Bioenergiabuumi uhkaa kehitysmaiden ruokaturvaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bioenergiabuumi uhkaa kehitysmaiden ruokaturvaa

Ruuan tuotantoon käytettyä maata uhkaa sekä lisääntyvä biomassan tuotanto että maan köyhtyminen.

Energialähteenä käytettävän biomassan kasvattamiseen tarvittavan maan hankkiminen voi vaarantaa köyhimpien maiden ruokaturvan, sanoo International Institute for Environment and Development -tutkimuslaitos uudessa raportissaan.

IIED:n raportissa (pdf) todetaan, että biomassalla voidaan tuottaa jopa 77 prosenttia kaikesta maailman uusiutuvasta energiasta. Puiden ja puukasvien osuus tästä biomassasta on 87 prosenttia.

Jos kansalliset tavoitteet uusiutuvien energialähteiden lisäämiseksi saavutetaan, biomassan kysyntä tulee moninkertaistumaan Euroopassa. Yksin Britanniassa biomassaa tarvittaisiin IIED:n mukaan 60 miljoonaa tonnia vuodessa, kun sen käyttö tähän mennessä on ollut vain miljoona tonnia vuodessa.

Biomassan tuottamiseen tarvitaan maata ja sitä etsitään erityisesti trooppisilta ja subtrooppisilta alueilta, joissa puiden kasvu on nopeaa. "On jo todisteita siitä, että ulkomaiset investoijat hankkivat maata Afrikasta, Etelä-Amerikasta ja Kaakkois-Aasiasta perustaakseen puuplantaaseja biomassan tuottamiseen", IIED toteaa.

Vaikka puuplantaasien perustaminen voisikin luoda uusia työpaikkoja, siihen sisältyy vakavia ongelmia. Monissa Afrikan maissa ruokaturva on heikko, samoin maaoikeudet. IIED myös huomauttaa, että monissa Afrikan maissa valtio omistaa maan. Silloin hallitus tekee päätökset biomassaplantaasien perustamisesta, mikä saattaa polkea maata vuosikymmeniäkin viljelleiden ihmisten oikeuksia.

Biomassan tuotannon ohella ruokaturvaa uhkaa maan kuluminen. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) on huolissaan maanlaadun heikkenemisen aiheuttamasta uhkasta ruokaturvalle.

FAO:n mukaan yksin Afrikassa 6,3 miljoonaa hehtaaria maatalousmaata on menettänyt hedelmällisyytensä ja kykynsä pidättää vettä. FAO:n mukaan Afrikan sarven kuivuus johtuu suurelta osin maaperän ja kastelun heikosta laadusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia