Uutiset Ukrainan konflikti

Avuntarvitsijoiden määrä moninkertaistunut Ukrainassa

Noin 3,8 miljoonaa ukrainalaista tarvitsee humanitaarista apua. Miljoonilta puuttuvat esimerkiksi kunnolliset terveyspalvelut tai puhdas vesi, kertoo YK.
(Kuva: UNICEF Ukraine / CC BY 2.0)

Noin 3,8 miljoonaa ihmistä Ukrainassa tarvitsee humanitaarista apua. Aiemmin vuonna 2016 määrä oli vain noin 700 000, mutta maan itäosissa yhä jatkuva konflikti on nostanut avuntarvitsijoiden määrää nopeasti, arvioi YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimisto (OCHA).

Konflikti on vaikeuttanut ihmisten ja tavaran liikkumista, pysäyttänyt sosiaaliturva- ja eläkemaksujen välittämisen sekä aiheuttanut tuhoa muun muassa vesi- ja sähköinfrastruktuurille. Lisäksi monet eivät ole pystyneet maksamaan vesilaskujaan, mikä on aiheuttanut vesikatkoja. Kylmän säätilan ja puhtaan veden puutteen takia myös osa kouluista on joutunut sulkemaan päiviksi ovensa, OCHA:n joulukuun lopussa julkaistussa raportissa kerrotaan.

Se pyytää avunantajilta 214:ta miljoonaa dollaria eli noin 204:ää miljoonaa euroa avun toimittamiseksi Ukrainaan. Viimevuotisesta apuvetoomuksesta kasaan saatiin kuitenkin vain noin kolmannes.

Itä-Ukrainan sisällissota hallituksen ja kapinallisten välillä alkoi keväällä 2014. Alueen hauraat tulitauot eivät ole pitäneet, ja marraskuun loppuun mennessä konfliktissa oli kuollut lähes 9 600 ihmistä. 1,1 miljoonaa ihmistä on paennut maasta.

Ukrainan konflikti katastrofiapukonflikti Ukraina

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.
Nainen maissipellolla

Lohkoketjuteknologia auttaa pienviljelijöitä Jamaikalla – Mahdollistaa lainan saamisen jopa ilman pankkitiliä

Iso osa maailman pienviljelijöistä on kokonaan pankkipalvelujen ulkopuolella. Jamaikalainen startup-yritys hyödyntää lohkoketjuteknologiaa, jonka avulla viljelijät voivat saada mikroluottoja ilman takuita tai edes pankkitiliä.