Uutiset Ympäristöpolitiikka

Chilessä on valtava uusiutuvan energian potentiaali, mutta monet tavalliset kansalaiset eivät ole päässeet vielä hyötymään

Chilessä tuotetaan runsaasti etenkin aurinkoenergaa. Eniten siitä ovat kuitenkin hyötyneet muun muassa suuret kaivosyhtiöt, joiden energialaskut ovat pienentyneet merkittävästi. Samaan aikaan slummeissa ja maaseudulla elää yhä ihmisiä, joilla ei ole sähköä.
Kasveja autiomaassa.
Aurinkopaneelien vangitseman energian ansiosta Quebrada Santanderin asukkaat voivat pumpata pohjavettä etäisyydessä häämöttäviin säiliöihin. Säiliöt huolehtivat 45 pienviljelijäperheen kaikista vesitarpeista. (Kuva: Orlando Milesi / IPS)

(IPS) -- Atacaman autiomaa on kuin jättiläismäinen aurinkoenergian säiliö. Se on Chilen energiamuutoksen muurinmurtaja, jolla maan energiantuotannon hiilijalanjälkeä pienennetään.

Chilellä on valtava potentiaali uusiutuvissa energianlähteissä, mutta niiden hyödyt eivät vielä ole yltäneet tavallisille kansalaisille. Asiantuntijoiden mukaan ne eivät myöskään ole pystyneet muuttamaan raaka-aineiden vientiin pohjautuvaa talousmalliia.

Chilen uusiutuvan energian tuotantokapasiteetti on 6 733 megawattia, ja rakenteilla on 5 769 megawattia lisää. Aurinkoenergian hinta on vuosikymmenessä laskenut 80 prosenttia. Energiaministeri Juan Carlos Jobet sanoi lokakuussa, että Chile voisi rakentaa uusiutuvan energian kapasiteettia jopa 70 kertaa enemmän kuin nykyisin on käytössä.

”Chile saattaa hyvinkin saavuttaa uusiutuvan energian käytössä 70 prosentin rajan vuoteen 2040 mennessä ja vuoteen 2050 mennessä osuus on todennäköisesti vähintään 80–90 prosenttia”, ympäristöjärjestö Chile Sustentablen johtaja Sara Larrain sanoo.

Larrain kuvaa 105 000 neliökilometriä laajan Atacaman autiomaan energiavaroja äärettömiksi. Autiomaa on maailman kuivin paikka, jossa on myös planeetan voimakkain auringonsäteily.

Energiamuutoksella on kuitenkin akilleenkantapäänsä. Tavalliset kansalaiset eivät ole päässeet hyötymään siitä alkuunkaan samassa mitassa kuin suuret kaivosyhtiöt, joiden energialaskut ovat pienentyneet merkittävästi. Hyötyjiin lukeutuvat myös energiantuottajat, jotka käyttävät ilmaista ”polttoainetta”.

”Chilen tulisi käyttää uusiutuvia energianlähteitä energiaköyhyysongelman ratkaisuun”, Larrain vaatii. ”Maaseudulla on vielä ihmisiä vailla sähköä tai juomavettä. Eikä slummeissa elävillä ihmisilläkään ole hyviä sähköpalveluja. Chilen pitäisi huolehtia, että hauraimmassa asemassa oleville järjestetään energiaa, sillä se on perusoikeus.”

Kylän vesihuolto toimii aurinkosähköllä

Maalaisyhteisö Quebrada Santanderin juomavesikomitean rahastonhoitaja Francisco Santander tarjoaa esimerkin uusiutuvien energianlähteiden merkityksestä maaseudulle. Komitea huolehtii 45 perheen juomavesitarpeiden tyydyttämisestä.

Kylässä on aurinkopaneelien voimalla toimiva pumppu, joka nostaa vettä lähteestä mäen laelle rakennettuihin säiliöihin. Paneelien ansiosta Quebrada Santanderin maanviljelijät säästävät sähkölaskuissa noin 400 euroa vuodessa.

Projekti toteutettiin valtion rahoituksella, ja siitä saatuja kokemuksia hyödyntäen hanke toistettiin kolmessa muussa maaseutuyhteisössä lähialueella.

”Muillekin vettä tarvitseville maatalousyhteisöille pitäisi lainata rahaa. Heillä on maata aurinkopaneeleja ja vesisäiliöitä varten, mutta nyt se on joutilaana ja tuottamattomana”, Francisco Santander sanoo.

”Toivottavasti kylämme hanke toistetaan, sillä maaseutukylät käyttävät paljon rahaa veteen ja sähköön.”

Kuluttajasta tuottajaksi

Syyskuussa Chilessä astuivat voimaan uudet hajautetun energiantuotannon säännöt. Niiden ansiosta omaan kulutukseensa aurinkovoimaa tuottavat pienyhteisöt voivat myydä ylijäämäenergiansa sähköverkkoon.

Poliittisen ekologian instituutin presidentti Manuel Baquedano selittää, että kansalaisten tuottama energia on tulevaisuudessa elintärkeää.

”Ilman sitä energiantuotannon hiilijalanjäljen pienentäminen ei onnistu. Ihmiset eivät ole vain asiakkaita, vaan myös tuottajia. Ja aurinkoenergia on demokratisoinnin ja tasa-arvokehityksen väline”, Baquedano sanoo.

Uusiutuvan energian leviäminen on avainasemassa myös, kun tartutaan suurten kaupunkien vakavaan ilmansaasteongelmaan, sanovat IPS:lle puhuneet asiantuntijat.

Ympäristöpolitiikka ympäristöuusiutuva energia Chile Suomen IPS

Lue myös

Sähköauto laturissa.

Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa

Kongosta tulee noin puolet maailman koboltista, ja sitä louhivat muun muassa kymmenet tuhannet lapset. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön raportin mukaan akkujen ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutuksiin pitää nyt puuttua, sillä kysyntä kasvaa rajusti lähivuosina.
Kaksi lehmää heinäkaukalon äärellä

Lehmänlanta ja maatilajäte hyötykäyttöön: Nepalissa vähennetään päästöjä ja tuontiriippuvuutta biokaasun avulla

Nepalista on tullut maailman johtaja paikallisesti suunniteltujen kotitalouksien biokaasukompostorien levittämisessä. Nyt maassa toimii teollisen kokoluokan biokaasutehdas, joka voi vähentää myös riippuvuutta tuontilannoitteista ja nestekaasusta.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Nuori mies pellolla.

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta

Rypäleaseilla on yhä vähemmän uhreja, mutta kokonaan niiden käyttöä ei ole saatu kitkettyä eikä jäänteitä raivattua. Kansainvälistä rypäleasesopimusta seuraava koalitio on huolissaan myös rypäleaseiden käytöstä esimerkiksi Vuoristo-Karabahin konfliktissa.
Kultahippuja kämmenellä.

Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia

Useimmat suuret koruyhtiöt eivät seuraa kaivosten olosuhteita eivätkä toimi työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Moni on kuitenkin parantanut vastuullisuuttaan parin viime vuoden aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet

Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan

Jo ennen konfliktia noin 600 000 ihmistä tarvitsi ruoka-apua. Suurin osa heistä ei ole saanut marraskuun ruoka-annoksiaan. Avustusjärjestöt pelkäävät aliravitsemuksen kasvua.
Oranssilla valaistu rakennus veden yli.

Naisiin kohdistuva väkivalta on pandemia, jota ei voi ohittaa

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvät tilastot kertoivat karusta todellisuudesta jo ennen koronapandemiaa. Kriisin myötä naisten ja tyttöjen ahdinko on kuitenkin syventynyt entisestään, kirjoittaa UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas.

Tuoreimmat

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija
Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia
Raportti: Lapsiin kohdistui viime vuonna konflikteissa ennätysmäärä rikkomuksia – ”Voi hyvällä syyllä kysyä, onko maailma lakannut välittämästä”
Chilessä on valtava uusiutuvan energian potentiaali, mutta monet tavalliset kansalaiset eivät ole päässeet vielä hyötymään

Luetuimmat

Massiivista Afganistan-konferenssia isännöivä Suomi aikoo asettaa maan kehitysavulle tiukat ehdot – ”Emme tule tukemaan 1990-luvun kaltaista emiraattia”
Myanmarin yli 70 vuotta kestänyt sisällissota on yksi maailman pisimpään jatkuneista konflikteista – Aung San Suu Kyin aika on merkinnyt takapakkia rauhanneuvotteluille
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Aiempaa harvempi suomalainen uskoo kehitysyhteistyöhön – Koronapandemia pudotti kehitysmaat uutisotsikoista, ja se voi heijastua asenteisiin
Selvitys: Yhdysvaltain kristilliset konservatiivijärjestöt pumppaavat rahaa naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien vastaiseen kampanjointiin Euroopassa
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Avunantajat käyttävät yhä enemmän rahaa itseensä, selviää tuoreesta raportista – Taustalla koronapandemia mutta myös ”apunationalismi”
Perinteisiin viljalajeihin palaaminen voisi parantaa ruokaturvaa monissa maissa – Zimbabwessa osa viljelijöistä on siirtynyt maissista durraan ja hirssiin
Tansanian populistinen presidentti John Magufuli sai toisen kauden – Tarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli ”pelon ilmapiiri”
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija