Vikesin viides vuosi lähti käyntiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vikesin viides vuosi lähti käyntiin

Viestintä ja kehitys -säätiö avustaa vuonna 2009 seitsemää projektia yhdeksässä kehitysmaassa. Toiminnan vuosibudjetti lähentelee puolta miljoonaa euroa.

Journalistijärjestöjen Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes sai ulkoministeriöltä uutta tukea hankkeille Keski-Aasiassa ja Palestiinassa. Alkamassa on myös kotimainen projekti jolla tuotetaan suomalaiseen journalismin opetukseen opintokokonaisuus journalismista ja vapaasta tiedonvälityksestä kehityksen perusedellytyksenä.

Vuonna 2009 Vikes avustaa seitsemää projektia yhdeksässä kehitysmaassa. Toiminnan vuosibudjetti lähentelee puolta miljoonaa euroa.

Neljässä vuodessa säätiö on ehtinyt tehdä jo paljon ilman vakinaista työvoimaa. Hankkeita on freelance- ja vapaaehtoistyöllä toteutettu jo 20 maassa yli miljoonan euron arvosta.

Hankkeiden suurin tukija on ollut ulkoministeriö. Suurin osa projektien 15 prosentin omarahoitusosuudesta on saatu Journalistiliiton solidaarisuusrahastosta, johon liitto sijoittaa 0,7 prosenttia jäsenmaksutuloistaan. Muita suuria tukijoita hankkeissa ovat olleet Yle ja muutamat Journalistiliiton jäsenyhdistykset.

Toimintaa ei voida tällä tasolla enää pyörittää ilman työntekijää ja kunnollista tiedotusta. Tulevien vuosien suurin haaste on toiminnan vakiinnuttaminen ja omarahoituksen kerääminen hankkeiden ja hallinnon tueksi. Myös yksittäisten journalistien toivotaan tukevan kollegoiden ammatillisen toiminnan parantamista kehitysmaissa.


Vikesin hankkeet vuonna 2009

Palestiina: Mediaosaamisen kehittämishanke yhdessä Diakin Turun yksikön ja Betlehemin yliopiston kanssa

Keski-Aasia: Journalistiliittojen rakennusta ja kehittämistä Kazakstanissa, Tadzikistanissa ja Kirgisiassa.

Burma/Myanmar: Tuetaan riippumatonta dokumenttikoulutusta Yangon Film School –hankkeella.

Namibia: Tuetaan mediaetiikan kehittämistä sekä journalistien keskinäistä yhteistyötä ja verkottumista.

Nigeria: Järjestetään kursseja toimittajille ympäristöasioista ja sananvapaudesta ympäristökysymyksissä.

Tansania: Koulutetaan journalisteja verkkoviestintään ja internetin käyttöön osana kriittistä työprosessia.

Nicaragua: Tuetaan Karibianmeren alueen freelancereiden ammatillista koulutusta verkostoitumista.

Suomi: Tiedotustukivaroin rakennetaan journalisminopintojen tuleksi kokonaisuus ”Journalismi ja vapaa tiedonvälitys kehityksen perusedellytyksenä”.

Tukitili: Sampo 800014-71350307. Keräyslupa ESLH 2007-07051/Tu-52.



Kaikki Vikesin hankkeet 2004-2009

Kansainväliset

Miksi Demokratiaa: Vikes tuki vuosina 2005-2007 eteläafrikkalaisen Steps for Democracy -järjestön ja TV-yhtiöiden maailmanlaajuista hanketta, jonka päätuotteena tehtiin 10 pitkää ja 18 lyhyttä dokumenttielokuvaa demokratian eri puolista. Pitkät elokuvat esitettiin lokakuussa 2007 yli 100 maan televisiossa, myös Suomessa Ylen eri kanavilla. Vikes tuki elokuvantekijöiden verkostoitumista, koulutusta mm. Intiassa, Kiinassa ja Etelä-Afrikassa, sekä projektin www-sivuja whydemocracy.net, joilla oli useita miljoonia kävijöitä.

IFEX-sananvapauskoulutus: Vikes tuki vuosina 2007-2008 maailmanlaajuisen sananvapausverkoston IFEXin koulutusta ja kampanjointia sekä sananvapausjärjestöjen toimintaa Nepalissa ja Tunisiassa sekä alueellista verkostoitumista Afrikassa. Jatkohakemus vuosille 2009-2011 ei tässä jaossa saanut ulkoministeriöltä tukea.

INSI-turvakoulutus: Vikes tuki vuosina 2007-2008 journalistien turvallisuuskoulutukseen erikoistuneen International Safety Instituten (INSI) koulutusta paikallisille journalisteille Afganistanissa, Somaliassa ja Haitilla. Jatkohakemus 2008-2010 ei saanut ulkoministeriön tukea.

Keski-Aasian ammattiliitot: Vikes on tukenut. 2007-2008 journalistien järjestäytymistä ja toimintaa sananvapauden puolesta entisissä neuvostotasavalloissa Kazakstanissa, Kirgisiassa ja Tadjikistanissa. Osana ETYJ-puheenjohtajuuskauden toimintaa järjestettiin keskiaasialaisille toimittajille myös sananvapausseminaari Helsingissä lokakuussa 2008. Hanke jatkuu vuoteen 2010.


Yhden maan hankkeet

Venäjällä Vikes on koko toimintansa ajan jatkanut Journalistiliiton perinteistä ammatillista ja kielikoulutusta Karjalan kansalliskielisille toimittajille Petroskoissa ja Suomessa. Vuonna 2009 koulutus jatkuu Tampereen ja Petroskoin yliopistojen yhteistyöllä ja toimittajayhteistyössä pohditaan jatkoa.

Palestiinassa Vikes tuki vuosina 2005-2006 Birzeitin yliopiston mediakeskuksen radiostudion laitteiden uusimista ja radiotyön sekä journalistisen etiikan opetusta länsirannalla ja Gazassa. Vuosina 2008 Vikes oli mukana Diakin Turun yksikön ja Betlehemin yliopiston kanssa mediaosaamisen kehittämishankkeessa Palestiinassa. Tämä hanke sai nyt jatkorahoitusta vuoteen 2010 saakka.

Egyptissä järjestettiin vuonna 2007 naiset ja media -seminaari yhdessä Egyptin journalistien syndikaatin ja Suomen suurlähetystön kanssa.

Intiassa Vikes tuki 2007-2008 dokumenttialan ammattilaisten ja kansalaisjärjestöjen verkottumista ja yhteistyötä Kerro se paremmin -hankkeella. Menestyksellinen ja paljon paikallista kiitosta saanut hanke ei saanut UM:n tukea jatkolle.

Burmassa/Myanmarissa Vikes on vuodesta 2005 ollut tukemassa maan ensimmäistä riippumattomien dokumentintekijöiden koulutusta, joka on vaikeiden vuosien aikana järjestäytynyt yksittäisistä satunnaisista kursseista pysyväksi toiminnaksi.

Namibiassa Vikes on vuosina 2007-2008 tukenut journalistisen etiikan vahvistamista ja journalistien yhteistoiminnan lisäämistä. UM on myöntänyt Rahoitusta vuosille 2008-2010. Hankkeen jatkon edellytykset tarkistetaan kevään 2009 aikana.

Tansaniassa Vikes on 2006-2008 järjestänyt internet- ja digitaalisen journalismin opetusta Iringassa ja jatkaa työtä 2008-2010 pääkaupungissa Dar es Salaamissa. Kursseilla on opeteltu hakemaan tietoa internetistä ja julkaisemaan blogeja. Blogeihin voi tutustua osoitteessa http://misaeditorsworkshop.blogspot.com/.

Nigeriassa Vikes käynnistää tänä vuonna maan ensimmäiset ympäristöjournalismin kurssit paikallisille toimittajille.

Nicaraguassa järjestetään Karibianmeren rannikon autonomisten alueiden freelance-toimittajille ammatillista ja journalismin etiikan koulutusta sekä luodaan yhteyksiä paikallisiin ja kansallisiin medioihin alueen ongelmien saamiseksi paremmin esille.


Perustiedot säätiöstä

Vikesin perustava kokous pidettiin 25.11.2004 ja se merkittiin säätiörekisteriin maaliskuussa 2005.

Kaudella 2008-2009 säätiön puheenjohtajana toimii Journalistiliiton asiamies Juha Rekola, varapuheenjohtajana toimittaja Heljä Korpijoki ja asiamiehenä freelance-toimittaja Marjut Helminen.

Säätiön hallituksen jäsenet ja varajäsenet toimikaudella 2008-2009:

Tuike Alitalo / TSY (Peik Johansson/ HSY)
eidi Hammarsten / APY (Matti Marjamäki /HUJ)
eena Mallat/SAL (Marjut Helminen /Maailman Sivu)
atti Siippainen / PKSY (Soma Rytkönen /IPS)
ari Taussi / RTTL-YOT (Janne Hopsu/RTTL-MOT)
iri Leppänen/ RTTL-FOT (Heljä Korpijoki / KSJ)
ina Räty /ESSY (Jouko Huru/PJY)


allituksen valitsee vuosittain kokoontuva perustajayhteisöjä edustava valtuuskunta, jonka puheenjohtajana 2008-2009 toimii päätoimittaja Elina Grundström.

Perustajayhteisöt

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia