Amnesty: Euroopan myönnettävä osuutensa CIA:n kidutusohjelmassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Euroopan myönnettävä osuutensa CIA:n kidutusohjelmassa

Ilman Euroopan apua Yhdysvallat ei olisi pystynyt pidättämään ja kiduttamaan ihmisiä, järjestö kritisoi.

Euroopan maiden pitää kantaa vastuunsa osallisuudestaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n kidutus- ja pidätysohjelmaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Maat eivät ole tutkineet omia toimiaan riittävänä kattavasti ja tehokkaasti, järjestö kritisoi tänään ilmestyneessä raportissaan (pdf).

Raportissa on yhdistelty julkisesti saatavilla olevia tietoja sekä Yhdysvaltain senaatin viime joulukuussa julkaiseman CIA-raportin tietoja. Senaatin raportissa myönnettiin maan syyllistyneen kidutukseen kuulustelu- ja pidätysohjelmassaan.

Senaatin raportissa ei mainita Euroopan maita nimeltä, mutta tiedossa on, että CIA:lla on ollut salaisia vankiloita ainakin Liettuassa, Puolassa ja Romaniassa. Myös Saksa, Makedonia ja Iso-Britannia ovat avustaneet CIA:ta, Amnesty sanoo.

Esimerkiksi Puolassa kaksi entistä viranomaista myönsi senaatin raportin julkistuksen jälkeen, että maassa on ollut salainen CIA:n pidätyskeskus. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi maan toimet viime heinäkuussa.

Amnestyn mukaan ilman Euroopan apua Yhdysvallat ei olisi pystynyt salassa pidättämään ja kiduttamaan ihmisiä niin monen vuoden ajan. Järjestön mukaan Euroopan hallitusten pitää tehdä aiheesta laaja tutkinta ja asettaa syylliset oikeuden eteen.

"Senaatin raportti osoittaa, että eurooppalaisilla liittolaisilla oli tärkeä rooli CIA:n operaatioissa. Euroopan valtiot eivät voi enää vedota kansalliseen turvallisuuteen ja valtionsalaisuuksiin piilottaakseen totuutta. Kidutettujen on aika saada oikeutta", sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen järjestön tiedotteessa.

Amnestyn raportissa mainitaan myös Suomi maana, joka on jollakin tavoin ollut CIA:n ohjelmassa mukana. Viime keväänä ilmestyneen eduskunnan oikeusasiamiehen raportin mukaan Suomen toimista ei ole saatavissa täyttä varmuutta. Amnesty on epäillyt, että pidätettyjä on lennätetty Suomen kautta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia