Uutiset

Olympiakisoja raportoivien toimittajien vapauksissa puutteita

Ulkomaisten journalistien työoloissa Kiinassa on vielä paljon parannettavaa, sanovat järjestöt.

Olympiakisoihin on vain muutama viikko aikaa eikä Kiina ole vieläkään täyttänyt lupauksiaan, joiden mukaan ulkomaisille toimittajille taataan vapaus tehdä työtään ennen olympialaisia ja niiden aikana.

Kansainvälisen Journalistiliiton IFJ:n mukaan on olemassa vaara, että viisumitarkastuksia rajalla käytetään riippumattoman median maahanpääsyn rajoittamiseksi. Hongkongilaisen toimittajan maahanpääsy estettiin 1.7. huolimatta kisoihin myönnetystä akkreditoinnista.
FJ vaatii, että viime viikkoina voimaan saatetut viisumi- ja maahanpääsysäännösten tiukennukset täytyy poistaa.

”Liioiteltuja turvallisuusuhkia ei saa käyttää tekosyynä journalistien toiminnan rajoittamiselle”, sanoo IFJ:n pääsihteeri Aidan White.

IFJ on avannut kansainvälisen www-sivuston neuvomaan ja palvelemaan Pekingin kisoista raportoivia journalisteja: http://www.playthegameforopenjournalism.org/

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan ulkomaisten journalistien työoloissa Kiinassa on edelleen paljon parannettavaa.
RW:n maanantaina julkaisema raportti kertoo, että vaikka toimittajien mahdollisuudet tehdä työtään ovat osin parantuneet, ovat ne toisilla alueilla, kuten Tiibetissä, huonontuneet dramaattisesti. Samaten toimittajia yhä uhkaillaan, kiristetään ja pidätetään syyttä.

HRW:n raportti: http://www.hrw.org/english/docs/2008/07/03/china19250.htm

Järjestön edustaja Sophie Richardson arvosteli Kansainvälistä olympiakomiteaa siitä, ettei se ole painostanut Kiinaa parantamaan ihmisoikeustilannettaan.

- Pohjanoteeraus oli, kun olympiakomitean presidentti kehui muutama kuukausi sitten Kiinan johtoa ihmisoikeustilanteen paranemisesta. Se ei yksinkertaisesti vastaa todellista tilannetta kentällä, Richardson sanoi STT:n mukaan.

Myös muut lehdistönvapautta puolustavat järjestöt ovat huolissaan tilanteesta:

Yhdysvaltalaisen CPJ:n kesäkuussa 2008 päivitetty raportti: http://cpj.org/Briefings/2007/Falling_Short/China/index_new.html

Kansainvälisen PEN:in Kiina-kampanja: http://www.pen.org/page.php/prmID/1527

Suomen Amnestyn Kiina-sivut: http://www.amnesty.fi/mita-teemme/pekingin-olympialaiset

Toimittajat Ilman Rajoja -järjestön Kiina-kampanja: http://www.rsf.org/rubrique.php3?id_rubrique=174

Julkaisija: SJL

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan