Uutiset Rauha ja konfliktit

Aseistakieltäytyjäliitto: Kansalaispalvelus rikkoisi pakkotyön kieltoa

Elisabeth Rehnin ajatushautomo ehdotti kaikille pakollista kansalaispalvelusta. Ehdotus epäilyttää Aseistakieltäytyjäliittoa, jonka mukaan asevelvollisuusjärjestelmää pitäisi pikemminkin supistaa.
Suomen lippu
Suomen asevelvollisuusjärjestelmää pitäisi supistaa eikä laajentaa, vaatii Aseistakieltäytyjäliitto. (Kuva: Timo Guflger / CC BY-NC-ND 2.0)

Siirtyminen asevelvollisuudesta kaikkia koskevaan kansalaispalvelukseen rikkoisi kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin sisältyvää pakkotyön kieltoa, varoittaa Aseistakieltäytyjäliitto.

Sen mukaan asevelvollisuusjärjestelmää pitää kyllä uudistaa, mutta sen laajentamisen sijasta sitä pitäisi pikemminkin supistaa.

Entisen puolustusministerin Elisabeth Rehnin ajatushautomo julkisti viime viikolla raportin, jossa ehdotettiin, että asevelvollisuudesta luovuttaisiin ja sen sijaan siirryttäisiin kaikkia koskevaan kansalaispalvelukseen, jonka voisi suorittaa joko asepalveluksena tai varautumispalveluksena, johon voisi kuulua esimerkiksi väestön- tai ympäristönsuojelua. Osallistujat saisivat verovähennyksiä, kieltäytyjät eivät.

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan järjestelmässä olisi useita ongelmia ja se saattaisi rikkoa Euroopan ihmisoikeussopimusta sekä kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevaa yleissopimusta. Sopimusten mukaan valtiot saavat kyllä määrätä kansalaisensa asepalvelukseen ja siviilipalvelukseen, mutta kaikki muu on kiellettyä pakkotyötä.

Aseistakieltäytyjäliiton mielestä palveluksesta pitäisi olla myös mahdollisuus kieltäytyä.

”Suomi on velvollinen tunnustamaan aseistakieltäytymisoikeuden, eikä sotilaalliseen varautumiseen ilmeisen läheisesti kytketty 'varautumispalvelu' sitä toteuttaisi. Palveluksesta tulee siis olla myös mahdollisuus kieltäytyä”, se toteaa kannanotossaan.

Järjestön mukaan on myös kyseenalaista, tarvittaisiinko uutta järjestelmää. Esimerkiksi Norjassa on vapaaehtoinen asevelvollisuus, mutta ei varautumispalvelusta, se muistuttaa.

Asevelvollisuusjärjestelmän uudistaminen on herättänyt tänä vuonna paljon keskustelua. Suomessa on pohdittu muun muassa mahdollisuutta luopua Jehovan todistajien erioikeudesta kieltäytyä asepalveluksesta. Taannoin puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) ehdotti myös naisten asepalveluksesta luopumista varojen säästämiseksi.

Rauha ja konfliktit kansalaisoikeudetpolitiikkalakiaseet & armeija Suomi Aseistakieltäytyjäliitto

Lue myös

Laivan muotoinen keramiikkaveistos

Sadankomitean rauhanpalkinto oikeustieteen tutkija Jarna Petmanille – ”Kansainvälisen oikeuden sanoma on, että heikompia on kuultava ja suojeltava”

Sadankomitea haluaa tämänvuotisella rauhanpalkinnollaan korostaa kansainvälisen oikeuden merkitystä kestävän rauhan perusedellytyksenä. Palkinnon sai muun muassa asevalvontaa ja tappajarobotteja tutkinut dosentti Jarna Petman.
Kottikärryjä työntäviä ihmisiä pakolaisleirillä

Raportti: Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viime vuonna ennätysmäärä pakolaisia – suurin osa vain viidestä maasta

Pakolaisia oli maailmassa vuonna 2017 eniten sitten toisen maailmansodan. Pakolaisten määrä on kasvanut erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta kärkisijaa pitää edelleen Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän alue.
Kaksi punaista teloitetaan talvella 1918

Kymmeniä suomalaisia aseistakieltäytyjiä teloitettiin vuonna 1918

Tuhannet suomalaiset välttelivät viimeiseen asti aseisiin tarttumista sisällissodan aikana. Useimmiten se vaati käpykaartilaisuutta tai muuta esivallan uhmaamista, mistä seurauksena saattoi olla kuolema.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset