä on kasvanut. Unicef ja sen kumppanit kertovat rekisteröineensä nyt yhteensä 1 380 lasta, jotka ovat menettäneet vähintään toisen vanhemmistaan.

”Tämä tauti on ollut erityisen riipaiseva lapsille. He näkevät, kun heidän vanhempansa kuolevat ja miten heidän lähimmäisensä viedään hoitokeskuksiin epävarmoina siitä, milloin he palaavat vai palaavatko he ollenkaan. He joutuvat selviytymään surusta ja ahdistuksesta ja huolehtimaan samalla nuoremmista sisaruksistaan. Monet kohtaavat syrjintää, stigmaa ja eristämistä”, sanoo Unicefin Kongon lastensuojeluohjelmien päällikkö Pierre Ferry tiedotteessa.

Järjestö kertoo kouluttaneensa yli 900 psykososiaalista assistenttia ja psykologia ja tarjoavansa hoidossa olevien lasten vanhemmille päiväkotipalveluita. Hoitajina ovat ebolasta selviytyneet, jotka ovat immuuneja taudille.

Myös tautiin kuolleiden lasten määrä on Kongossa kasvanut. Pelastakaa Lapset -järjestö kertoi viime viikolla, että ebola on vienyt jo yli 500 lapsen hengen. Tautiin kuolleiden lasten määrä on nelinkertaistunut viimeisten puolen vuoden aikana.

Nykyinen ebolaepidemia on Kongon kymmenes, mutta sen saaminen kuriin on osoittautunut aiempaa vaikeammaksi. WHO julisti maan kansainväliseksi terveysuhaksi heinäkuussa.

Ebola on verenvuotoa aiheuttava kuumetauti, johon ei ole varsinaista hoitoa. Se tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin, kuten vereen, sylkeen ja virtsaan sekä myös sukupuolikontaktissa. Historian pahimmassa, vuosina 2013–2016 Länsi-Afrikassa riehuneessa ebolaepidemiassa, kuoli yli 11 300 ihmistä.

Tällä viikolla taudin hoidossa nähtiin kuitenkin toivonpilkahdus, kun tutkijat kertoivat kahden uuden lääkkeen osoittautuneen muita tehokkaimmiksi.
Ebolan ehkäisemiseksi on kehitetty myös rokote, joka ei ole vielä kaupallisessa käytössä mutta jota on käytetty Kongossa. Myös Kongon naapurimaissa Burundissa sekä Ugandassa on ryhdytty rokottamaan muun muassa terveystyöntekijöitä taudin leviämisen varalta. Ugandassa kuoli kesäkuussa kolme Kongosta saapunutta ihmistä ebolaan.

Ebola avustustyökatastrofiapulapsetterveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä Kongon demokraattinen tasavalta

Lue myös

Ihmisiä ebolakampanjakyltin alla

Ebola leviää Kongossa yhä nopeammin – Väkivallan lisäksi taudin estämistä vaikeuttavat väärät uskomukset

Yli tuhat ihmistä on saanut ebolatartunnan Kongossa. Suurin osa ottaa avun vastaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan neljännes ihmisistä ebola-alueilla ei usko, että ebolavirus on todellinen.
WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus

Kongon ebolaepidemia on virallisesti ohi – seuraavaan pitää jo valmistautua

Kongo on julistettu vapaaksi viimeisimmästä ebolaepidemiastaan. Maassa on kiitelty etenkin paikallisten panosta taudin torjunnassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät