Aktivistien ja toimittajien ahdistelu Krimillä avointa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aktivistien ja toimittajien ahdistelu Krimillä avointa

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat loppua rikoksista epäiltyjen puolisotilaallisten joukkojen toiminnalle Krimin niemimaalla.

Tunnuksettomat aseelliset joukot ovat iskeneet aktivisteja ja toimittajia vastaan Krimillä, raportoivat kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt. Paikallisten lähteiden mukaan joukot ovat hajottaneet protesteja, suorittaneet laittomia etsintöjä ja häirinneet toimittajia työssään.

Human Rights Watchin (HRW) mukaan niin kutsutut itsepuolustusjoukot aktivoituivat Krimillä helmikuun loppupuolella. Krimin hallinto on myöntänyt kertomansa mukaan entisistä poliiseista ja sotilaista koostuville 11 000 hengen joukoille valtuudet pitää järjestystä ja hallita kaikkia alueen sotilaskohteita.

"Krimin viranomaiset sallivat laittomien ja tunnistamattomien aseellisten joukkojen pyörittää asioita niemimaalla ja syyllistyä rikoksiin, jotka jäävät tutkimatta ja rankaisematta", HRW:n Euroopan ja Keski-Aasian johtaja Rachel Denber toteaa.

Järjestö korostaa, että vaikka joukkojen annetaan toimia ikään kuin alueella vallitsisi oikeudellinen tyhjiö, paikallisviranomaiset ovat oikeudellisessa vastuussa turvallisuuden takaamisessa alueella. Viranomaisten tulisikin pysäyttää joukkojen toiminta sekä hajottaa ne ja riisua ne aseista, HRW sanoo.

Järjestö myös vaatii viranomaisia selvittämään pikaisesti kidnapatun ja sittemmin kuolleena löydetyn aktivistin Reshat Ametovin tapauksen, jossa silminnäkijähavaintojen mukaan puolisotilaallisilla voimilla on ollut osansa. Amnesty International on raportoinut lisäksi kolmesta muusta aktivistien katoamistapauksesta Krimillä maaliskuun puolivälissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia