Uutiset

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa
Pakistanin tekstiiliteollisuus tuotti vielä helmikuussa täydellä teholla. Ennen koronasulkua Pakistanin hallitus oli poistanut verot ja tullit tuontipuuvillalta. Nyttemmin tuhannet tekstiilityöläiset on irtisanottu ja tehdastuotanto on lähes pysähtynyt. (Kuva: Zofeen Ebrahim / IPS)

Ellei kehitysmaiden velkoja järjestellä uusiksi, velkojen hoitokulut nielevät arvokkaita resursseja, joita velalliset maat tarvitsisivat koronapandemiasta kärsivien kansalaistensa auttamiseen. Erityisesti varoja vaatisivat terveydenhoitojärjestelmien ja talouden kestokyvyn suojeleminen.

Näin sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo. IPS haastatteli Kenewendoa YK:ssa järjestetyn, koronasulun jälkeistä taloutta käsittelevän pyöreän pöydän keskustelun jälkeen.

Kenewendon mukaan olisi elintärkeää, että kehittyneissä maissa olisi vähemmän protektionistista ajattelua, ja että kehittyneet maat käsittelisivät taloustaantumaa sellaisin keinoin, jotka voimaannuttavat kehittyviä maita. Muuten kehitysmaat kärsivät suhteettoman paljon.

”Olisi tärkeää saada velkajäädytys ja velat uudelleen järjesteltyä nopeasti. Meidän resursseihimme kohdistuu tällä hetkellä valtava paine, sillä sosiaaliapua ja tukia pitäisi laajentaa samaan aikaan, kun infrastruktuuri vaatii korjaamista ja lainankorot maksamista. Tämä rasittaa monien kehittyvien maiden taloutta”, Kenewendo sanoo.

Kehitysmaita rasittaa myös pääomapako.

”Kehittyvät maat ja nousevat markkinat ovat houkutelleet paljon suoria ulkomaisia sijoituksia. Ja nyt kun on kriisi, tuo pääoma pakenee takaisin kehittyneisiin maihin”, Kenewendo selittää.

”Kriisiaikoina etsitään poliittista ja taloudellista vakautta. Afrikan valtioiden poliittinen epävakaus saattaa osoittautua ongelmaksi”, Kenewendo toteaa.

Protektionistinen politiikka voi todella vahingoittaa matalan tulotason maita, Kenewendo pelkää.

”Sisäänpäin kääntyminen tekee tilanteen vaikeammaksi kaikille ja se syventää ja pidentää maailmantalouden kriisiä. On elintärkeää, että maat ovat keskenään kauppasuhteissa eivätkä avun antajan ja saajan välisessä suhteessa”, Bogolo Joy Kenewendo sanoo.

kehityskehitysyhteistyöpolitiikkatalouskaupparahoitusvelka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Polvillaan maassa istuvia lapsia, joilla on käsissään kulhoja.

Nälkä hellittää hitaasti

Maailman ravitsemustilanne on kohentunut selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna, mutta viime vuosina positiivinen kehitys on hidastunut. Globaalin nälkäindeksin mukaan kymmenessä maassa ollaan ravitsemuksen suhteen hälyttävällä tai äärimmäisen hälyttävällä tasolla.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.

Luetuimmat