Uutiset Demokratia

Afrikan johtajat taas ilman palkintoa

Mo Ibrahim -säätiön johtajuuspalkinto jäi jälleen kerran jakamatta. Syynä on palkinnon kriteerien tiukkuus, sanoo palkintotoimikunta.
Gambian entinen presidentti Yahya Jammeh ei kuulu Afrikan mallijohtajien joukkoon. (Kuva: UN Photo/Erin Siegal / CC BY-NC-ND 2.0)

 

Hyvää hallintoa ja johtajuutta Afrikassa edistävä Mo Ibrahim -säätiö on ilmoittanut, että se ei palkitse tänä vuonna ketään hyvästä afrikkalaisesta johtajuudesta. Palkinnon jakamatta jättämisestä on tullut jo yleisempää kuin sen jakamisesta: sen jälkeen, kun palkinnon jako aloitettiin vuonna 2006, palkinnon saanut vain neljä johtajaa.

Maineikkaan palkinnon jakamatta jättäminen kerta toisensa jälkeen on herättänyt kysymyksiä afrikkalaisen johtajuuden tasosta, mutta palkintotoimikunnan mukaan kyse on enemmänkin siitä, että palkinnon kriteerit ovat poikkeuksellisen kunnianhimoiset.

"Tunnustamme ja annamme kiitosta niille tärkeille asioille, joita monet afrikkalaiset johtajat ovat tehneet muuttaakseen maataan paremmaksi. Mutta palkinnon tarkoituksena on korostaa ja juhlia todella poikkeuksellista johtajuutta, mikä on epätavallista jo määritelmällisesti", sanoo palkintotoimikunnan puheenjohtaja Salim Ahmed Salim tiedotteessa.

Ehdolla palkinnon saajiksi ovat entiset Afrikan maiden tai hallitusten päämiehet, jotka ovat jättäneet virkansa kolmen viimeisen kalenterivuoden aikana. Heidän valintansa pitää olla demokraattinen, ja virkakauden on pitänyt kestää perustuslain määrittämän ajan.

Tällaisia kriteereitä eivät kaikki afrikkalaiset johtajat täytä, sillä viime vuosina monet presidentit ovat takertuneet valtaan. Viime vuoden lopulla esimerkiksi Gambian presidentti Yahya Jammeh kieltäytyi aluksi jättämänsä virkaansa vaalihäviöstä huolimatta. Uutistoimisto Reuters muistuttaa myös esimerkiksi Ruandan Paul Kagamen yrityksistä pidentää valtakauttaan sekä Kongon demokraattisen tasavallan Joseph Kabilasta, joka ei ole jättänyt virkaansa, vaikka hänen kautensa päättyi joulukuussa.

Palkintoa ei jaettu myöskään viime vuonna. Vuonna 2015 sen sai Namibian entinen presidentti Hifikepunye Pohamba. Palkinnon ovat saaneet myös Kap Verden, Botswanan ja Mosambikin entiset presidentit. Lisäksi Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela on saanut kunniamaininnan.

Mo Ibrahim -palkinnon voittaja saa viisi miljoonaa dollaria kymmenen vuoden aikana sekä sen jälkeen 200 000 dollaria vuodessa loppuikänsä ajan.

Demokratia politiikkademokratiahallinto Afrikka

Lue myös

Vaalimainos Kambodžassa

Kambodža ottaa askeleita kohti diktatuuria

Kambodža on ottanut viime aikoina pääministeri Hun Senin johdolla huomattavia askelia kohti totalitaarista järjestelmää, ja heinäkuun lopussa järjestettävät vaalit saattavat olla kambodžalaisen demokratian joutsenlaulu. Länsimaisten mediatalojen otsikoissa maa loistaa kuitenkin usein poissaolollaan.
Päiväntasaajan Guinean presidentin  Teodoro Obiang Ngueman kuva rakennuksen seinässä Malabossa

Afrikan pisimpään hallinnut johtaja lupaa armahtaa poliittiset vangit

Päiväntasaajan Guinean presidentti Teodoro Obiang Nguema on hallinnut maata kovin ottein lähes 40 vuotta mutta on nyt luvannut armahtaa poliittiset vangit ”kansallisen vuoropuhelun” onnistumiseksi. Samanlaisia lupauksia on tehty ennenkin, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Naisia äänestyskortteineen

Äänestäminen elvyttää demokratiaa

Demokratian laatua kuvaavat indeksit ovat viime vuosina laskeneet ja äänestysaktiivisuus vähentynyt. YK:n kehitysohjelman asiantuntijan Patrick Keuleersin mukaan tilanne muutetaan laskemalla äänioikeusikää, asettamalla ihminen takaisin poliittisen keskustelun keskiöön ja edistämällä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.