Avunantajat jäädyttivät Tansanian budjettituen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avunantajat jäädyttivät Tansanian budjettituen

Taustalla ovat epäilykset valtiollisen sähköyhtiön väärinkäytöksistä. Tansania kuuluu Suomen tärkeimpiin kehitysyhteistyökumppaneihin.

Tansanian avunantajat ovat kieltäytyneet maksamasta maalle budjettitukea siihen asti, kunnes maan tutkimukset valtiollisen sähköyhtiön epämääräisistä rahansiirroista valmistuvat.

Budjettituki on suoraan valtion budjettiin maksettavaa rahaa, jota oli määrä maksaa Tansanialle budjettivuodelle 2014–2015 noin 559 miljoonaa dollaria eli noin 442 miljoonaa euroa.

Osa summasta on vielä maksamatta, ja maksatusta on lykätty siihen asti, kunnes valtiontilintarkastajien raportti valmistuu, kertoo Suomen Tansanian suurlähettiläs Sinikka Antila. Loppujen rahojen käytöstä päätetään hänen mukaansa sen jälkeen, kun on saatu vahvistus siitä, että asiat selvitetään kunnolla ja että mahdollisiin väärinkäytöksiin puututaan.

Suomi on tällä hetkellä Tansanian 17 avunantajamaasta ja viidestä monenkeskisestä avunantajasta koostuvan ryhmän puheenjohtajamaa. Budjettitukea antaa maalle 11 avunantajaa, mukaan lukien Suomi.

Jäädytyksen taustalla on monimutkainen vyyhti, jonka tansanialainen Citizen-lehti viime keväänä paljasti. Se liittyy valtiollisen sähköyhtiön ja yksityisen sopimuskumppanin 1990-luvun välienselvittelyyn, joihin sisältyi noin 120 miljoonan dollarin eli noin 95 miljoonan euron talletus sulkutilille. Epäilyt väärinkäytöksistä liittyvät sulkutilillä olevien varojen vapautukseen, kertoo ulkoministeriö tiedotteessaan.

Tansania on Suomen pitkäaikaisin ja rahallisesti yksi merkittävimmistä kumppanimaista. Tänä vuonna Suomi antaa Tansanialle kahdenvälistä apua noin 31 miljoonaa euroa, josta 11 miljoonaa on ollut budjettitukea.

Viime vuonna tukea jouduttiin perimään takaisin 80 000 euroa, kun paikallishallinnon uudistuksen tukiohjelmassa ilmeni väärinkäytöksiä.

Antila muistuttaa, että Tansaniassa langetetaan nykyään aiempaa enemmän rangaistuksia etenkin pienimuotoisesta korruptiosta. Myös valtiontilintarkastajan raportointi on parantunut huomattavasti, hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia