Uutiset

Olympiakisoja raportoivien toimittajien vapauksissa puutteita

Ulkomaisten journalistien työoloissa Kiinassa on vielä paljon parannettavaa, sanovat järjestöt.

Olympiakisoihin on vain muutama viikko aikaa eikä Kiina ole vieläkään täyttänyt lupauksiaan, joiden mukaan ulkomaisille toimittajille taataan vapaus tehdä työtään ennen olympialaisia ja niiden aikana.

Kansainvälisen Journalistiliiton IFJ:n mukaan on olemassa vaara, että viisumitarkastuksia rajalla käytetään riippumattoman median maahanpääsyn rajoittamiseksi. Hongkongilaisen toimittajan maahanpääsy estettiin 1.7. huolimatta kisoihin myönnetystä akkreditoinnista.
FJ vaatii, että viime viikkoina voimaan saatetut viisumi- ja maahanpääsysäännösten tiukennukset täytyy poistaa.

”Liioiteltuja turvallisuusuhkia ei saa käyttää tekosyynä journalistien toiminnan rajoittamiselle”, sanoo IFJ:n pääsihteeri Aidan White.

IFJ on avannut kansainvälisen www-sivuston neuvomaan ja palvelemaan Pekingin kisoista raportoivia journalisteja: http://www.playthegameforopenjournalism.org/

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan ulkomaisten journalistien työoloissa Kiinassa on edelleen paljon parannettavaa.
RW:n maanantaina julkaisema raportti kertoo, että vaikka toimittajien mahdollisuudet tehdä työtään ovat osin parantuneet, ovat ne toisilla alueilla, kuten Tiibetissä, huonontuneet dramaattisesti. Samaten toimittajia yhä uhkaillaan, kiristetään ja pidätetään syyttä.

HRW:n raportti: http://www.hrw.org/english/docs/2008/07/03/china19250.htm

Järjestön edustaja Sophie Richardson arvosteli Kansainvälistä olympiakomiteaa siitä, ettei se ole painostanut Kiinaa parantamaan ihmisoikeustilannettaan.

- Pohjanoteeraus oli, kun olympiakomitean presidentti kehui muutama kuukausi sitten Kiinan johtoa ihmisoikeustilanteen paranemisesta. Se ei yksinkertaisesti vastaa todellista tilannetta kentällä, Richardson sanoi STT:n mukaan.

Myös muut lehdistönvapautta puolustavat järjestöt ovat huolissaan tilanteesta:

Yhdysvaltalaisen CPJ:n kesäkuussa 2008 päivitetty raportti: http://cpj.org/Briefings/2007/Falling_Short/China/index_new.html

Kansainvälisen PEN:in Kiina-kampanja: http://www.pen.org/page.php/prmID/1527

Suomen Amnestyn Kiina-sivut: http://www.amnesty.fi/mita-teemme/pekingin-olympialaiset

Toimittajat Ilman Rajoja -järjestön Kiina-kampanja: http://www.rsf.org/rubrique.php3?id_rubrique=174

Julkaisija: SJL

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.