Amnesty: Pakolaisten oikeudet entistä heikommilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Pakolaisten oikeudet entistä heikommilla

Erityisesti pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden ihmisoikeudet ovat jääneet kansainvälisesti huomiotta, todetaan Amensty Internationalin tämän vuoden raportissa.

(Kuva: Zoriah / cc 2.0)

Maailma on yhä vaarallisempi paikka pakolaisille ja turvapaikanhakijoille, sillä valtiot eivät lisääntyvissä määrin kunnioita heidän oikeuksiaan, todetaan Amnesty Internationalin vuosiraportissa. Raportissa arvioitiin 159 maan ihmisoikeustilannetta.

"Maailman konflikteja ei ratkota tehokkaasti eikä niitä pakenevien oikeuksia suojella. On syntynyt uusi alaluokka, jolla ei ole oikeuksia. Monet hallitukset loukkaavat ihmisoikeuksia maahanmuuton rajoittamisen nimissä", sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Esimerkiksi Syyriassa tilanne on räikeä. Maailma katsoi lähes toimettomana vierestä kun sotilaat hyökkäsivät silmittömästi siviilejä vastaan. Ihmisiä on tapettu, kidutettu ja kadonnut, raportoi Amnesty.

"Muut maat eivät puutu Syyrian tai muiden vastaavien maiden tilanteeseen, koska ne pitävät ihmisoikeusloukkauksia 'sisäisenä asiana'. Valtion itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen on usein vain tekosyy olla toimimatta. YK:n turvallisuusneuvoston on pystyttävä tehokkaisiin päätöksiin ja johdonmukaisesti vastattava ihmisoikeusloukkauksiin", vaatii Johansson.

Suomi saa raportissa moitteita turvapaikanhakijoiden huonosta kohtelusta. Turvapaikanhakijoista kaksi kolmesta joutuu odottamaan päätöksiä putkassa ja säilöönotossa on pidetty myös lapsia. Samalla ihmisiä on vastoin kansainvälisiä velvoitteita palautettu maihin, joissa he ovat vaarassa joutua kidutetuiksi, järjestö sanoo.

Suomi sai lisäksi moitteita naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan yleisyydestä, CIA:n vankilennoista sekä siitä, että siviilipalvelusaika on rangaistuksenomaisesti pidempi kuin asepalvelu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia