Agenttilain nojalla ratsattu yli tuhat venäläisjärjestöä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Agenttilain nojalla ratsattu yli tuhat venäläisjärjestöä

Vuosi sitten käyttöön otettu agenttilaki on pakottanut joitakin järjestöjä lopettamaan toimintansa, kertovat ihmisoikeusjärjestöt.

Jotkut venäläisen kansalaisjärjestöt ovat joutuneet jopa lopettamaan toimintansa vuoden voimassa olleen "agenttilain" seurauksena, kertovat ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch (HRW) ja Amnesty International. Erikoisratsioissa on tutkittu yhteensä yli tuhat järjestöä ympäri Venäjän.

Venäjä otti marraskuussa 2012 käyttöön ulkomaisia agentteja koskevan lain, jonka mukaan poliittisessa toiminnassa mukana olevien ja ulkomailta tukea saavien järjestöjen on rekisteröidyttävä ulkomaisiksi agenteiksi.

Käytännössä lakia voidaan tulkita hyvinkin laveasti. Viime keväänä viranomaiset aloittivat järjestöjen tutkimisen siltä varalta, etteivät ne ole rekisteröityneet.

Amnestyn ja HRW:n mukaan kymmenet järjestöt ovat saaneet tutkimusten seurauksena kehotuksia rekisteröityä. Uhkana on järjestön toiminnan jäädyttäminen tai jopa johtajien vankilatuomio. Useita järjestöjä vastaan on nostettu myös syytteitä, joista osan järjestöt ovat voittaneet.

Golos-vaalitarkkailujärjestö joutui jäädyttämään toimintansa viranomaisten päätöksellä, ja myöhemmin järjestö päätti lopettaa toimintansa vaikeuksien vuoksi. Myös kaksi muuta järjestöä on lopettanut toimintansa itse, kertoo HRW.

Amnestyn mukaan venäläisjärjestöt ovat tilanteeseen turhautuneita.

"Jos meidän on lopetettava, tuhannet ihmiset Venäjällä kärsivät. Jos muitakin järjestöjä pakotetaan lopettamaan, kymmenet tuhannet kärsivät. Kansalaisyhteiskunta tulee olemaan tuhoon tuomittu", toteaa venäläisen For Human Rights -liikkeen johtaja Lev Ponomariov.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia