Uutiset Ruokaturva

300 euroa papuannoksesta? – Ruoka tuntuu kalliilta länsimaissa, mutta tuloihin suhteutettuna vielä kalliimpaa on Etelä-Sudanissa

Yksinkertainen 600 kalorin ateria maksaa eteläsudanilaiselle yli 200 prosenttia keskimääräisistä päivätuloista. Konfliktimaiden ruuan hinnan pitäisi järkyttää kaikkia, varoittaa Maailman ruokaohjelma.
Annos papumuhennosta lautasella
Ruoka maksaa konfliktimaissa suhteessa paljon enemmän kuin teollisuusmaissa. (Kuva: Scott Veg / CC BY 2.0)

Ruoka on köyhissä maissa rutkasti kalliimpaa kuin rikkaissa, mikäli hinta suhteutetaan ihmisten tuloihin. Hinnat ovat nousseet erityisen jyrkästi konfliktimaissa, varoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP).

Se julkaisi eilen toista kertaa raportin, jossa listataan ruuan hinta suhteutettuna ihmisten keskituloihin 52 kehittyvässä maassa. Tarkoituksena on tarjota vauraissa ja teollistuneissa maissa eläville ihmisille mielikuva siitä, kuinka suuri osa päivittäisistä tuloista tarvitaan kustantamaan yksinkertainen ruoka-annos maailman köyhemmillä alueilla. Siksi ruuan hintaa verrataan newyorkilaisen keskitulotasoon.

Esimerkiksi New Yorkissa yksinkertainen linssi- tai papupohjainen keitto- tai muhennosannos maksaa noin 0,6 prosenttia ihmisen keskituloista. Käytännössä se tarkoittaa 1,2:ta dollaria eli reilua euroa. Etelä-Sudanissa sama annos maksaa kuitenkin peräti 201 prosenttia ihmisen päivätuloista.

Tutkimus suhteuttaa prosenttiosuudet keskivertonewyorkilaisen päivätuloihin, jotta voidaan laskea dollareissa, mitä ruoka teoreettisesti maksaa. Eteläsudanilaisen ruoka-annoksen hinta tarkoittaisi New Yorkissa siis 348,36:ta dollaria, eli runsasta 300:aa euroa. Hinta on noussut viime vuodesta parikymmentä euroa.

Koillis-Nigeriassa vastaava hinta on noin 192 euroa, Jemenissä 54 euroa. Kaikki kolme maata ovat konfliktimaita, joita uhkaa nälänhätä.

Ruoka on kallista myös muissa konfliktimaissa. Afganistanin annos maksaisi noin 24 euroa, Keski-Afrikan tasavallan 52 euroa, Kongon 69 euroa ja Syyrian 34 euroa.

”Tämän vuoden indeksissä mitatut luvut osoittavat, kuinka todellinen ja henkilökohtainen konfliktin ja nälän hinta voi olla. Näiden tulisi järkyttää ja kauhistuttaa kaikkia. Meidän täytyy tehdä kaikkemme vähentääksemme konflikteja ja korjataksemme talouksia”, sanoo WFP:n pääjohtaja David Beasley järjestön tiedotteessa.

Indeksi julkaistiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Sen jälkeen ruoka on monissa maissa halventunut talouskasvun, poliittisen tilanteen parantumisen, sadekauden tai humanitaarisen avun ansiosta. Tästä huolimatta ruuan kustannukset ovat edelleen äärimmäisen eriarvoiset verrattuna ihmisten tulotasoon, WFP sanoo.

Tutkituista kehittyvistä maista halvin ruoka on Perussa, jossa ruoka-annoksen saa 1,6 prosentilla keskitulosta eli vajaalla kolmella eurolla. Sen jälkeen halvimpia ovat Laos ja Jordan.

Indeksissä sovellettiin maan asukkaiden keskituloa, joka muunnettiin vertailukelpoiseksi eri maiden kesken. Mittarina oli bruttokansantuote tai muut lähteet. Ruoka-annoksen prototyyppi oli kotona valmistettu noin 600 kalorin annos.

YK kertoi aiemmin syksyllä, että nälkäisten määrä on noussut maailmalla kolmatta vuotta peräkkäin 821 miljoonaan. Taustasyynä pidetään konflikteja, ilmastonmuutosta ja sään ääri-ilmiöitä sekä talousongelmia.

Ruokaturva ruokatalouskuluttaminen

Lue myös

Ihmisiä vastaanottamassa ja heittelemässä ruokasäkkejä.

Avustusjärjestöt: Uhkaava nälkäkriisi voitaisiin torjua ohjaamalla maailman sotilasmenot alle 26 tunnin ajan YK:n ruokajärjestöille

174 miljoonaa ihmistä on vaarassa menehtyä aliravitsemukseen, mutta YK:n avustusjärjestöt kärsivät rahapulasta. Kansainväliset avustusjärjestöt vetoavat, että YK:n ruokajärjestöille myönnettäisiin niiden tarvitsemat 5,5 miljardia dollaria. Summa olisi vain murto-osa maailman sotilasmenoista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Ihmisiä mielenosoituskylttien kera.

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta on kärjistynyt pahimmaksi vuosikausiin. Etenkään Gazan ylikuormittunut terveysjärjestelmä ei kestä enää lisää uhreja, pelkäävät avustusjärjestöt.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.

Tuoreimmat

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö
EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”