Bhopal: inhottava tragikomedia jatkuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bhopal: inhottava tragikomedia jatkuu

Maailman suurin teollisuuskatastrofi on vuosien mittaan muuttunut oikeusmurhan kautta tragikoomiseksi farssiksi. Vain Bhopalissa ei naureta.

Bhopalin onnettomuudesta on kulunut kohta kahdeksan vuotta. Yhdysvaltalaisen Union Carbide- yhtiön ympäristömyrkkytehtaalta joulukuussa 1984 vuotanut kaasu tappoi heti eri arvioiden mukaan 3 000 - 10 000 ihmistä. Myrkkykaasun vaikutukset tappavat ihmisiä vielä tänäänkin, vammautuneiden todellista määrää ei kukaan varmuudella tiedä.

Intian hallitus solmi vuonna 1989 onnettomuuden aiheuttaneen yhtiön kanssa sopimuksen, jonka perusteella Union Carbide maksoi 470 miljoonaa dollaria kertakaikkisena korvauksena. Summa sovittiin ilman perustavaa tietoa vahinkojen laajuudesta. Valitusten jälkeen maan korkein oikeus kuitenkin vahvisti sen viime vuonna.

Korvausrahat eivät suinkaan makaa pankkiholvissa. Pelkästään valuuttamuutokset ovat kaksinkertaistaneet summan rupioissa ja eräiden tietojen mukaan raha tuottaa nykyään korkoa kaksi miljoonaa rupiaa päivässä.

Kaikkiaan korvausvaatimuksen terveydellisistä tai taloudellisista vahingoista on esittänyt 639 793 bhopalilaista. Yksikään heistä ei ole saanut varsinaista korvausta vielä penniäkään, valituksia ei nimittäin ole vielä käsitelty.

Heinäkuussa Intian hallitus suostui lopulta määräämään prosessin vauhditettavaksi. Viranomaiset ovat nyt vakuuttuneita saavansa vuosikausia maanneet 639 793 korvausvaatimusta käsiteltyä parissa kuukaudessa.

Uhrien oikeuksia puolustavan BGPSSS- järjestön mukaan vain noin puolet korvauksen hakijoista on päässyt lääkärintarkastukseen. Hallituksen lääkärit luokittelivat noin 350 000 tutkitusta vain 45 henkeä äärimmäisen vakavasti vammautuneiksi ja 2 687 ihmistä vammautuneiksi osittain, mutta pysyvästi. Kullekin näistä maksetaan vähintään 50 000 rupiaa kertakorvauksena vammautumisesta.

Uhrien järjestöt syyttävät viranomaisia tietoisesta vääristelystä ja täydellisestä piittaamattomuudesta. Heidän mukaansa katastrofin seuraukset yritetään nyt epätoivoisesti saada mahdutettua jo sovittuun vaatimattomaan korvaussummaan.

Samanaikaisesti keväällä 1990 (lähes kuusi vuotta onnettomuuden jälkeen) aloitettu väliaikaisen hätäavun maksatus uhreille on vaikeuksissa.

Hallitus määräsi tuolloin lähimpänä Union Carbiden tehdasta asuneille maksettavaksi kullekin 200 rupiaa kuukaudessa kolmen vuoden ajan. Nyt korkein oikeus on todennut Madhya Pradeshin osavaltion viranomaisten evänneen tämänkin avun noin 100 000 siihen oikeutetulta. Oikeus totesi myös, että viranomaiset ovat selvästi suosineet rikkaampia avun jakelussa.

Viime vuonna uudelleen avattu rikosoikeudenkäynti onnettomuuden aiheuttajien selville saamiseksi jatkuu. Intian keskusrikospoliisin sanotaan harkitsevan Intian Union Carbiden tuolloisen pääjohtajan Warren Andersonin etsintäkuuluttamista. Mahtaneeko edes siitä tulla yhtään mitään.

Yhdysvaltalainen yhtiö ei ole suostunut kertomaan ilmaan päässeen kaasun koostumusta. Bhopalissa kaasumyrkytyksen oireista kärsiviä hoidetaan vieläkin särkylääkkeillä.

© Muista tekijänoikeudet

Julkaisija: Vihreä lanka

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia