300 euroa papuannoksesta? – Ruoka tuntuu kalliilta länsimaissa, mutta tuloihin suhteutettuna vielä kalliimpaa on Etelä-Sudanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

300 euroa papuannoksesta? – Ruoka tuntuu kalliilta länsimaissa, mutta tuloihin suhteutettuna vielä kalliimpaa on Etelä-Sudanissa

Yksinkertainen 600 kalorin ateria maksaa eteläsudanilaiselle yli 200 prosenttia keskimääräisistä päivätuloista. Konfliktimaiden ruuan hinnan pitäisi järkyttää kaikkia, varoittaa Maailman ruokaohjelma.

Annos papumuhennosta lautasella

Ruoka maksaa konfliktimaissa suhteessa paljon enemmän kuin teollisuusmaissa. Kuva: Scott Veg / CC BY 2.0.

Ruoka on köyhissä maissa rutkasti kalliimpaa kuin rikkaissa, mikäli hinta suhteutetaan ihmisten tuloihin. Hinnat ovat nousseet erityisen jyrkästi konfliktimaissa, varoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP).

Se julkaisi eilen toista kertaa raportin, jossa listataan ruuan hinta suhteutettuna ihmisten keskituloihin 52 kehittyvässä maassa. Tarkoituksena on tarjota vauraissa ja teollistuneissa maissa eläville ihmisille mielikuva siitä, kuinka suuri osa päivittäisistä tuloista tarvitaan kustantamaan yksinkertainen ruoka-annos maailman köyhemmillä alueilla. Siksi ruuan hintaa verrataan newyorkilaisen keskitulotasoon.

Esimerkiksi New Yorkissa yksinkertainen linssi- tai papupohjainen keitto- tai muhennosannos maksaa noin 0,6 prosenttia ihmisen keskituloista. Käytännössä se tarkoittaa 1,2:ta dollaria eli reilua euroa. Etelä-Sudanissa sama annos maksaa kuitenkin peräti 201 prosenttia ihmisen päivätuloista.

Tutkimus suhteuttaa prosenttiosuudet keskivertonewyorkilaisen päivätuloihin, jotta voidaan laskea dollareissa, mitä ruoka teoreettisesti maksaa. Eteläsudanilaisen ruoka-annoksen hinta tarkoittaisi New Yorkissa siis 348,36:ta dollaria, eli runsasta 300:aa euroa. Hinta on noussut viime vuodesta parikymmentä euroa.

Koillis-Nigeriassa vastaava hinta on noin 192 euroa, Jemenissä 54 euroa. Kaikki kolme maata ovat konfliktimaita, joita uhkaa nälänhätä.

Ruoka on kallista myös muissa konfliktimaissa. Afganistanin annos maksaisi noin 24 euroa, Keski-Afrikan tasavallan 52 euroa, Kongon 69 euroa ja Syyrian 34 euroa.

”Tämän vuoden indeksissä mitatut luvut osoittavat, kuinka todellinen ja henkilökohtainen konfliktin ja nälän hinta voi olla. Näiden tulisi järkyttää ja kauhistuttaa kaikkia. Meidän täytyy tehdä kaikkemme vähentääksemme konflikteja ja korjataksemme talouksia”, sanoo WFP:n pääjohtaja David Beasley järjestön tiedotteessa.

Indeksi julkaistiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Sen jälkeen ruoka on monissa maissa halventunut talouskasvun, poliittisen tilanteen parantumisen, sadekauden tai humanitaarisen avun ansiosta. Tästä huolimatta ruuan kustannukset ovat edelleen äärimmäisen eriarvoiset verrattuna ihmisten tulotasoon, WFP sanoo.

Tutkituista kehittyvistä maista halvin ruoka on Perussa, jossa ruoka-annoksen saa 1,6 prosentilla keskitulosta eli vajaalla kolmella eurolla. Sen jälkeen halvimpia ovat Laos ja Jordan.

Indeksissä sovellettiin maan asukkaiden keskituloa, joka muunnettiin vertailukelpoiseksi eri maiden kesken. Mittarina oli bruttokansantuote tai muut lähteet. Ruoka-annoksen prototyyppi oli kotona valmistettu noin 600 kalorin annos.

YK kertoi aiemmin syksyllä, että nälkäisten määrä on noussut maailmalla kolmatta vuotta peräkkäin 821 miljoonaan. Taustasyynä pidetään konflikteja, ilmastonmuutosta ja sään ääri-ilmiöitä sekä talousongelmia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia