Maailman Sivu ry

Osoite
c/o Juha Rekola, Paciuksenkaari 16 B 60, 00270 Helsinki
Puhelinnumero
040 512 0036

Maailman Sivu ry on vuonna 1993 perustettu kehitysmaatoimittajien yhdistys, jonka tarkoitus on edistää suomalaista kehitysmaita ja -kysymyksiä käsittelevää journalismia.

Kaukasiasta Gazaan: vieraana Jonathan Steele

The Guardianin legendaarinen ulkomaantoimittaja Jonathan Steele vierailee Suomessa 3.-4.4. ja jakaa taustatietoa toimittajille aiheista Kaukasiasta Gazaan Viestintä ja kehitys –säätiön työpajassa, joka järjestetään ulkoministeriön Viestintä- ja kultturiosaston aulassa, Kanavakatu 3 perjantaina 3.4. klo 11.30-13.30. www.vikes.fi

Vikesin viides vuosi lähti käyntiin

Viestintä ja kehitys -säätiö avustaa vuonna 2009 seitsemää projektia yhdeksässä kehitysmaassa. Toiminnan vuosibudjetti lähentelee puolta miljoonaa euroa.

Urheilijat rauhan puolesta

Jos ei mennyt saksalaisten Tiibet-aktivistien ideoima urheilijoiden ihmisoikeusvetoomus ihan täysin suunnitelmien mukaan, niin herättipä se ainakin hiukan keskustelua urheilun ja politiikan välisestä suhteesta, urheilijoiden roolista ja sananvapaudesta.

Aktiivista markkinointia

Danone-Numicon tavoitteena on vallata isompi osuus vauvojen vatsantäytteestä äidinmaitokorvikkeelle myös kehitysmaissa.

Kovaa peliä Zimbabwessa

Mugaben voitto vaaleissa voi yllättävää kyllä myös helpottaa sovun löytämistä Zimbabwessa

Tositarina Hotelli Ruandasta

Ruandalaiskirjoittajien kirja kyseenalaistaa Hotelli Ruanda -elokuvasta tunnetuksi tullut hotellinjohtaja Paul Rusesabaginan uroteot

Burman paha karma

Myrsky saattaakin lopulta koitua sotilaiden pelastukseksi, ja juntta voi hyvin saada perustuslakinsa ja vesitetyn demokratiasuunnitelmansa hyväksytyksi.

3.5. Kansainvälinen Sananvapauden päivä

Suomen ja Kiinan sananvapauskysymyksiä pohditaan Helsingissä 29.4. pidettävässä seminaarissa.

Poikkeustila jatkuu

Egyptin turvallisuuspoliisin säilössä on jatkuvasti satoja ihmisiä. Vuoden aikana pidätettyjä lienee yhteensä yli kymmenen tuhatta, useimmat heistä uskovaisia nuoria miehiä.

Kuuballe keppiä vai porkkanaa

Vallansiirto Fidel Castrolta hänen veljelleen Raúlille sujui täysin Kuuban johtajien nuottien mukaan.

Islam uutisissa

Islam on usein esillä mediassa, mutta samalla islamista ja muslimeista kerrotaan hyvin vähän. Muslimeista saatu kuva on monoliittinen, yksipuolinen ja väkivaltainen. Väkivaltaa selitetään uskonnolla.

Ikäviä uutisia kehitysmaista

Valtalehden tammikuun kolmannen viikon kehitysmaajutuissa useimmin mainittu henkilö oli Ilkka Kanerva. Kakkostilalle pääsi Tero Pitkämäki. Kehitysmaiden asukkaista eniten ääneen pääsi filippiiniläinen sairaanhoitaja, joka on tulossa töihin Suomeen.

Kuubalaista sosialismia

Kun länsilehdistö kirjoittaa Kuubasta, aiheena on yleensä presidentti Fidel Castron terveydentila. Tiistaina Brasilian presidentti Lula vieraili Kuubassa ja lupasi maalle kymmenien miljoonien dollarien edestä lainoja, mutta uutistoimistojen raportit kiinnittivät huomionsa toisaalle.

Varastettu vaalivoitto

Poliittiset levottomuudet Itä-Afrikan mallimaana pidetyssä Keniassa ovat paljastaneet sen, että pelkkä puolueiden lukumäärän kasvu ei ole oikotie demokratiaan.

Political earthquake caused South Africa’s ‘Zunami’

Jacob Zuman valinta Etelä-Afrikan ANC:n johtoon oli melkoinen poliittinen maanjäristys, jonka hyökyaallot ulottuvat yli maan rajojen.

Toimittajia kuoli 2007 lähes ennätysmäärä

Väkivalta työtään tekeviä toimittajia vastaan on viime vuosina noussut ennennäkemättömän suureksi, sanoo Kansainvälinen journalistiliitto IFJ. Toimittajakuolemat ovat olleet huikean korkealla tasolla jo kolmena vuonna peräkkäin.

Suomalaisella kehitysmaajournalismilla on tulevaisuus

Hyvälle kehitysmaita koskevalle journalismille on tarvetta. Ottaako valtavirta haasteen vastaan vai ajetaanko tekijät ja yleisö vaihtoehtoisille foorumeille?

Kehitysmaajournalismissakin on kyse sananvapaudesta

Kehitysmaajournalismi ei ole vain länsimaisen median juttuja kehitysmaista, vaan myös kehitysmaiden omaa journalismia kaikkine haasteineen ja mahdollisuuksineen. Toimittajien ammattitaito, riippumattomuus ja käyttävissä olevat resurssit vaihtelevat mediasta ja maasta toiseen, mutta kaikkia journalisteja yhdistää kysymys sananvapaudesta.

Yksinvallasta monipuoluevaltaan

Afrikassa järjestetään nyt paljon vaaleja. Tilanne on muuttunut melkoisesti 1990-luvun alusta.
Tilaa aihepiirin Maailman Sivu ry RSS-syöte