Amnestyn ihmisoikeuspalkinto transihmisten oikeuksien puolustajille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnestyn ihmisoikeuspalkinto transihmisten oikeuksien puolustajille

Tuoreen kyselyn mukaan lähes puolta suomalaisista transihmisistä on syrjitty tai häiritty.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International myöntää tämänvuotisen Kynttiläpalkintonsa transihmisten oikeuksien puolustajille. Palkinnonsaajia ovat ihmisoikeusjärjestö Seta, sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia ajava Trasek sekä transsukupuolisuudestaan avoimesti puhuneet Heli Hämäläinen, Juudas Kannisto ja Luca Tainio.

Palkinnot luovutetaan tänään kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä.

"Palkitut ovat tehneet merkittävää työtä transihmisten oikeuksien puolustamiseksi. Transihmiset ovat yksi yhteiskuntamme syrjityimmistä vähemmistöistä", sanoo Amnestyn Suomen osaston puheenjohtaja Jussi Förbom.

Amnesty mukaan Seta ja Trasek ovat vuosien ajan tehneet tinkimätöntä ihmisoikeustyötä transihmisten oikeuksien toteuttamiseksi ja tukeneet transihmisiä vaikuttamalla aktiivisesti lainsäädäntöön ja päättäjiin. Juudas Kannisto ja Luca Tainio ovat murtaneet ennakkoluuloja esiintymällä mediassa ja puhumalla omista kokemuksistaan. Heli Hämäläinen nosti translain epäkohdat esiin viemällä tapauksensa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Palkinto on ajankohtainen, sillä Suomi on parhaillaan uudistamassa translakia, joka tällä hetkellä vaatii muun muassa lisääntymiskyvyttömyyttä edellytyksenä juridisen sukupuolen vahvistamiselle. Lakiesitystä ei kuitenkaan ole otettu käsittelyyn, ja järjestöt ovatkin kritisoineet sen hidasta etenemistä.

Euroopan perusoikeusviraston tuoreen selvityksen (pdf) mukaan lähes puolet Suomen transihmisistä on kokenut syrjintää identiteettinsä vuoksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia