Ban Ki-Moon: Kahden valtion malli pahasti vaakalaudalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ban Ki-Moon: Kahden valtion malli pahasti vaakalaudalla

YK:n pääsihteerin mukaan rakentamisen jatkaminen Itä-Jerusalemiin uhkaa ajaa rauhanprosessin kokonaan karille.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on vedonnut jo toistamiseen Israeliin, että se vetäytyisi kiistanalaisista suunnitelmistaan laajentaa siirtokuntia miehitetyn Itä-Jerusalemin niin kutsutulle E1-alueelle, kertoo YK:n uutistoimisto.

Toteutuessaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun marrakuun lopussa paljastama laajennussuunnitelma katkaisisi yhteyden palestiinalaisten pääkaupungikseen suunnitteleman Itä-Jerusalemin ja muun Länsirannan välillä, Ki-Moon sanoo. 

"Tänä erityisen vaikeana aikana alueella, kaikkien osapuolten tulisi tehdä osoittaa selvästi luovansa edellytyksiä rauhanneuvotteluille ja turvata tulevaa rauhanprosessia, joka on vaarassa", Ban Ki-moon sanoi lausunnossaan.

Ban Ki-moon muistutti, että kansainvälinen oikeus on todennut Länsirannan siirtokunnat laittomiksi. Hän myös korosti, että alueella järjestettyjä rauhanomaisia mielenosoituksia tulee kunnioittaa.

Viime viikkojen aikana palestiinalaisaktivistit ovat perustaneet telttaleirejä Israelin siirtokunnnille kaavoittamille alueille ja järjestäneet niissä rauhanomaisia mielenosoituksia. Israelilaisten tuomioistuinten päätösten vastaisesti Israelin armeija on toistuvasti käynyt purkamassa leirit turvallisuusuhkina.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia