Uutiset Ilmastopolitiikka

Bonnin ilmastoneuvottelut etenivät hitaasti

Neuvotteluteksti paisui jälleen eikä sopua ilmastorahoituksesta saatu aikaan.
(Kuva: John Drake / cc 2.0)

Viime perjantaina päättyneissä Bonnin ilmastoneuvotteluissa ei saavutettu läpimurtoa uuden ilmastosopimuksen solmimisessa. Neuvotteluteksti paisui jälleen, eikä myöskään pitkään jatkunutta kiistaa ilmastorahoituksesta saatu sovittua.

Bonnin neuvottelukokous oli viimeinen virallinen tapaaminen ennen Pariisin 30.11. alkavaa ilmastokokousta, jossa on määrä solmia globaali, maapallon lämpenemisen alle kahdessa asteessa pitävä ilmastosopimus.

Kokouksen puheenjohtajat nuijivat neuvottelutekstin parikymmensivuiseksi ennen Bonnin kokousta, mutta viime viikon neuvotteluissa teksti venyi jälleen.

"On selvää, etteivät neuvottelut edenneet toivottua tahtia. Toisaalta sivumäärän kasvu oli välttämätön välivaihe matkalla kohti Pariisia. Tällä tavoin puheenjohtajien laatima ehdotus muuttui maiden omaksi tekstiksi, jonka kaikki hyväksyvät", sanoo Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriön tiedotteess

Myös suomalaisten ympäristöjärjestöjen mukaan neuvottelut jättivät Pariisiin vielä töitä.

"Nykyisillä päästölupauksilla olemme matkalla ilmaston kannalta vaaralliseen kolmen asteen maailmaan. Suunnitellut päästövähennystoimet ovat liian kaukana tavoitteesta pitää lämpötilan nousu alle kahdessa asteessa. Uudessa sopimuksessa täytyy sopia siitä, kuinka tämä ero, niin sanottu gigatonnikuilu, kurotaan umpeen", toteaa WWF Suomen ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle.

Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastoasiantuntijan Hanna Ahon mukaan rahoitus, päästövähennysten tarkastelu uudelleen sekä pitkän aikavälin tavoitteet ratkaisevat lopulta Pariisin sopimuksen onnistumisen.

Rikkaiden maiden köyhille lupaama ilmastorahoitus on ollut yksi suurimmista kiistakapuloista jo pitkään. Rikkaat maat lupasivat Kööpenhaminassa vuonna 2009 köyhille maille 100 miljardia dollaria vuodessa vuodesta 2020 alkaen, mutta yksityiskohdista ei ole päästy sopuun.

Christian Aid -järjestön ilmastoneuvonantaja Mohamed Adow muistuttaa OneWorld-uutissivustolla, että juuri rahoituslupauksen takia neuvottelut ovat edenneet näinkin pitkälle.

"Mutta nyt, kun olemme varmistamassa sopimusta, rikkaat maat yrittävät kiemurrella ulos sitoumuksistaan. Rikkaat maat eivät voi muuttaa historiaa: eivät aiempia päästöjään eikä rahoituslupauksiaan, jotka ovat olleet elintärkeitä tähän asti pääsemisessä."

Ilmastopolitiikka politiikkailmastonmuutos WWF Suomi

Lue myös

Nuori nainen pitelee ilmastomielenosoituksessa kylttiä "Future not Found"

”Greta on suurin roolimallini” – Lapset ja nuoret lakossa ilmaston puolesta ympäri Suomen

Ilmastolakkoviikko huipentui mielenosoituksiin myös Suomessa. Tamperelainen Alina Aarnio kertoi olleensa ilmastonmuutoksesta huolissaan pienestä pitäen.
Neljä ihmistä istuu lavalla, Climate Action -teksti taustalla

Päästöleikkauksia, uusia aloitteita, lisää suunnitelmia – Mitä YK:n ilmastohuippukokouksessa luvattiin?

YK:n pääsihteeri António Guterres vaati puhujia tulemaan eilen maanantaina järjestettyyn ilmastokokoukseen konkreettisten suunnitelmien eikä korulauseiden kera. Niitä saatiin mutta ei tarpeeksi, sanovat kriitikot.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.