Bangladeshin vaatetehtailla tukahdutetaan ay-toimintaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bangladeshin vaatetehtailla tukahdutetaan ay-toimintaa

Human Rights Watchin haastattelemat työntekijät kertovat ay-aktivistien pahoinpitelyistä ja uhkailuista.

Bangladeshilaisia tekstiilityöläisiä estetään järjestäytymästä ja ay-aktivisteja on jopa pahoinpidelty, raportoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Tekstiilitehtaiden harjoittamista käytännöistä kertoivat järjestön haastattelemat 47 työntekijää 21 eri tehtaassa pääkaupunki Dakan lähistöllä.

Haastatellut ammattiliittoaktivistit kertoivat HRW:lle, että toimintansa takia heitä oli pakotettu irtisanoutumaan, pahoinpidelty ja uhattu jopa kuolemalla. Naispuoliset ay-aktivistit kertoivat lisäksi kohdanneensa seksuaalista uhkailua ja loukkauksia.

Ammattiliittojen rekisteröitymistä Bangladeshissa on helpotettu sen jälkeen, kun yli 1100 työntekijän hengen vaatinut Rana Plaza -tehtaan onnettomuus voimisti kamppailua työntekijöiden aseman parantamiseksi. Tehdastason ammattiliiton perustaminen kuitenkin edellyttää, että 30 prosenttia työntekijöistä on mukana liitossa, mikä HRW:n mukaan on vaikea saavuttaa työnantajien uhkailun takia.

HRW:n mukaan Bangadeshin hallituksen tulisi nyt varmistaa, että tehtaanomistajat lopettavat liittojen johtohenkilöiden vainoamisen ja antavat liittojen toimia rauhassa.

"Paras keino välttää Rana Plazan kaltaisten onnettomuuksien toistumista ja lopettaa bangladeshilaistyöläisten hyväksikäyttö on, että työntekijöitä kannustetaan perustamaan ammattiliittoja valvomaan ja suojelemaan oikeuksiensa toteutumista", järjestön Aasian johtaja Brad Adams toteaa.

Bangladeshin hallituksen lisäksi HRW vetoaa maasta tekstiilejä hankkiviin länsimaisiin yrityksiin, jotta nämä käyttäisivät vaikutusvaltaansa ja painostaisivat bangladeshilaistuottajia kunnioittamaan työoikeuksia. Bangladesh on Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurin vaateviejä, ja viime syksyisestä minimipalkan nostamisesta huolimatta maan tekstiilityöläisten palkkaus on alhaisin maailmassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia