Uutiset Venäjän kehitys

Agenttilain nojalla ratsattu yli tuhat venäläisjärjestöä

Vuosi sitten käyttöön otettu agenttilaki on pakottanut joitakin järjestöjä lopettamaan toimintansa, kertovat ihmisoikeusjärjestöt.
Kansalaisyhteiskunnan rajoittaminen on lisääntynyt Venäjällä presidentti Vladimir Putinin uudelleenvalinnan jälkeen. (Kuva: Thierry Ehrmann / cc 2.0)

Jotkut venäläisen kansalaisjärjestöt ovat joutuneet jopa lopettamaan toimintansa vuoden voimassa olleen "agenttilain" seurauksena, kertovat ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch (HRW) ja Amnesty International. Erikoisratsioissa on tutkittu yhteensä yli tuhat järjestöä ympäri Venäjän.

Venäjä otti marraskuussa 2012 käyttöön ulkomaisia agentteja koskevan lain, jonka mukaan poliittisessa toiminnassa mukana olevien ja ulkomailta tukea saavien järjestöjen on rekisteröidyttävä ulkomaisiksi agenteiksi.

Käytännössä lakia voidaan tulkita hyvinkin laveasti. Viime keväänä viranomaiset aloittivat järjestöjen tutkimisen siltä varalta, etteivät ne ole rekisteröityneet.

Amnestyn ja HRW:n mukaan kymmenet järjestöt ovat saaneet tutkimusten seurauksena kehotuksia rekisteröityä. Uhkana on järjestön toiminnan jäädyttäminen tai jopa johtajien vankilatuomio. Useita järjestöjä vastaan on nostettu myös syytteitä, joista osan järjestöt ovat voittaneet.

Golos-vaalitarkkailujärjestö joutui jäädyttämään toimintansa viranomaisten päätöksellä, ja myöhemmin järjestö päätti lopettaa toimintansa vaikeuksien vuoksi. Myös kaksi muuta järjestöä on lopettanut toimintansa itse, kertoo HRW.

Amnestyn mukaan venäläisjärjestöt ovat tilanteeseen turhautuneita.

"Jos meidän on lopetettava, tuhannet ihmiset Venäjällä kärsivät. Jos muitakin järjestöjä pakotetaan lopettamaan, kymmenet tuhannet kärsivät. Kansalaisyhteiskunta tulee olemaan tuhoon tuomittu", toteaa venäläisen For Human Rights -liikkeen johtaja Lev Ponomariov.

ihmisoikeudetpolitiikkakansalaisyhteiskunta Venäjä Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Juristi Irina Birjukova kirjahyllyn edustalla

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia

Suomessa vierailleen Irina Birjukovan mukaan rankaisemattomuus on johtanut siihen, ettei poliisien tarvitse enää pelätä seurauksia. Toisaalta samaan aikaan yhä useampi myös uskaltaa nousta väärinkäytöksiä vastaan.
Kreml

Venäjällä ensimmäinen rikostutkinta ”ei-toivottuun” ulkomaiseen järjestöön kuulumisesta

Venäjän viranomaiset ovat asettaneet kotiarestiin Anastasija Shevtshenkon, joka on toiminut kielletyssä järjestössä. Amnesty kutsuu oikeuslaitoksen toimia julmiksi, sillä Shevtshenko päästettiin tapaamaan kuoleva tyttärensä vasta viime hetkellä.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.