Afrikan johtajat taas ilman palkintoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan johtajat taas ilman palkintoa

Mo Ibrahim -säätiön johtajuuspalkinto jäi jälleen kerran jakamatta. Syynä on palkinnon kriteerien tiukkuus, sanoo palkintotoimikunta.

 

Hyvää hallintoa ja johtajuutta Afrikassa edistävä Mo Ibrahim -säätiö on ilmoittanut, että se ei palkitse tänä vuonna ketään hyvästä afrikkalaisesta johtajuudesta. Palkinnon jakamatta jättämisestä on tullut jo yleisempää kuin sen jakamisesta: sen jälkeen, kun palkinnon jako aloitettiin vuonna 2006, palkinnon saanut vain neljä johtajaa.

Maineikkaan palkinnon jakamatta jättäminen kerta toisensa jälkeen on herättänyt kysymyksiä afrikkalaisen johtajuuden tasosta, mutta palkintotoimikunnan mukaan kyse on enemmänkin siitä, että palkinnon kriteerit ovat poikkeuksellisen kunnianhimoiset.

"Tunnustamme ja annamme kiitosta niille tärkeille asioille, joita monet afrikkalaiset johtajat ovat tehneet muuttaakseen maataan paremmaksi. Mutta palkinnon tarkoituksena on korostaa ja juhlia todella poikkeuksellista johtajuutta, mikä on epätavallista jo määritelmällisesti", sanoo palkintotoimikunnan puheenjohtaja Salim Ahmed Salim tiedotteessa.

Ehdolla palkinnon saajiksi ovat entiset Afrikan maiden tai hallitusten päämiehet, jotka ovat jättäneet virkansa kolmen viimeisen kalenterivuoden aikana. Heidän valintansa pitää olla demokraattinen, ja virkakauden on pitänyt kestää perustuslain määrittämän ajan.

Tällaisia kriteereitä eivät kaikki afrikkalaiset johtajat täytä, sillä viime vuosina monet presidentit ovat takertuneet valtaan. Viime vuoden lopulla esimerkiksi Gambian presidentti Yahya Jammeh kieltäytyi aluksi jättämänsä virkaansa vaalihäviöstä huolimatta. Uutistoimisto Reuters muistuttaa myös esimerkiksi Ruandan Paul Kagamen yrityksistä pidentää valtakauttaan sekä Kongon demokraattisen tasavallan Joseph Kabilasta, joka ei ole jättänyt virkaansa, vaikka hänen kautensa päättyi joulukuussa.

Palkintoa ei jaettu myöskään viime vuonna. Vuonna 2015 sen sai Namibian entinen presidentti Hifikepunye Pohamba. Palkinnon ovat saaneet myös Kap Verden, Botswanan ja Mosambikin entiset presidentit. Lisäksi Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela on saanut kunniamaininnan.

Mo Ibrahim -palkinnon voittaja saa viisi miljoonaa dollaria kymmenen vuoden aikana sekä sen jälkeen 200 000 dollaria vuodessa loppuikänsä ajan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia