Uutiset Ilmastopolitiikka

Bonnin ilmastoneuvottelut etenivät hitaasti

Neuvotteluteksti paisui jälleen eikä sopua ilmastorahoituksesta saatu aikaan.
(Kuva: John Drake / cc 2.0)

Viime perjantaina päättyneissä Bonnin ilmastoneuvotteluissa ei saavutettu läpimurtoa uuden ilmastosopimuksen solmimisessa. Neuvotteluteksti paisui jälleen, eikä myöskään pitkään jatkunutta kiistaa ilmastorahoituksesta saatu sovittua.

Bonnin neuvottelukokous oli viimeinen virallinen tapaaminen ennen Pariisin 30.11. alkavaa ilmastokokousta, jossa on määrä solmia globaali, maapallon lämpenemisen alle kahdessa asteessa pitävä ilmastosopimus.

Kokouksen puheenjohtajat nuijivat neuvottelutekstin parikymmensivuiseksi ennen Bonnin kokousta, mutta viime viikon neuvotteluissa teksti venyi jälleen.

"On selvää, etteivät neuvottelut edenneet toivottua tahtia. Toisaalta sivumäärän kasvu oli välttämätön välivaihe matkalla kohti Pariisia. Tällä tavoin puheenjohtajien laatima ehdotus muuttui maiden omaksi tekstiksi, jonka kaikki hyväksyvät", sanoo Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriön tiedotteess

Myös suomalaisten ympäristöjärjestöjen mukaan neuvottelut jättivät Pariisiin vielä töitä.

"Nykyisillä päästölupauksilla olemme matkalla ilmaston kannalta vaaralliseen kolmen asteen maailmaan. Suunnitellut päästövähennystoimet ovat liian kaukana tavoitteesta pitää lämpötilan nousu alle kahdessa asteessa. Uudessa sopimuksessa täytyy sopia siitä, kuinka tämä ero, niin sanottu gigatonnikuilu, kurotaan umpeen", toteaa WWF Suomen ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle.

Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastoasiantuntijan Hanna Ahon mukaan rahoitus, päästövähennysten tarkastelu uudelleen sekä pitkän aikavälin tavoitteet ratkaisevat lopulta Pariisin sopimuksen onnistumisen.

Rikkaiden maiden köyhille lupaama ilmastorahoitus on ollut yksi suurimmista kiistakapuloista jo pitkään. Rikkaat maat lupasivat Kööpenhaminassa vuonna 2009 köyhille maille 100 miljardia dollaria vuodessa vuodesta 2020 alkaen, mutta yksityiskohdista ei ole päästy sopuun.

Christian Aid -järjestön ilmastoneuvonantaja Mohamed Adow muistuttaa OneWorld-uutissivustolla, että juuri rahoituslupauksen takia neuvottelut ovat edenneet näinkin pitkälle.

"Mutta nyt, kun olemme varmistamassa sopimusta, rikkaat maat yrittävät kiemurrella ulos sitoumuksistaan. Rikkaat maat eivät voi muuttaa historiaa: eivät aiempia päästöjään eikä rahoituslupauksiaan, jotka ovat olleet elintärkeitä tähän asti pääsemisessä."

Ilmastopolitiikka politiikkailmastonmuutos WWF Suomi

Lue myös

Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Ympäristönsuojelu, yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet linkittyvät tiiviisti toisiinsa

Hyvän ympäristön ja ihmisoikeuksien puolesta toimivien on aika yhdistää voimansa yhdenvertaisemman maailman puolesta, kirjoittavat Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila ja ulkoministeriön ympäristöneuvonantaja, emeritus Matti Nummelin.
Hiilivoimalan piippuja veden rannalla

Raportti: Rikkaat maat ovat lupauksistaan huolimatta melkein kolminkertaistaneet hiilivoimaloiden tuen

G20-maat lupasivat kymmenen vuotta sitten luopua fossiilisten polttoaineiden tuista, mutta kehitys on ollut hidasta. Ne ulkoistavat päästöjä etenkin ulkomaille tukemalla muissa maissa hiilivoimaa, selviää tuoreesta raportista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset