Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Värikkäitä ilmapalloja
Costa Rica sallii samaa sukupuolta olevien avioliitot. Kuva Pride-marssilta Chicagosta. (Kuva: Richie Diesterheft / CC BY-SA 2.0)

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi ja perustuslain vastaiseksi lain, joka kieltää samaa sukupuolta olevien avioliiton. Oikeus on antanut maan hallitukselle 18 kuukautta aikaa muuttaa lakia.

Costa Rican presidentti Carlos Alvarado Quesada kiitti korkeimman oikeuden päätöstä. Huhtikuussa virkaansa valittu Alvarado on entinen muusikko ja kirjailija, jonka vaalikampanjan keskeisenä teemana olivat seksuaalivähemmistöjen oikeudet.

Korkeimman oikeuden tuomarin mukaan samaa sukupuolta olevien avioliitot kieltävä laki lakkaa puolentoista vuoden päästä automaattisesti olemasta voimassa, vaikka lainsäädäntöä ei muutettaisi.

Costa Rica on katolinen maa, ja iso osa kansanedustajista vastustaa lainmuutosta.

Costa Rica on muutoinkin kunnostautunut sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämisessä. Kesäkuussa presidentti allekirjoitti valtion virastoja velvoittavan määräyksen, jonka mukaan transsukupuoliset voivat omalla ilmoituksellaan muuttaa henkilötodistuksensa, passinsa ja muut viralliset asiakirjat vastaamaan sukupuoli-identiteettiään.

Hlbti-oikeudet maailmalla genderkansalaisoikeudetvähemmistöpolitiikkapolitiikkalaki Costa Rica

Lue myös

Perinteistä perhemallia puolustava juliste Kuubassa, katunäkymä

Kuubassa puuhataan tasa-arvoista avioliittolakia – Uskonnolliset liikkeet vastustavat äänekkäästi

Kuubassa äänestetään helmikuussa uudesta perustuslaista, joka sallisi myös tasa-arvoisen avioliiton. Se ei miellytä etenkään uskonnollisia tahoja. Osa kuubalaisista myös pitää keskustelua savuverhona, jolla viedään kansalaisten huomio pois poliittisista ja taloudellisista oikeuksista.
Pilvenpiirtäjiä Dar es Salaamissa Tansaniassa

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu varoittaa ”noitavainosta” Tansaniassa – Suunnitteilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen massapidätykset

Tansanian pääkaupungissa on kehotettu väestöä ilmiantamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajiksi epäiltyjä. Ihmisoikeusjärjestöt ja YK pelkäävät, että seurauksena on yhä pahempi vaino. Siitä on jo todisteita, sillä viranomaiset ovat jo saaneet tuhansia ilmoituksia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.