Uutiset Ruokaturva

300 euroa papuannoksesta? – Ruoka tuntuu kalliilta länsimaissa, mutta tuloihin suhteutettuna vielä kalliimpaa on Etelä-Sudanissa

Yksinkertainen 600 kalorin ateria maksaa eteläsudanilaiselle yli 200 prosenttia keskimääräisistä päivätuloista. Konfliktimaiden ruuan hinnan pitäisi järkyttää kaikkia, varoittaa Maailman ruokaohjelma.
Annos papumuhennosta lautasella
Ruoka maksaa konfliktimaissa suhteessa paljon enemmän kuin teollisuusmaissa. (Kuva: Scott Veg / CC BY 2.0)

Ruoka on köyhissä maissa rutkasti kalliimpaa kuin rikkaissa, mikäli hinta suhteutetaan ihmisten tuloihin. Hinnat ovat nousseet erityisen jyrkästi konfliktimaissa, varoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP).

Se julkaisi eilen toista kertaa raportin, jossa listataan ruuan hinta suhteutettuna ihmisten keskituloihin 52 kehittyvässä maassa. Tarkoituksena on tarjota vauraissa ja teollistuneissa maissa eläville ihmisille mielikuva siitä, kuinka suuri osa päivittäisistä tuloista tarvitaan kustantamaan yksinkertainen ruoka-annos maailman köyhemmillä alueilla. Siksi ruuan hintaa verrataan newyorkilaisen keskitulotasoon.

Esimerkiksi New Yorkissa yksinkertainen linssi- tai papupohjainen keitto- tai muhennosannos maksaa noin 0,6 prosenttia ihmisen keskituloista. Käytännössä se tarkoittaa 1,2:ta dollaria eli reilua euroa. Etelä-Sudanissa sama annos maksaa kuitenkin peräti 201 prosenttia ihmisen päivätuloista.

Tutkimus suhteuttaa prosenttiosuudet keskivertonewyorkilaisen päivätuloihin, jotta voidaan laskea dollareissa, mitä ruoka teoreettisesti maksaa. Eteläsudanilaisen ruoka-annoksen hinta tarkoittaisi New Yorkissa siis 348,36:ta dollaria, eli runsasta 300:aa euroa. Hinta on noussut viime vuodesta parikymmentä euroa.

Koillis-Nigeriassa vastaava hinta on noin 192 euroa, Jemenissä 54 euroa. Kaikki kolme maata ovat konfliktimaita, joita uhkaa nälänhätä.

Ruoka on kallista myös muissa konfliktimaissa. Afganistanin annos maksaisi noin 24 euroa, Keski-Afrikan tasavallan 52 euroa, Kongon 69 euroa ja Syyrian 34 euroa.

”Tämän vuoden indeksissä mitatut luvut osoittavat, kuinka todellinen ja henkilökohtainen konfliktin ja nälän hinta voi olla. Näiden tulisi järkyttää ja kauhistuttaa kaikkia. Meidän täytyy tehdä kaikkemme vähentääksemme konflikteja ja korjataksemme talouksia”, sanoo WFP:n pääjohtaja David Beasley järjestön tiedotteessa.

Indeksi julkaistiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Sen jälkeen ruoka on monissa maissa halventunut talouskasvun, poliittisen tilanteen parantumisen, sadekauden tai humanitaarisen avun ansiosta. Tästä huolimatta ruuan kustannukset ovat edelleen äärimmäisen eriarvoiset verrattuna ihmisten tulotasoon, WFP sanoo.

Tutkituista kehittyvistä maista halvin ruoka on Perussa, jossa ruoka-annoksen saa 1,6 prosentilla keskitulosta eli vajaalla kolmella eurolla. Sen jälkeen halvimpia ovat Laos ja Jordan.

Indeksissä sovellettiin maan asukkaiden keskituloa, joka muunnettiin vertailukelpoiseksi eri maiden kesken. Mittarina oli bruttokansantuote tai muut lähteet. Ruoka-annoksen prototyyppi oli kotona valmistettu noin 600 kalorin annos.

YK kertoi aiemmin syksyllä, että nälkäisten määrä on noussut maailmalla kolmatta vuotta peräkkäin 821 miljoonaan. Taustasyynä pidetään konflikteja, ilmastonmuutosta ja sään ääri-ilmiöitä sekä talousongelmia.

Ruokaturva ruokatalouskuluttaminen

Lue myös

Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa

Yli yhdeksän miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta eteläisessä Afrikassa – Punainen Risti aloittaa käteisavustusten jaon Zimbabwessa

YK ennustaa, että ruoka-avun tarpeessa olevien määrä kasvaa yhä eteläisessä Afrikassa lähikuukausina. Suomen Punainen Risti aikoo jakaa EU:n tuella käteisapua Zimbabwessa, jossa luonnonolojen lisäksi myös talouskriisi heikentää ruokaturvaa.
Kolme naista pienen pöydän ääressä

Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä

YK:n mukaan Somalian tämän vuoden viljasato on huonoin sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään. Sen jälkeenkin maassa on kärsitty jatkuvasti kuivuudesta, eivätkä perheet yksinkertaisesti ole ehtineet toipua katastrofeista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä