Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa

Meksiko on yksi maailman vaarallisimmista maista toimittajille. Erityisen hankalaa on naistoimittajilla, jotka muiden uhkien lisäksi voivat joutua kokemaan seksuaalista ahdistelua, syrjintää ja miehiä suosivia asenteita työssään.

Toimittajat ottavat kuvia kylttiä pitelevästä luurangosta

"Totuutta ei tapeta tappamalla toimittajia", luurangon pitelemässä kyltissä lukee. Etenkin huumekaupasta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta kirjoittavilla toimittajilla on Meksikossa suuri riski tulla tapetuiksi. Kuva: Eneas De Troya / CC BY 2.0.

Meksikolaisen Milenio-mediayhtymän politiikan ja talouden toimittaja Guadalupe Soledad Ramírez itki koko yön kerrottuaan esimiehilleen kokemastaan työpaikkakiusaamisesta lehden toimituksessa.

“Siitä ei ole helppo puhua. Sen jälkeen saa jatkuvasti pelätä lähtöpasseja ja että saa huonot suositukset”, Soledad Ramírez sanoo.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuoden 2019 lehdistönvapausindeksissä Meksiko on 180 maan joukossa sijalla 144. Järjestön luokituksessa maan lehdistönvapaustilanne on määritelty ”vaikeaksi”.

Erityisen hankalaa on naistoimittajilla.

“Monet naispuoliset kollegani ovat lähteneet, koska he kokevat ettei heidän työllään ole merkitystä”, Soledad Ramírez sanoo.

Kysyttäessä, onko työpaikalla yleisesti huono ilmapiiri, hän painottaa sen oleva nimenomaan naisvastainen ja tietävänsä toimituksessa ainakin viisi huonosta kohtelusta kärsivää naista.

Machistinen kulttuuri juurtunut syvään

Meksikon naistoimittajien yhdistykseen Periodistas Unidas Mexicanas kuuluu toimittajia, valokuvaajia, toimitussihteereitä, kääntäjiä ja graafikoita. Järjestön mukaan 73 prosenttia meksikolaisissa tiedotusvälineissä työskentelevistä naisista on kokenut työssään kiusaamista, vainoa tai seksuaalista ahdistelua.

Soledad Ramírezin kollega Dulce Gamero, edellisen tavoin alle 30-vuotias nainen, työskentelee toimittajana Milenion kulttuuriosastolla. Seksuaalista häirintää naiset eivät kertomansa mukaan ole työpaikallaan kokeneet, juttukeikoilla sen sijaan kyllä.

”Jotkut muusikot uskovat, että koska he ovat kuuluisia, he voivat tehdä sinusta pilaa, tai kesken haastattelun aletaan kommentoida ulkonäköä. Eräs muusikko sanoi antavansa haastattelun, jos kävisin hänen kanssaan hänen yksityishuoneessaan”, Dulce Gamero sanoo.

Kerran Gameron oli keskeytettävä haastattelu ja lopetettava jutunteko seksuaalissävytteisten kommenttien ja ehdotusten vuoksi.

Toimituksen työkulttuuria Soledad Ramírez ja Gamero nimittävät machistiseksi.

Naisten kohtaamia ongelmia ovat muun muassa huutaminen, hankalien työprojektien antaminen ja palkankorotusten puute. Naistoimittajien ammattitaitoa ja poliittisia näkemyksiä vähätellään. Miehiä suositaan koulutuksissa, kun taas naiset eivät välttämättä pääse lainkaan osallistumaan ammattitaitoaan kehittäville kursseille.

Soledad Ramírez on yrittänyt ratkaista tilanteen nostamalla ongelmat esiin työpaikallaan, mutta miehiä suosiva kulttuuri on juurtunut niin syvään, että sitä on vaikea muuttaa yksittäisten valitusten kautta. Esimiehet tai henkilöstöosasto eivät ole tehneet mitään tilanteen parantamiseksi.

Haastateltavien mukaan useita heidän naispuolisia työtovereitaan on machistisen ilmapiirin vuoksi irtisanoutunut tai erotettu ja ainakin kaksi suunnittelee lähtöä parhaillaan.

Äidiksi tulleita naisia toimituksissa sen sijaan tuetaan. Vaikka palkka on matala ja ammattitaitoa vähätellään, raskauden aikana saa apua, ja jos jatkaa töitä lapsen saannin jälkeen, voi ottaa vauvan mukaan töihin ja imettää työpaikalla.

Toimittajat vaarassa työssään

Meksikossa vaikeaa ei ole ainoastaan naistoimittajilla, vaan meksikolaistoimittajat yleisesti tuntevat  olonsa uhatuiksi työssään.

Dulce Gameron mukaan fyysinen väkivalta on harvoin ongelma Mexico Cityssä työskenteleville toimittajlle, mutta lehden muissa toimituksissa, kuten pohjoisessa Coahuilan osavaltiossa sijaitsevassa Torreónissa, kollegat ovat silmin nähden peloissaan joutuessaan raportoimaan järjestäytyneen rikollisuuden väkivallasta. Välillä toimitukseen tulee uhkasoittoja, joissa vaaditaan väkivallasta kertovien uutisten poistamista.

Kansainvälisen ilmaisunvapautta puolustavan ihmisoikeusjärjestön Article 19:n mukaan Meksikon edellisen presidentin, Institutionaalisen vallankumouspuolueen PRI:n Enrique Peña Nieton kaudella vuosina 2012–2018 maassa raportoitiin lähes 2000 hyökkäystä lehdistöä vastaan. Vuonna 2019 Meksikossa tapettiin kymmenen toimittajaa, eniten koko maailmassa, ja hyökäyksiä lehdistöä vastaan oli yli 200.

Monet odottivat tilanteen muuttuvan, kun nykyinen presidentti, vasemmistolainen Andrés Manuel López Obrador astui valtaan vuonna 2018. Niin ei ole käynyt, vaan hyökkäyksiä tiedotusvälineitä ja toimittajia vastaan on edelleen runsaasti.

Kirjoittaja on freelance-toimittaja.

Suomennos: Silja Ylitalo

Tämä asiakirja on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Tämän asiakirjan sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.

Logo EU 2019 FVR
Logo FVR 2019
Logo 2019 Fingo pieni FVR

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia