Afganistaniin käännytystä odottavien nälkälakko jatkuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistaniin käännytystä odottavien nälkälakko jatkuu

Kolme kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta afgaania syömättä jo toista viikkoa.

Kolme afganistanilaista pakolaista on osoittanut mieltään eduskuntatalon edessä viikko sitten maanantaista saakka saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen Suomelta.

Miehet vastustavat palauttamista Afganistaniin, sillä he uskovat olevansa vaarassa kotimaassaan, tiedottaa Vapaa liikkuvuus –verkosto.

Verkoston mukaan Afganistanissa miehiä vainotaan poliittisen toiminnan takia. Myös heidän lähisukulaisiaan on kuollut väkivaltaisuuksissa viime aikoina.

Miehet ovat valittaneet päätöksestä hallinto-oikeuteen, mutta pelkäävät saavansa hylkäävän päätöksen.

"Miehet ovat ilmeisesti tietoisia huonoista mahdollisuuksistaan, ja ovat siksi aloittaneet nälkälakon jo nyt", Vapaa liikkuvuus -verkoston Katja Tuominen sanoo maailma.netille.

Verkosto vaatii miehille oleskelulupia kansainvälisen suojelun perusteella, sillä Afganistanin turvallisuustilanne on niin heikko, että sinne miehiä ei voi palauttaa.

Jopa Irak tulkitaan Suomessa turvalliseksi

Tämän vuoden aikana 154 afganistanilaista on saanut turvapaikan Suomesta. Kielteinen päätös on tullut 74 hakijalle. "Kielteisten turvapaikkapäätösten taustalla on usein näkemys siitä, että henkilön kotimaa on riittävän turvallinen. Jopa Irakiin on palautettu tällä perusteella", sanoo Tuominen.

Maahanmuuttovirasto ei kommentoi yksittäisiä tapauksia julkisuuteen.

"Afganistanin osalta [turvallisuus] tilanne vaihtelee eri alueilla, jonka perusteella turvapaikanhakijoille voidaan tarjota hyvin monenlaisia ratkaisuja", viraston turvapaikkayksikön tulosaluejohtaja Juha Similän kertoi Fifi-verkkolehdelle.

Miehet ovat tulleet Eurooppaan Kreikan kautta, jolla ei ole kunnolla toimivaa turvapaikkajärjestelmää. Vuosia Euroopassa turvapaikkaa hakeneet miehet toivovat saavansa suojelua Suomesta. Vapaa liikkuvuus -verkosto järjestää tänään iltapäivällä tukimielenosoituksen turvapaikanhakijoiden puolesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia