Amnesty: Eurooppa osavastuussa Libyan siirtolaisten kidutuksesta ja ihmiskaupasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Eurooppa osavastuussa Libyan siirtolaisten kidutuksesta ja ihmiskaupasta

EU tukee Libyan rannikkovartiostoa, jolla puolestaan on yhteyksiä salakuljettajiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty tuoreessa raportissaan.

Siirtolaisia saapumassa Sisiliaan vuonna 2015.

Siirtolaisia saapumassa Sisiliaan vuonna 2015. Kuva: CC BY-NC-ND 2.0.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää EU-maita kymmenien tuhansien Libyaan saapuneiden pakolaisten ja siirtolaisten epäinhimillisestä kohtelusta.

EU-maat ovat järjestön tänään julkaistun raportin mukaan osasyyllisiä, sillä EU tukee Libyaa, jotta se estäisi siirtolaisten tulon Välimeren kautta Eurooppaan.

Libyan tilanne on ollut kaoottinen vuodesta 2011, jolloin maan diktaattori Muammar Gaddafi tapettiin. Se on silti monien Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten kauttakulkumaa, ja maassa arvioidaan olevan yli 700 000 siirtolaista. He joutuvat usein kurjiin oloihin ja heitä jopa myydään orjiksi.

Saapuminen laittomasti Libyaan luetaan maan laissa rikokseksi, ja siksi siirtolaisia pidätetään mielivaltaisesti. Rannikkovartioston pidättämät pakolaiset ja siirtolaiset suljetaan pidätyskeskuksiin. Amnestyn mukaan jopa 20 000 ihmistä on tällä hetkellä pidätettyinä ahtaissa, epähygieenisissä tiloissa.

Raporttia varten haastatellut siirtolaiset ja pakolaiset kertoivat kokeneensa tai nähneensä mielivaltaisista pidätyksiä ja tappoja, pakkotyötä, kidutusta ja kiristystä. Toimien takana olivat viranomaiset, sissiryhmät tai aseelliset ryhmät.

Kymmenet ihmiset kertoivat joutuneensa hyväksikäytön kierteeseen, jonka taustalla on Libyan rannikkovartioston, salakuljettajien ja vartijoiden yhteistyö. Vartijat pidätyskeskuksissa kiristävät siirtolaisilta rahaa kiduttamalla heitä.

”He hakkasivat minua kumiletkulla, koska he halusivat rahaa vapautuksen vastikkeeksi. He soittavat perheelle samalla, kun hakkaavat, jotta perhe lähettäisi rahaa”, kertoi gambialainen mies.

Maksukykyiset siirtolaiset saattavat päästä pois Libyasta salakuljettajien ja rannikkovartioston yhteistyön avulla, raportissa kerrotaan. Joissain tapauksissa Libyan rannikkovartiosto on jopa saattanut veneitä kansainvälisille vesille.

EU on epäsuorasti kuviossa mukana, sillä eurooppalaiset hallitukset ovat tukeneet Libyan hallituksen osastoa, jonka tehtävänä on estää muuttoa Eurooppaan. Osasto on vastuussa pidätyskeskuksista. Eurooppalaiset hallitukset ovat myös solmineet sopimuksia Libyan paikallishallinnon, heimojohtajien ja aseellisten ryhmien kanssa salakujetuksen ja siirtolaisuuden estämiseksi.

EU-maat tukevat myös Libyan rannikkovartiostoa, jotta se pysäyttäisi siirtolaiset Välimerellä. Uusi todistusaineisto osoittaa, että Libyan viranomaisten toimet Italian lahjoittamalla aluksella johtivat 50 ihmisen hukkumiseen Välimerellä, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan Libyan rannikkovartioston ja salakuljettajien yhteistyön laajuudesta ei ole varmuutta, mutta on selvää, että viime vuosina rannikkovartioston toimintavalmiudet ovat EU:n tuen ansiosta kasvaneet. Tänä vuonna rannikkovartiosto on pidättänyt lähes 20 000 ihmistä ja vienyt heidät pidätyskeskuksiin.

Amnestyn mukaan EU:n on nyt vaadittava Libyaa lopettamaan pidätykset. Pidätetyt on vapautettava ja YK:n pakolaisjärjestön toiminta maassa sallittava.

”Eurooppalaisten hallitusten täytyy harkita Libyan kanssa tehtyä yhteistyötä tarkkaan. Eurooppalaisten hallitusten on autettavaa turvapaikanhakijoita Eurooppaan laillisten ja turvallisten reittien, kuten pakolaiskiintiön, kautta. Vastuuta pakolaisista ei voi ulkoistaa Libyan kaltaisille maille”, sanoo Amnestyn Suomen osaston pakolaisasiantuntija Kaisa Väkiparta tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia