CIA-raportti: YK ja järjestöt vaativat kidutukseen syyllistyneitä oikeuden eteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

CIA-raportti: YK ja järjestöt vaativat kidutukseen syyllistyneitä oikeuden eteen

Bushin rooli kidutusohjelmassa olisi pitänyt tutkia aikoja sitten, sanoo Amnestyn Yhdysvaltain osaston johtaja.

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK vaativat kidutukseen syyllistyneitä Yhdysvaltain viranomaisia oikeuden eteen. Maan senaatti julkisti eilen pitkään odotetun raportin maan keskustiedustelupalvelun CIA:n salaisesta kuulustelu- ja pidätysohjelmasta, jonka on pitkään epäilty hyödyntäneen kidutusta.

"Julkaisun perusteella on jälleen kerran kristallinkirkasta, että Yhdysvaltain hallitus käytti kidutusta. Se on rikos, ja vastuulliset on tuotava oikeuteen. Kyseessä ei ollut valvomaton operaatio, vaan ohjelma, joka oli yksityiskohdiltaan hyytävä ja laiton ensimmäisestä päivästä alkaen. -- On vastuunoton, mukaan lukien täyden tutkinnan, syytteiden ja korvausten, aika", sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Yhdysvaltain osaston johtaja Stephen W. Hawking kannanotossaan.

Hänen mukaansa kidutuksen sallineen Yhdysvaltain entisen presidentin George W. Bushin rooli ohjelmassa olisi pitänyt tutkia jo aikoja sitten.

Tutkintaa vaatii myös YK:n ihmisoikeuksien ja terrorismin vastaisen sodan erityisraportoija Ben Emmerson. Hän muistuttaa, että kansainvälinen laki kieltää immuniteetin antamisen viranomaisille, jotka ovat syyllistyneet kidutukseen.

Brittiläisen Guardian-lehden haastatteleman Human Rights Watchin edustajan Andrea Prasowin mukaan kidutuksen vastaisessa sopimuksessa mukana olevien valtioiden on asetettava syytteeseen kidutukseen syyllistyneet viranomaiset niiden omalla maaperällä.

Senaatin komitean tekemä kidutusraportti hyväksyttiin jo vuonna 2012, mutta CIA on pyrkinyt estämään sen julkaisun. Eilen julkaistu raportti on 6 700-sivuisen kokonaisraportin 500-sivuinen tiivistelmä, eikä se sisällä kidutukseen syyllistyneiden viranomaisten nimiä. Sen sijaan raportissa kerrotaan CIA:n turvautuneen muun muassa vesikidutukseen, valeteloituksiin ja seksuaaliseen uhkailuun.

Kidutus oli osa CIA:n salaista luovutus- ja pidätysohjelmaa, joka alkoi syyskuun 11. päivän jälkeisten terrori-iskujen jälkeen. Raportin mukaan kidutuksella ei kuitenkaan saatu arvokkaita tietoja.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kielsi kidutuksen käytön kuulustelukeinona virkaan astuttuaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia