Uutiset Ruokaturva

300 euroa papuannoksesta? – Ruoka tuntuu kalliilta länsimaissa, mutta tuloihin suhteutettuna vielä kalliimpaa on Etelä-Sudanissa

Yksinkertainen 600 kalorin ateria maksaa eteläsudanilaiselle yli 200 prosenttia keskimääräisistä päivätuloista. Konfliktimaiden ruuan hinnan pitäisi järkyttää kaikkia, varoittaa Maailman ruokaohjelma.
Annos papumuhennosta lautasella
Ruoka maksaa konfliktimaissa suhteessa paljon enemmän kuin teollisuusmaissa. (Kuva: Scott Veg / CC BY 2.0)

Ruoka on köyhissä maissa rutkasti kalliimpaa kuin rikkaissa, mikäli hinta suhteutetaan ihmisten tuloihin. Hinnat ovat nousseet erityisen jyrkästi konfliktimaissa, varoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP).

Se julkaisi eilen toista kertaa raportin, jossa listataan ruuan hinta suhteutettuna ihmisten keskituloihin 52 kehittyvässä maassa. Tarkoituksena on tarjota vauraissa ja teollistuneissa maissa eläville ihmisille mielikuva siitä, kuinka suuri osa päivittäisistä tuloista tarvitaan kustantamaan yksinkertainen ruoka-annos maailman köyhemmillä alueilla. Siksi ruuan hintaa verrataan newyorkilaisen keskitulotasoon.

Esimerkiksi New Yorkissa yksinkertainen linssi- tai papupohjainen keitto- tai muhennosannos maksaa noin 0,6 prosenttia ihmisen keskituloista. Käytännössä se tarkoittaa 1,2:ta dollaria eli reilua euroa. Etelä-Sudanissa sama annos maksaa kuitenkin peräti 201 prosenttia ihmisen päivätuloista.

Tutkimus suhteuttaa prosenttiosuudet keskivertonewyorkilaisen päivätuloihin, jotta voidaan laskea dollareissa, mitä ruoka teoreettisesti maksaa. Eteläsudanilaisen ruoka-annoksen hinta tarkoittaisi New Yorkissa siis 348,36:ta dollaria, eli runsasta 300:aa euroa. Hinta on noussut viime vuodesta parikymmentä euroa.

Koillis-Nigeriassa vastaava hinta on noin 192 euroa, Jemenissä 54 euroa. Kaikki kolme maata ovat konfliktimaita, joita uhkaa nälänhätä.

Ruoka on kallista myös muissa konfliktimaissa. Afganistanin annos maksaisi noin 24 euroa, Keski-Afrikan tasavallan 52 euroa, Kongon 69 euroa ja Syyrian 34 euroa.

”Tämän vuoden indeksissä mitatut luvut osoittavat, kuinka todellinen ja henkilökohtainen konfliktin ja nälän hinta voi olla. Näiden tulisi järkyttää ja kauhistuttaa kaikkia. Meidän täytyy tehdä kaikkemme vähentääksemme konflikteja ja korjataksemme talouksia”, sanoo WFP:n pääjohtaja David Beasley järjestön tiedotteessa.

Indeksi julkaistiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Sen jälkeen ruoka on monissa maissa halventunut talouskasvun, poliittisen tilanteen parantumisen, sadekauden tai humanitaarisen avun ansiosta. Tästä huolimatta ruuan kustannukset ovat edelleen äärimmäisen eriarvoiset verrattuna ihmisten tulotasoon, WFP sanoo.

Tutkituista kehittyvistä maista halvin ruoka on Perussa, jossa ruoka-annoksen saa 1,6 prosentilla keskitulosta eli vajaalla kolmella eurolla. Sen jälkeen halvimpia ovat Laos ja Jordan.

Indeksissä sovellettiin maan asukkaiden keskituloa, joka muunnettiin vertailukelpoiseksi eri maiden kesken. Mittarina oli bruttokansantuote tai muut lähteet. Ruoka-annoksen prototyyppi oli kotona valmistettu noin 600 kalorin annos.

YK kertoi aiemmin syksyllä, että nälkäisten määrä on noussut maailmalla kolmatta vuotta peräkkäin 821 miljoonaan. Taustasyynä pidetään konflikteja, ilmastonmuutosta ja sään ääri-ilmiöitä sekä talousongelmia.

Ruokaturva ruokatalouskuluttaminen

Lue myös

Vihanneksia pinoissa.

Monilla afrikkalaisilla ei ole varaa terveelliseen ruokavalioon, ja se näkyy myös koronatilastoissa

Moni afrikkalainen syö pitkälle prosessoitua ruokaa, joka on usein epäterveellistä. Pitkän tähtäimen ratkaisu olisi saada ruuan tuottajat, prosessoijat, jakelijat ja markkinoijat tekemään ravitsevasta ruuasta edullista, kirjoittavat Lawrence Haddad ja Josefa Leonel Correla Sacko.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä

Suomi vei viime vuonna aseita muun muassa Arabiemiirikuntiin. Esimerkiksi Bahrainin ja Indonesian aseviennin kohteita ei tiedetä, koska lupajärjestelmä ei ole läpinäkyvä, kritisoi asevientitilastoja kokoava SaferGlobe.
Yleiskuva YK:n kokoussalista.

Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella

Suomi ei ole vielä mukana tammikuussa voimaan tulevassa ydinasekieltosopimuksessa. Hallitusohjelman mukaan Suomi arvioi liittymistä kieltoprosessin edetessä. “Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon”, kritisoi ICAN Finland -verkoston koordinaattori Claus Montonen.

Tuoreimmat

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta