Brasilia helpottaa köyhyyttä rahalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Brasilia helpottaa köyhyyttä rahalla

Bolsa Familia -tukiohjelma on nostanut 50 miljoonaa brasilialaista äärimmäisestä köyhyydestä, mutta pelastettavia riittää yhä.

(IPS) -- Noin 50 miljoonaa brasilialaista hyötyy valtion Bolsa Familia -tukiohjelmasta. Rahalla kannustetaan köyhiä perheitä kouluttamaan lapsensa.

Vaikka Bolsa Familia on maailman suurin rahanjako-ohjelma, se syö vain 0,5 prosenttia Brasilian kansantuotteesta. Varattomilla perheillä on oikeus tukeen, jos lapset on rokotettu ja he käyvät koulua.

Bolsa Familian aloitti vuonna 2003 työväenpuolueesta presidentiksi valittu Luiz Inácio Lula da Silva. Hänen seuraajansa Dilma Rousseff on jatkanut ohjelmaa. Se on nostanut 50 miljoonaa brasilialaista äärimmäisestä köyhyydestä, mutta pelastamistaan odottaa yhä yli 20 miljoonaa.

Hankkeen budjetti oli viime vuonna noin kahdeksan miljardia euroa, ja se kuuluu nyt osana laajempaan Brasilia ilman köyhyyttä -ohjelmaan.

180 askelta alas ja ylös

Celina Maria de Souza, 44, nousee ennen päivänkoittoa ja vie neljä lastaan läheiseen kouluun. Sen jälkeen hän laskeutuu 180 askelmaa Morro Vidigalin favelasta eli hökkelikylästä Rio de Janeiron keskustaan. Hän työskentelee päivän kotiapulaisena ja kiipeää illalla takaisin kotiin.

Souza muutti 17-vuotiaana köyhästä Koillis-Brasiliasta Rioon paremman elämän toivossa. Hänen kuudesta lapsestaan nuorin on 12-vuotias ja kaksi vanhinta asuu jo omillaan. Eronneen Souzan kuukausiansio on noin 340 euroa, josta puolet tulee Bolsa Familialta.

"Olen kyllästynyt asumaan ahtaasti favelassa. Haaveilen talosta, jossa jokaisella lapsella olisi oma huone. Patistan heitä opiskelemaan, ja haluaisin itsekin palata koulun penkille, mutta aika ei riitä", Souza pohtii.

Ennen Bolsa Familiaa perheellä ei ollut edes tarpeeksi syötävää, hän myöntää. "Tuesta on paljon hyötyä. Pystyn hankkimaan lapsille koulutarvikkeita, ruokaa ja vaatteita. Ei se kaikkeen riitä mutta on suureksi avuksi."

Isoja harppauksia

Brasilia on edistynyt inhimillisen kehityksen saralla merkittävästi, sanoo Andréa Bolzon, joka koordinoi alan tilastoja. Vuosina 1980–2013 brasilialaisten eliniänodote nousi 63:sta 74 vuoteen. Koulua he käyvät nyt keskimäärin 7,2 vuotta aiemman 2,6 vuoden sijasta.

Kehitystä ovat auttaneet Bolsa Familian ohella minimipalkan nosto, eriarvoisuutta vähentävät toimet ja työllisyyden kohentaminen, Bolzon listaa.

Silti eriarvoisuus on edelleen suuri ongelma liki 200 miljoonan asukkaan Brasiliassa, hän muistuttaa. "On parannettava varsinkin julkista terveydenhuoltoa ja koulutusta, koska ne vaikuttavat kaikkeen muuhun."

Bolzon näkee toivoa siinä, että lapset saavat nyt enemmän koulutusta kuin vanhempansa. Souzan perhe sopii kaavaan: äiti kävi viisi luokkaa, mutta lapsista nuorinkin on jo kuudennella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia