Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Värikkäitä ilmapalloja
Costa Rica sallii samaa sukupuolta olevien avioliitot. Kuva Pride-marssilta Chicagosta. (Kuva: Richie Diesterheft / CC BY-SA 2.0)

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi ja perustuslain vastaiseksi lain, joka kieltää samaa sukupuolta olevien avioliiton. Oikeus on antanut maan hallitukselle 18 kuukautta aikaa muuttaa lakia.

Costa Rican presidentti Carlos Alvarado Quesada kiitti korkeimman oikeuden päätöstä. Huhtikuussa virkaansa valittu Alvarado on entinen muusikko ja kirjailija, jonka vaalikampanjan keskeisenä teemana olivat seksuaalivähemmistöjen oikeudet.

Korkeimman oikeuden tuomarin mukaan samaa sukupuolta olevien avioliitot kieltävä laki lakkaa puolentoista vuoden päästä automaattisesti olemasta voimassa, vaikka lainsäädäntöä ei muutettaisi.

Costa Rica on katolinen maa, ja iso osa kansanedustajista vastustaa lainmuutosta.

Costa Rica on muutoinkin kunnostautunut sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämisessä. Kesäkuussa presidentti allekirjoitti valtion virastoja velvoittavan määräyksen, jonka mukaan transsukupuoliset voivat omalla ilmoituksellaan muuttaa henkilötodistuksensa, passinsa ja muut viralliset asiakirjat vastaamaan sukupuoli-identiteettiään.

Hlbti-oikeudet maailmalla genderkansalaisoikeudetvähemmistöpolitiikkapolitiikkalaki Costa Rica

Lue myös

Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Gay pride -kulkueen osallistujia

Suomi on Euroopan 5. paras maa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa

Suomen sijoitus on noussut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön ILGA:n vertailussa, mutta muualla Euroopassa edistys on hidastunut, järjestö varoittaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Koulutyttöjä ylhäältä päin kuvattuna

Pelastakaa Lapset: Suomen lopetettava asevienti Jemeniin

Siviiliuhrien määrä on kasvanut Jemenissä. Pelastakaa Lasten mukaan Suomi ei saa ylläpitää konfliktia asekaupalla.
Nainen tietokoneella lapsi sylissä

Mosambikissa kannustetaan naisia it-alalle – Moni uskoo teknologian olevan vain miesten alaa

Maputossa järjestettävällä it-taitojen kurssilla pyritään vahvistamaan naisten itsetuntoa ja murtamaan myyttejä. ”Monet vanhemmat eivät halua tyttäriensä käyvän tätä kurssia. He pelkäävät, että tytöt itsenäistyvät, lykkäävät naimisiinmenoa tai tarjoavat seksiä saadakseen työpaikan", kertoo Ideario-keskuksen johtaja Jessica Manhiça.
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.