Afganistan merkittävimpiä oopiumin tuottajia viime vuonna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistan merkittävimpiä oopiumin tuottajia viime vuonna

Arviolta noin 90 prosenttia maailman oopiumisadosta on peräisin Afganistanin pelloilta, kertoo YK:n tutkimus.

(Kuva: DVIDSHUB / cc 2.0)

Afganistanin oopiumin viljely kasvoi viime vuonna kolmantena vuonna peräkkäin ja kattaa tällä hetkellä arviolta noin 90 prosenttia maailman kokonaistuotannosta, kertoo YK:n huume- ja rikostoimisto. Oopiumin tuotanto on ollut yleisintä eteläisen Afganistanin kaikkein epävakaimmilla alueilla.

Vuoden 2012 huonot sääolosuhteet ja kasvitaudit vaikuttivat Afganistanin oopiumin tarjonnan laskuun, josta seurasi hinnan nousua. YK:n tutkimuksen mukaan hinnannousun myötä oopiumin viljelystä on tullut yhä houkuttelevampi viljeltävä.

Oopiumia kasvattavien talouksien käteisvirta oli tutkimuksen mukaan myös korkeampi kuin talouksien jotka eivät kasvattaneet oopiumia. Myös turvattomuus ja tuen puute maanviljelyksessä olivat vahvassa yhteydessä oopiumin viljelyn kanssa.

Maata hallitsevaa presidentti Hamid Karzaita on myös ajoittain syytetty yhteyksistä oopiumin tuotantoa hallitseviin sotapäälliköihin.

Suomen hallitus allekirjoitti sopimuksen Afganistanin kanssa edistääkseen Afganistanin pitkäaikaista demokratiakehitystä Karzain vieraillessa Suomessa huhtikuussa. Yhteistyön tarkoituksena on tiivistää maiden välejä muun muassa opetusalalla ja kaivosteollisuudessa.

Lisää uusi kommentti