Afrikan sarvea uhkaa uusi ruokakriisi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan sarvea uhkaa uusi ruokakriisi

Miljoonat viimevuotisen kuivuuden uhrit ovat edelleen ruoka-avun tarpeessa samaan aikaan, kun uusi kuivuus lähestyy.

Lähes yhdeksän miljoonaa Afrikan sarven viimevuotisten kuivuusalueiden asukasta elää yhä kurjissa olosuhteissa. Vaikka miljoonat ovat saaneet apua, YK ja järjestöt pelkäävät, että kriisi uusiutuu.

Afrikan sarvea, etenkin Somaliaa, Keniaa ja Etiopiaa, kuritti viime vuonna pahin kuivuus yli 60 vuoteen. Tilanne kärjistyi kesällä, jolloin apua tarvitsi yli 13 miljoonaa ihmistä.

Tilanne on viime kesästä parantunut muun muassa hyvien sateiden ja kansainvälisen avun ansiosta. YK:n Somaliaan heinä- ja elokuussa julistama nälänhätä katsottiin päättyneeksi helmikuussa.

YK ja avustusjärjestöt kuitenkin pelkäävät, että tilanne pahenee kesän loppua kohti. Kevään sateet olivat heikot, mikä voi johtaa tavallista huonompaan satoon. Tilanne näkyy jo: Suomen World Visionin mukaan esimerkiksi Etiopian Dollo Adon pakolaisleireille on toukokuusta lähtien saapunut viikoittain noin tuhat Somalian kuivuutta ja turvattomuutta pakenevaa.

Lisäksi avun tarvetta on edelleen ilman uuttakin kriisiä. YK:n lastenrahaston UNICEFin mukaan esimerkiksi aliravittuja lapsia on alueella lähes 900 000. Myöskään pakolaiskriisi ei ole helpottanut: Somalian sisällä yli miljoona on paennut turvattomuutta ja nälkää, Keniassa ja Etiopiassa on yli 626 000 somalipakolaista.

UNICEF ja World Vision muistuttavatkin, että alueella tarvitaan pitkäaikaista apua, sillä pelkkä hätäapu ei poista tulevaisuuden kriisejä.

YK ja humanitaariset järjestöt pyytävät alueen tukemiseksi 576:ta miljoonaa dollaria seuraaviksi puoleksi vuodeksi. Koko vuodeksi tarvitaan 1,16 miljardia, josta puolet on saatu kasaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia