Avustusjärjestöt varoittavat ruokakriisistä Länsi- ja Keski-Afrikassa: Yli 35 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avustusjärjestöt varoittavat ruokakriisistä Länsi- ja Keski-Afrikassa: Yli 35 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta

Muun muassa konfliktit, ruuan korkean hinta ja Ukrainan konfliktin talousvaikutukset ovat pahentaneet ruokapulaa Länsi- ja Keski-Afrikan maissa. Ensi vuonna nälkäisten määrä voi olla 48 miljoonaa, sanovat YK-järjestöt.

Vehnäntähkiä.

Kuva: J. Van de Gevel / Biodiversity International / CC BY-NC-ND 2.0.

Nälästä kärsivien määrä Länsi- ja Keski-Afrikassa voi nousta ensi vuonna ennätyslukemiin, ellei nopeita ja pitkäaikaisia ratkaisuja saada aikaan pian, varoittavat YK:n avustusjärjestöt. 

Tuoreen selvityksen mukaan alueen maissa yli 35 miljoonaa ihmistä ei saa riittävästi ruokaa ja ravintoaineita. Ensi vuonna määrä voi nousta 48 miljoonaan, mikä olisi ennätysmäisen paljon.

”Ensi vuoden ruoka- ja ravitsemustilanne näyttää äärimmäisen huolestuttavalta, ja tämä pitäisi olla viimeinen varoitus kaikille alueen hallituksille ja niiden kumppaneille”, sanoo Maailman ruokaohjelman (WFP) Länsi-Afrikan aluejohtaja Chris Nikoi tiedotteessa.

Nälästä kärsivistä noin 6,7 miljoonaa on lapsia. Joillakin alueilla alle 5-vuotiaiden aliravitsemus on jo noussut yli kriisikynnyksenä pidetyn 15 prosentin, järjestöt kertovat.

Järjestöt vaativat alueen hallituksia lisäämään tukea ja investointeja ruokaturva- ja ravitsemusohjelmiin jotka vahvistavat yhteisöjen sietokykyä ja suojaavat näiden elinkeinoja. Järjestöt itse tukevat muun muassa sosiaaliturvajärjestelmiä ja jakavat käteisapua.

Ruokapulan taustalla ovat muun muassa kuivuus ja tulvat. Tällä hetkellä satonäkymät ovat hyvät, markkinatilanne on parantunut ja viljantuotanto on kasvanut. Silti jatkuva turvattomuus, sään ääri-ilmiöt, korkea ruuan hinta, koronan ja myös Ukrainan konfliktin talousvaikutukset lisäävät nälkää, järjestöt kertovat. 

Esimerkiksi Senegal, Liberia, Benin ja Mauritania ovat tuoneet yli puolet vehnästään pääosin Venäjältä ja Ukrainasta.

Erityisen huolestuttava tilanne on konfliktialueilla Tšad-järven alueella sekä Liptako-Gourman alueella, joka kattaa alueita Burkina Fasosta, Malista ja Nigeristä. Noin 25 500 ihmistä voi pudota katastrofaalisen nälän tilaan ensi kesänä, järjestöt varoittavat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia