Uutiset Ympäristöpolitiikka

Chilessä on valtava uusiutuvan energian potentiaali, mutta monet tavalliset kansalaiset eivät ole päässeet vielä hyötymään

Chilessä tuotetaan runsaasti etenkin aurinkoenergaa. Eniten siitä ovat kuitenkin hyötyneet muun muassa suuret kaivosyhtiöt, joiden energialaskut ovat pienentyneet merkittävästi. Samaan aikaan slummeissa ja maaseudulla elää yhä ihmisiä, joilla ei ole sähköä.
Kasveja autiomaassa.
Aurinkopaneelien vangitseman energian ansiosta Quebrada Santanderin asukkaat voivat pumpata pohjavettä etäisyydessä häämöttäviin säiliöihin. Säiliöt huolehtivat 45 pienviljelijäperheen kaikista vesitarpeista. (Kuva: Orlando Milesi / IPS)

(IPS) -- Atacaman autiomaa on kuin jättiläismäinen aurinkoenergian säiliö. Se on Chilen energiamuutoksen muurinmurtaja, jolla maan energiantuotannon hiilijalanjälkeä pienennetään.

Chilellä on valtava potentiaali uusiutuvissa energianlähteissä, mutta niiden hyödyt eivät vielä ole yltäneet tavallisille kansalaisille. Asiantuntijoiden mukaan ne eivät myöskään ole pystyneet muuttamaan raaka-aineiden vientiin pohjautuvaa talousmalliia.

Chilen uusiutuvan energian tuotantokapasiteetti on 6 733 megawattia, ja rakenteilla on 5 769 megawattia lisää. Aurinkoenergian hinta on vuosikymmenessä laskenut 80 prosenttia. Energiaministeri Juan Carlos Jobet sanoi lokakuussa, että Chile voisi rakentaa uusiutuvan energian kapasiteettia jopa 70 kertaa enemmän kuin nykyisin on käytössä.

”Chile saattaa hyvinkin saavuttaa uusiutuvan energian käytössä 70 prosentin rajan vuoteen 2040 mennessä ja vuoteen 2050 mennessä osuus on todennäköisesti vähintään 80–90 prosenttia”, ympäristöjärjestö Chile Sustentablen johtaja Sara Larrain sanoo.

Larrain kuvaa 105 000 neliökilometriä laajan Atacaman autiomaan energiavaroja äärettömiksi. Autiomaa on maailman kuivin paikka, jossa on myös planeetan voimakkain auringonsäteily.

Energiamuutoksella on kuitenkin akilleenkantapäänsä. Tavalliset kansalaiset eivät ole päässeet hyötymään siitä alkuunkaan samassa mitassa kuin suuret kaivosyhtiöt, joiden energialaskut ovat pienentyneet merkittävästi. Hyötyjiin lukeutuvat myös energiantuottajat, jotka käyttävät ilmaista ”polttoainetta”.

”Chilen tulisi käyttää uusiutuvia energianlähteitä energiaköyhyysongelman ratkaisuun”, Larrain vaatii. ”Maaseudulla on vielä ihmisiä vailla sähköä tai juomavettä. Eikä slummeissa elävillä ihmisilläkään ole hyviä sähköpalveluja. Chilen pitäisi huolehtia, että hauraimmassa asemassa oleville järjestetään energiaa, sillä se on perusoikeus.”

Kylän vesihuolto toimii aurinkosähköllä

Maalaisyhteisö Quebrada Santanderin juomavesikomitean rahastonhoitaja Francisco Santander tarjoaa esimerkin uusiutuvien energianlähteiden merkityksestä maaseudulle. Komitea huolehtii 45 perheen juomavesitarpeiden tyydyttämisestä.

Kylässä on aurinkopaneelien voimalla toimiva pumppu, joka nostaa vettä lähteestä mäen laelle rakennettuihin säiliöihin. Paneelien ansiosta Quebrada Santanderin maanviljelijät säästävät sähkölaskuissa noin 400 euroa vuodessa.

Projekti toteutettiin valtion rahoituksella, ja siitä saatuja kokemuksia hyödyntäen hanke toistettiin kolmessa muussa maaseutuyhteisössä lähialueella.

”Muillekin vettä tarvitseville maatalousyhteisöille pitäisi lainata rahaa. Heillä on maata aurinkopaneeleja ja vesisäiliöitä varten, mutta nyt se on joutilaana ja tuottamattomana”, Francisco Santander sanoo.

”Toivottavasti kylämme hanke toistetaan, sillä maaseutukylät käyttävät paljon rahaa veteen ja sähköön.”

Kuluttajasta tuottajaksi

Syyskuussa Chilessä astuivat voimaan uudet hajautetun energiantuotannon säännöt. Niiden ansiosta omaan kulutukseensa aurinkovoimaa tuottavat pienyhteisöt voivat myydä ylijäämäenergiansa sähköverkkoon.

Poliittisen ekologian instituutin presidentti Manuel Baquedano selittää, että kansalaisten tuottama energia on tulevaisuudessa elintärkeää.

”Ilman sitä energiantuotannon hiilijalanjäljen pienentäminen ei onnistu. Ihmiset eivät ole vain asiakkaita, vaan myös tuottajia. Ja aurinkoenergia on demokratisoinnin ja tasa-arvokehityksen väline”, Baquedano sanoo.

Uusiutuvan energian leviäminen on avainasemassa myös, kun tartutaan suurten kaupunkien vakavaan ilmansaasteongelmaan, sanovat IPS:lle puhuneet asiantuntijat.

Ympäristöpolitiikka ympäristöuusiutuva energia Chile Suomen IPS

Lue myös

Metsää joen rannalla.

Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla

Alkuperäiskansat ja heimoyhteisöt suojelevat metsiä paremmin kuin muut ryhmät muun muassa siksi, että heidän perinteiset tuotantojärjestelmänsä ovat ympäristön kannalta kestävämpiä. ”Tämä on empiirinen havainto, joka perustuu dataan, ei naiivi, ideologinen tai romanttinen havainto”, todetaan FAO:n raportissa.
Jätelautaa ja muita jätteitä maassa, taustalla tehtaita.

Ympäristötuho on määriteltävä rikokseksi, vaatii kansainvälinen kampanja – Myös Suomessa luovutettiin vetoomus pääministeri Sanna Marinille

Ympäristön tuhoamisen estämiseksi ei olemassa sitovaa kansainvälisen tason lainsäädäntöä. Uusi kampanja tähtää siihen, että ympäristötuhosta voisi nostaa syytteitä kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.
Sähköauto laturissa.

Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa

Kongosta tulee noin puolet maailman koboltista, ja sitä louhivat muun muassa kymmenet tuhannet lapset. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön raportin mukaan akkujen ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutuksiin pitää nyt puuttua, sillä kysyntä kasvaa rajusti lähivuosina.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä