Ay-järjestöt: Qatar käyttää pakkotyövoimaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ay-järjestöt: Qatar käyttää pakkotyövoimaa

Kansainvälinen työjärjestö ILO alkaa tutkia Qatarin siirtotyöläisten oloja.

Kansainväliset ammattiliitot ovat jättäneet valituksen YK:n alaiselle kansainväliselle työjärjestölle ILO:lle pakkotyövoiman käytöstä Qatarissa. Qatarin siirtotyöläisten olosuhteita on kritisoitu ennenkin, mutta kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ILO tutkii pakkotyövoimaa maassa.

Ay-liikkeen kansainvälinen kattojärjestö ITUC kertoo, että sille on kerrottu sadoista pakkotyötapauksista. ITUC sekä rakennustyöläisten kansainvälinen ay-järjestö BWI ovat esittäneet ILO:lle seitsemän tapausta.

Qatarissa arvioidaan olevan noin 1,2 miljoonaa siirtotyöläistä. He muodostavat yli 90 prosenttia maan työvoimasta. Monet työskentelevät rakennusalalla ja tienaavat ITUC:n vuonna 2011 ilmestyneen raportin mukaan vain noin 200 euroa kuussa.

Qatarin työministeriö sai viime vuonna noin 6 000 valitusta työntekijöiltä. ITUC:n mukaan työnantajat ovat muun muassa antaneet vääriä lupauksia työn luonteesta, jättäneet maksamatta sovittua palkkaa, pitäneet työntekijöiden passit itsellään ja pakottaneet työntekijöitä elämään leireillä. Monet työntekijät ovat rekrytoijille velkaa suuria summia.

ITUC:n pääsihteerin Sharan Burrow'n mukaan maan viisumijärjestelmä antaa työnantajille liikaa valtaa päättää työntekijöiden asioista.

"Työnantajat yksin päättävät, voiko työntekijä vaihtaa työpaikkaa, lähteä maasta tai jäädä Qatariin", hän kertoo.

Ammattiliitot ovat huolissaan, sillä lähivuosina Qatariin palkataan luultavasti miljoonia siirtotyöläisiä lisää. Qatarin on määrä järjestää jalkapallon MM-kisat vuonna 2022, ja maahan tarvitaan uusia stadioneita ja muuta infrastruktuuria.

ILO:n on määrä perustaa nyt jätetyn valituksen vuoksi komitea tutkimaan tilannetta. Sen jälkeen se antaa suosituksensa Qatarin hallitukselle.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia