Olympiakisoihin on vain muutama viikko aikaa eikä Kiina ole vieläkään täyttänyt lupauksiaan, joiden mukaan ulkomaisille toimittajille taataan vapaus tehdä työtään ennen olympialaisia ja niiden aikana.
Kansainvälisen Journalistiliiton IFJ:n mukaan on olemassa vaara, että viisumitarkastuksia rajalla käytetään riippumattoman median maahanpääsyn rajoittamiseksi. Hongkongilaisen toimittajan maahanpääsy estettiin 1.7. huolimatta kisoihin myönnetystä akkreditoinnista.
FJ vaatii, että viime viikkoina voimaan saatetut viisumi- ja maahanpääsysäännösten tiukennukset täytyy poistaa.
”Liioiteltuja turvallisuusuhkia ei saa käyttää tekosyynä journalistien toiminnan rajoittamiselle”, sanoo IFJ:n pääsihteeri Aidan White.
IFJ on avannut kansainvälisen www-sivuston neuvomaan ja palvelemaan Pekingin kisoista raportoivia journalisteja: http://www.playthegameforopenjournalism.org/
Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan ulkomaisten journalistien työoloissa Kiinassa on edelleen paljon parannettavaa.
RW:n maanantaina julkaisema raportti kertoo, että vaikka toimittajien mahdollisuudet tehdä työtään ovat osin parantuneet, ovat ne toisilla alueilla, kuten Tiibetissä, huonontuneet dramaattisesti. Samaten toimittajia yhä uhkaillaan, kiristetään ja pidätetään syyttä.
HRW:n raportti: http://www.hrw.org/english/docs/2008/07/03/china19250.htm
Järjestön edustaja Sophie Richardson arvosteli Kansainvälistä olympiakomiteaa siitä, ettei se ole painostanut Kiinaa parantamaan ihmisoikeustilannettaan.
- Pohjanoteeraus oli, kun olympiakomitean presidentti kehui muutama kuukausi sitten Kiinan johtoa ihmisoikeustilanteen paranemisesta. Se ei yksinkertaisesti vastaa todellista tilannetta kentällä, Richardson sanoi STT:n mukaan.
Myös muut lehdistönvapautta puolustavat järjestöt ovat huolissaan tilanteesta:
Yhdysvaltalaisen CPJ:n kesäkuussa 2008 päivitetty raportti: http://cpj.org/Briefings/2007/Falling_Short/China/index_new.html
Kansainvälisen PEN:in Kiina-kampanja: http://www.pen.org/page.php/prmID/1527
Suomen Amnestyn Kiina-sivut: http://www.amnesty.fi/mita-teemme/pekingin-olympialaiset
Toimittajat Ilman Rajoja -järjestön Kiina-kampanja: http://www.rsf.org/rubrique.php3?id_rubrique=174
Julkaisija: SJL